Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. srpna 2022 13:57
Čas čtení 1:40

Některé cviky mají na velikost tricepsů větší vliv, ukázala studie

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Některé cviky mají na velikost tricepsů větší vliv, ukázala studie
Zdroj: Unsplash/Daniel Apodaca

Víš, se kterým cvikem máš větší pravděpodobnost, že ti naroste triceps podle tvých představ? Japonští výzkumníci si položili stejnou otázku, koukni, na co přišli.

Možná jsi jedním z návštěvníků posiloven, který se snaží zvětšit si objem tricepsu o pár čísel, ale stále se mu to nedaří. Není totiž vyloučeno, že využíváš nesprávných metod. Výzkumníci z Univerzity Ritsumeikan a Národního institutu pro fitness a sport v Japonsku přišli na to, že cvik tricepsové extenze nad hlavou je účinnější než stah. Důvod však není úplně zřejmý.

11. července 2022 7:00 Čas čtení 9:06 Kulturistka Věra Mikulcová: Čtyři měsíce přípravy mě stojí až 400 tisíc korun (Rozhovor) Kulturistka Věra Mikulcová: Čtyři měsíce přípravy mě stojí až 400 tisíc korun (Rozhovor)

V případě, že chce mít člověk opravdu velkou ruku, jejíž vzezření samo vypráví o tvrdé dřině v posilovně, je nutné cvičit biceps, ale také hlavně triceps. Trojhlavý sval pažní totiž tvoří podstatnou část hmoty paže. Japonští výzkumníci se ve studii z poloviny července zaměřili na to, který z vybrané dvojice cviků na triceps je lepší k tomu, aby rostl efektivněji.

Jestli je lepší tricepsová expanze nad hlavou, či stah u stroje, pomohlo vyřešit 21 účastníků, 14 mužů a sedm žen ve věku kolem 23 let, kteří prováděli extenze nad hlavou a stahy na triceps vždy na jedné paži pomocí kabelového stroje.

25. července 2022 7:00 Čas čtení 5:15 Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu

Účastníci prováděli každé cvičení v pěti sériích po 10 opakováních po krátkém zahřátí a těchto tréninků se účastnili dvakrát týdně ve dnech, které nejdou po sobě, po dobu 12 týdnů. Každý týden se váha pro každé cvičení zvyšovala. Ještě předtím, než se začalo, se ale účastníkům změřily maximální hodnoty pro jedno opakování pro každé cvičení a také hmotnost paží pomocí MRI.

Výsledky byly poměrně jasné. Po dvanácti týdnech bylo odečteno, že u účastníků došlo k 1,4násobnému nárůstu tricepsů v pažích, které prováděly extenzi nad hlavou, tedy k nárůstu o 40 % většímu než u stahů. Stalo se tak i v momentě, kdy extenze obvykle zahrnují nižší hmotnosti. 

Výsledky nabízí více otázek

Vědci mají teorie, proč tomu tak je. Jednou z nich je to, že dlouhá hlava tricepsu se při extenzi nad hlavou více prodlužuje. Velkému svalu tak pomohly k růstu i nižší hmotnostní hodnoty. Kromě toho se prý mohl kvůli nízkému proudění krve do tricepsu během cviku nad hlavou „zvýšit metabolický stres ve svalu a podpořit hypertrofii“ – tedy zvětšení tkáně při dlouhodobé zátěži.

Nejedná se nicméně o uspokojivá vysvětlení, což znamená, že vědci prakticky nevědí, proč jeden cvik funguje lépe než druhý. Japonští výzkumníci k tomu dodávají, že to, že extenze prokazatelně zvyšuje objem tricepsu více než stah, neznamená, že je generálně lepším cvikem pro jednotlivce i v porovnání s ostatními. 

Anketa:
Proč posiluješ?
Kvůli síle.
Kvůli vzhledu.
Kvůli zdraví.
Od každého trochu.
Kvůli síle.
14 %
72 Hlasů
Kvůli vzhledu.
23 %
114 Hlasů
Kvůli zdraví.
10 %
49 Hlasů
Od každého trochu.
53 %
263 Hlasů
Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších animáků od studia Pixar
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka
Domů
Sdílet
Diskuse