Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 19:33
Čas čtení 0:42
Ilona Hobzová TASR

OSN: Počet civilních obětí na Ukrajině překročil hranici pěti tisíc

OSN: Počet civilních obětí na Ukrajině překročil hranici pěti tisíc
Zdroj: Juraj Mravec
NEWS OSN VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Reálný počet obětí ale může být podle úřadů mnohem vyšší.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) přišlo od začátku ruské invaze na Ukrajině o život už více než pět tisíc lidí z řad civilistů. Úřad dodal, že reálný počet obětí ale může být mnohem vyšší. Informaci přinesla agentura TASR.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva má na Ukrajině desítky pracovníků, kteří monitorují situaci, a ve své pravidelné týdenní zprávě uvedl, že válka si dosud vyžádala 5024 potvrzených civilních obětí. Zranění přitom utrpělo dalších 6520 civilistů. OHCHR na své webové stránce uvádí, že mezi oběťmi je 1905 mužů, 1316 žen, 161 chlapců, 141 dívek i 41 dětí a 1460 dospělých, jejichž pohlaví dosud není známo. 

Doporučeno
Ukrajina by mohla legalizovat stejnopohlavní manželství. Petici podepsalo téměř třicet tisíc lidí Ukrajina by mohla legalizovat stejnopohlavní manželství. Petici podepsalo téměř třicet tisíc lidí 12. července 2022 18:49

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Přestože ruské vládní elity tvrdí, že neútočí na civilní obyvatelstvo, ruské rakety zasahují i obytné domy. Útoky proběhly například na hlavní město Kyjev nebo Mariupol, kde se našlo několik desítek těl civilistů. Podle DPA se Mariupol stal „mezinárodním symbolem brutality ruské útočné války“. Německá agentura připomněla, že útoky na místní porodnici a divadlo vyvolaly „mezinárodní zděšení“, protože tyto budovy využívali civilisté jako protiletecký kryt.

Domů
Sdílet
Diskuse