Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. června 2022 11:16
Čas čtení 1:02

Průzkum: Češi nejvíce věří Čaputové, nejméně Putinovi

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Průzkum: Češi nejvíce věří Čaputové, nejméně Putinovi
Zdroj: TASR/AP/Adrian Dennis/Pool Photo via AP

Slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové důvěřuje až 60 % Čechů.

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že Češi nejvíce věří slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, jíž „spíše důvěřovalo“ 60 % dotázaných a 18 % jí „spíše nedůvěřovalo“. Na druhém místě se umístil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kterému „spíše důvěřovalo“ 49 % dotázaných a 32 % mu „spíše nedůvěřovalo“. Počet lidí, kteří Zelenskému důvěřují, se tak oproti šetření z roku 2019 prakticky zčtyřnásobil.

Třetí místo pak obsadil francouzský prezident Emmanuel Macron, jemuž „spíše důvěřovalo“ 42 % dotázaných a 27 % mu „spíše nedůvěřovalo“. Jako čtvrtý se umístil americký prezident Joe Biden, u kterého již byl ovšem počet nedůvěřujících vyšší než důvěřujících.

15. června 2022 13:07 Čas čtení 1:02 Zelenskyj vystoupil před českým parlamentem. Vyzval k udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině Zelenskyj vystoupil před českým parlamentem. Vyzval k udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině
Zelenskyj mluvil s Orbánem.
Zelenskyj mluvil s Orbánem. Zdroj: TASR/AP

Za ním se objevuje pětice politiků s podílem důvěry okolo jedné čtvrtiny: předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, britský premiér Boris Johnson, maďarský premiér Viktor Orbán, polský prezident Andrzej Duda a německý kancléř Olaf Scholz. Jen 18 % respondentů vyjádřilo důvěru generálnímu tajemníku NATO Jensi Stoltenbergovi, ovšem při srovnatelném podílu nedůvěřujících.

24. června 2022 19:40 Čas čtení 2:44 Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky

Putinovi důvěřuje jen 10 % Čechů 

Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi nedůvěřuje 84 % dotázaných, přičemž pouze desetina uvedla, že mu „spíše důvěřuje“. Podobně nízké podíly důvěry CVMM zaznamenalo také u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (7 % důvěřuje, 37 % nedůvěřuje) a běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka (5 % důvěřuje, 71 % nedůvěřuje).

„Změnu oproti všem starším výzkumům, které v jeho případě vykazovaly značnou stabilitu a z nichž poslední se uskutečnil v prosinci 2015, šetření vykázalo rovněž u běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, u něhož podíl nedůvěřujících narostl z 58 % na 71 %, tj. o 13 procentních bodů,“ komentoval výsledky průzkumu Jan Červenka z CVVM.

Průzkum se uskutečnil mezi 18. březnem a 9. květnem 2022. Zúčastnilo se ho 845 osob ve věku od 15 let.

Domů
Sdílet
Diskuse