Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 18:49
Čas čtení 0:49
Ilona Hobzová

Ukrajina by mohla legalizovat stejnopohlavní manželství. Petici podepsalo téměř třicet tisíc lidí

Ukrajina by mohla legalizovat stejnopohlavní manželství. Petici podepsalo téměř třicet tisíc lidí
Zdroj: Flickr/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ UKRAJINA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Návrhem se nyní bude zabývat prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina je o krok blíž k legalizaci sňatků osob stejného pohlaví. Petici, která stejnopohlavní manželství žádá, podepsalo už více než dvacet osm tisíc lidí. K posouzení nyní návrh dostane prezident Volodymyr Zelenskyj, který má deset dní na reakci. 

Problémy pro LGBT osoby v armádě

Homosexualita není na Ukrajině nezákonná, sňatky osob stejného pohlaví ale uznávány nejsou. To je podle serveru BBC problémem i kvůli válce, která v zemi nyní probíhá, především pro členy LGBT komunity, jež se přihlásili do armády. Pokud podle stávajících zákonů tento člověk zemře, jeho partner či partnerka ani nemůže převzít a pohřbít jeho tělo.

„V tuto dobu může být každý den poslední. Ať mají lidé stejného pohlaví právo založit rodinu a dokládá jim to oficiální dokument. Potřebují stejná práva jako heterosexuální páry,“ stojí v petici, kterou k úterý podepsalo přesně 28 294 lidí. Prezident se musí zabývat každou peticí, kterou podepíše minimálně 25 tisíc lidí. Změnu zákonů však tento krok nezaručuje.

Doporučeno
Reportáž: Šel jsem po stopách brněnských queer podniků. Poznal jsem historii LGBTQ+ osob i tajemství barů a klubů Reportáž: Šel jsem po stopách brněnských queer podniků. Poznal jsem historii LGBTQ+ osob i tajemství barů a klubů 28. června 2022 11:30

Na Ukrajině sice platí od roku 2015 antidiskriminační zákon, tamní LGBT komunita se ale stále potýká s homofobií i násilím vůči svým členům. Podpora homosexuálních párů nicméně rok od roku roste. Podle květnového průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu se počet lidí, kteří mají na LGBT komunitu negativní názor, snížil z 60,4 na 38,2 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse