Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 v 13:07
Čas čtení 1:02
Barbora Volfová ČTK

Zelenskyj vystoupil před českým parlamentem. Vyzval k udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině

Zelenskyj vystoupil před českým parlamentem. Vyzval k udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
NEWS PRAHA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Krok by podle něj posílil evropské společenství a byl by také vyjádřením evropských myšlenek a hodnot.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním projevu k oběma komorám českého Parlamentu podle ČTK vyzval, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země Evropské unie. Krok by podle něj posílil evropské společenství a byl by také vyjádřením evropských myšlenek a hodnot. Ruští vojáci podle něj na Ukrajině bojují právě proti evropským hodnotám.

Ukrajina podala žádost o přijetí do EU v březnu krátce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. „Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné, evropské hodnoty fungují a nejsou jen prázdnými slovy v několika dokumentech,“ uvedl Zelenskyj. Říct Ukrajině „ano“ je podle něho také obranou ve válce s Ruskem.

„Rád bych poděkoval za to, jak jste přijali všechny naše utečence. Rusko nezajímá pouze Mariupol, Severodoněck, Charkov, Oděsa nebo Kyjiv. Vůbec ne. Jeho ambice jsou zaměřeny na ten obrovský prostor, který se táhne od Varšavy k Sofii, od Prahy do Tallinnu. A stejně jako v minulosti, ten ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si otevřelo cestu k dalším státům a podrobení dalších národů,“ řekl během projevu Zelenskyj.

„Jsme s vámi a buďte s námi," odkazoval ukrajinský prezident na citát, kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti.

„Jsme s vámi, buďte s námi. Děkuji prezidentu Zelenskému za jeho projev v českém parlamentu a slibuji, že naše podpora Ukrajiny neustane,“ napsal na Twitteru předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Domů
Sdílet
Diskuse