Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 13:30
Čas čtení 3:07
Dominik Vetrák

RECENZE: 3. série The Umbrella Academy

FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY
Uložit Uložené

Co se v nové sérii podařilo a co naopak tvůrci úplně pokazili?

Seriál The Umbrella Academy měl dvouletou pauzu způsobenou hlavně pandemií, která ztížila natočení nových částí. Dopad pandemie je cítit i na příběhu, který se téměř výlučně odehrává jen ve dvou lokacích – v hotelu Obsidian a domě týmu The Sparrow Academy. 

Kvůli pandemii se střídají jen dvě lokace

Tvůrci nemohli cestovat po světě a využívat velké množství prostor jako v předchozích sériích, takže třetí série působí trochu „stísněně“ a zmíněné dvě lokace se rychle okoukávají.

Doporučeno
Kvůli těmto seriálům si zaplatíš Netflix, Apple TV+ i HBO Max. Nic lepšího jsme letos zatím neviděli Kvůli těmto seriálům si zaplatíš Netflix, Apple TV+ i HBO Max. Nic lepšího jsme letos zatím neviděli 27. června 2022 16:30

Děj začíná přesně tam, kde skončila předchozí série. The Umbrella Academy znovu zachránila svět, ale způsobila tím časový paradox. Ocitla se v přítomnosti, ale ta brzy zmizí, protože všechno pohlcuje černá díra. To však není jediný problém, kterému čelí.

Jejich adoptivní otec Sir Reginald Hargreeves si v této časové ose neadoptoval je, ale úplně jiné výjimečné děti. Nazval je The Sparrow Academy a jsou schopnější a sehranější než The Umbrella Academy.

The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Nevyužitý tým The Sparrow Academy

Jedním z jejich členů je i Ben, který byl v minulé časové ose členem týmu The Umbrella Academy, ale zemřel ještě jako teenager. Tady žije, akorát se chová jako grázl a nikdo s ním nevychází. Oba týmy mezi sebou bojují o dominanci, což působí poněkud teatrálně. Svět se řítí do záhuby a jejich největší prioritou je měření svých eg.

Bohužel, kromě Bena a Sloane, která si začne s Lutherem, je celý tým The Sparrow Academy zbytečný. Jejich jediným úkolem je znepříjemňovat život původnímu týmu a tvářit se přitom drsně. Tvůrci se nesnažili rozvinout jejich schopnosti a ani jejich charaktery, takže jsou zcela ploší, a jejich osud je ti tedy víceméně ukradený.

The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Je to zklamání. Tým The Umbrella Academy je totiž velmi komplexní a každý jeho člen je něčím specifický. Tvůrci ale nedokázali podobným stylem vylíčit The Sparrow Academy v průběhu celé série ani z desetiny tak dobře. 

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Dalším zklamáním jsou nedotažené dějové linie jako například robotí matka a její „porucha“. Tak trochu nám unikla pointa mít v této sérii postavu jistého starce s výjimečnými schopnostmi. Ke konci série jednoduše zmizí ze scény, a namísto toho, aby působil jako důležitá postava, je jen nástrojem tvůrců na to, jak rozhádat Allison a Viktora. 

Tranzice Vanyi na Viktora

Viktor prošel ve třetí sérii tranzicí, kterou prošel i jeho herec Elliot Page. Tvůrci to zpracovali citlivě, ale doufali jsme, že divákům lépe vysvětlí, proč se z Vanyi stal Viktor, a půjdou více do hloubky. Takto máme dojem, že se to stalo jen proto, že to vyžadoval herec Elliot Page. 

Množství konfliktů mezi postavami se minimálně v prvních částech dalo vyřešit obyčejnou konverzací. Scénáristé ale nedokázali přijít s inteligentnějším způsobem, jak mezi nimi vytvořit napětí a posunout příběh tím směrem, kterým se měl pohnout. Občas jsme tedy hleděli na obrazovku a nechápali, proč se dějí věci, které se dějí.

The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Tato recenze zatím zní dost negativně, ale opak je pravdou. Třetí série totiž oplývá i spoustou úžasných aspektů. V první řadě je to samotný tým The Umbrella Academy. Mezi členy panuje nakažlivá a úžasná chemie a užívali jsme si každou scénu, ve které byli pohromadě. Mají skvělé dialogy, dějí se kolem nich zajímavé příběhové věci a na hercích je vidět, že své postavy milují a užívají si jejich ztvárnění.

Tým The Umbrella Academy je stále plný úžasných postav a herců

Nejradši máme již tradičně Diega a Five, kteří opět dokazují, že mají charismatu na rozdávání. Problém jsme měli jen s Allison, která se chová až příliš sobecky a ve třetí sérii udělá kvůli úmrtí blízkých neodpustitelné věci, jako například pokus o znásilnění (tak „temnou“ scénu jsme v tomto seriálu skutečně nečekali). Kromě ní jsme se ale dokázali ztotožnit se všemi ostatními postavami, a to včetně Klause, který měl konečně úžasnou dějovou linii.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Vrcholem třetí série byla osmá epizoda, která se zaměřila výhradně na postavy a téměř nijak nerozšiřovala hlavní příběh. Jsme rádi, že se tvůrci nebojí plně věnovat charakterům postav a rozvíjet jejich vztahy. Právě to je nejsilnějším aspektem tohoto seriálu a v této epizodě je to nesmírně cítit. 

Třetí sérii bychom mohli vyčítat i některé nepovedené počítačové triky, ale i to připíšeme na vrub pandemii, která zhoršila kvalitu vizuálních efektů v celém Hollywoodu. Na druhé straně tě potěší akční scény, jež příjemně utečou (stejně jako brilantní taneční číslo z první části).

The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Třetí série nás zatím bavila asi nejvíc, a to i přes její očividné scenáristické chyby. Tyto postavy jsou prostě úžasné a interakce mezi nimi jsou vyšperkovány do dokonalosti. Líbí se nám, že se tvůrci snaží s postavami dělat něco nového a stavět je do nečekaných situací, i díky tomu si seriál stále užíváme.

I proto mu udělujeme sedm a půl bodu z deseti. Výsledné skóre odráží několik problémů, které s touto sérií máme, ale řekli bychom, že nás bavila ze všech tří nejvíce, takže jí určitě dej šanci.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse