Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 11:21
Čas čtení 0:58
Viktor Kniš TASR

Rusko představuje přímou hrozbu pro bezpečnost NATO, všímat si musíme i Číny, tvrdí Stoltenberg

Rusko představuje přímou hrozbu pro bezpečnost NATO, všímat si musíme i Číny, tvrdí Stoltenberg
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ NATO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Šéf NATO dodal, že lídři plánují na summitu přijmout novou bezpečnostní strategii v reakci na ruskou invazi na Ukrajině.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve středu po příchodu na summit NATO v Madridu prohlásil, že obranná organizace v současnosti čelí největší výzvě od skončení druhé světové války.

Rusko podle něj představuje přímou hrozbu pro bezpečnost NATO. TASR informace převzala od agentur AFP, AP a Reuters.

„Toto bude historický a transformační summit. Spojenci se setkávají v době nejvážnější bezpečnostní krize od konce druhé světové války. Očekávám velmi důležitá rozhodnutí týkající se výzev, kterým aktuálně čelíme,“ uvedl Stoltenberg.

Šéf NATO dodal, že lídři plánují na summitu přijmout novou bezpečnostní strategii v reakci na ruskou invazi na Ukrajině. Očekává se posílení východního křídla Aliance nasazením většího množství jednotek z členských zemí organizace.

„Jasně prohlásíme, že Rusko představuje přímou hrozbu pro naši bezpečnost,“ řekl Stoltenberg o novém strategickém plánu NATO. Zároveň zdůraznil, že Aliance reaguje jednotným způsobem na všechny hrozby. Kromě Ruska zmínil také Čínu, která podle něj představuje výzvu pro hodnoty a zájmy NATO, přičemž Aliance musí vzít v úvahu důsledky čínských investic. Jako protivníka Čínu nevnímá. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

„Samozřejmě, musíme vzít v úvahu důsledky pro naši bezpečnost, když vidíme, že Čína intenzivně investuje do nových moderních vojenských schopností, raket dlouhého doletu nebo jaderných zbraní a také se snaží kontrolovat kritickou infrastrukturu, například 5G,“ řekl generální tajemník NATO.

Britský premiér Boris Johnson označil před summitem Vladimira Putina za dokonalý příklad toxické maskulinity a prohlásil, že v politice by mělo být v důležitých funkcích více žen. Tvrdí, že kdyby byla v čele Kremlu žena, válka by nikdy nevypukla. 

Soltenberg
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse