Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 10:40
Čas čtení 0:49
Barbora Volfová

Vraždil a mučil levicové oponenty. Argentinský náčelník dostal doživotí za zločiny ze špinavé války

Vraždil a mučil levicové oponenty. Argentinský náčelník dostal doživotí za zločiny ze špinavé války
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
NEWS ARGENTINA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Argentinský soud udělil tresty dalším 18 náčelníkům.

Argentinský federální soud v Buenos Aires odsoudil 19 bývalých vojenských důstojníků k dlouhým trestům odnětí svobody za zločiny proti lidskosti během špinavé války. Mezi zločiny patřila násilná zmizení, vraždy, mučení a únosy dětí. Mezi odsouzenými byl i osmadevadesátiletý generál Santiago Riveros, který byl již dříve souzen za porušování lidských práv. Riveros dostal doživotí poté, co byl shledán vinným z více než 100 trestných činů. Informuje o tom BBC.

Špinavá válka neboli Guerra Sucia je označení užívané pro období státem podporovaného násilí v Argentině od počátku sedmdesátých let do roku 1983. Oběťmi špinavé války se staly tisíce levicových aktivistů včetně odborářů, studentů i novinářů. Celkový počet mrtvých či „zmizelých“ je odhadován mezi 9000–30 000. Tato forma státního terorismu byla prováděna primárně za vojenského režimu Jorgeho Rafaela Videly, který zahájil kampaň s cílem vyhladit levicové oponenty.

Podle soudu byly zločiny spáchány na přibližně 350 obětech. Mezi obětmi bylo i šest odborářů pracujících v továrně Mercedes Benz. Ti byli uneseni pravicovými eskadrami a následně mučeni v zadržovacím středisku Campo de Mayo. Odboráři zůstávají dodnes nezvěstní, předpokládá se, že byli zavražděni krátce po únosu.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Většina zodpovědných za násilí páchaném na odborářích během špinavé války unikla stíhání kvůli amnestii a milostem. Poté, co byly tyto zákony označeny za protiústavní, soudy začaly znovu. 

Domů
Sdílet
Diskuse