Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Aperol Spritz.
30. září 2022 16:00
Čas čtení 2:35
Sponzorovaný obsah

5 receptů na míchané nápoje, které ti zpříjemní podzimní večery

5 receptů na míchané nápoje, které ti zpříjemní podzimní večery
Zdroj: Unsplash/Elevate
GASTRO ALKOHOL LETNÍ DRINKY RECEPTY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Namíchej mojito, aperol spritz nebo cuba libre za pár minut.

Večer mají k tobě domů dorazit přátelé a ty marně přemýšlíš, čím je pohostit. Chlebíčky a lahev dobrého vína jsou klasika, která neurazí, ale co takto kamarády překvapit něčím novým? Pokud chceš návštěvu opravdu potěšit, namíchej jí oblíbený drink. V článku najdeš recepty na přípravu alkoholických nápojů, díky kterým si z kuchyně vytvoříš pětihvězdičkový bar. 

Aperol spritz

Itálie, výhled na horské jezírko, zapadající slunce a v ruce sklenka Aperol Spritzu. Kdo toto už jednou ochutnal, chce to zažít znovu. Alkoholický nápoj Aperol, typický pro svou pomerančovou vůni, vznikl už v roce 1919 v Padově. Tradice samotného drinku sahá do 50. let 20. století a lidé po celém světě ho milují dodnes. Pokud se zrovna nechystáš na dovolenou, můžeš si tento malý kousek Itálie vytvořit i doma. Stačí ti k tomu tři základní ingredience a velmi jednoduchý postup.

aperol spritz
Zdroj: Aperol Spritz

Ingredience

  • 1 díl prosecca
  • 1 díl aperolu
  • trochu sody
  • led
  • pomeranč na ozdobu

Postup

Na odměřování dílu si připrav například velkého panáka. Sklenici naplň ledem. Nalij do ní prosecco, následně Aperol a na závěr sodu. Drink ozdob pomerančem a máš hotovo – takto jednoduché to je.

Jestli doma zrovna nemáš jednu z ingrediencí nebo si chceš drink s kamarády vychutnat třeba na pikniku v parku, můžeš si Aperol Spritz koupit už namíchaný. Novinku RTE (Ready To Enjoy) stačí nalít do sklenice s ledem a ozdobit pomerančem. Obsahuje perfektní poměr Aperolu, prosseca a sody, takže je ideální volbou také ve chvíli, kdy zrovna nemáš čas na přípravu.

ochutnej aperol spritz
aperol spritz
Zdroj: Aperol Spritz

Mojito

První zmínky o nápojích podobných mojitu jsou známé z konce 16. století, kdy si anglický korzár Richard Drake umíchal nápoj z aguardiente (předchůdce rumu), limetky, máty a cukru. Mojito, jaké ti dnes připraví barmani, pochází z počátku 20. století, kdy se do drinku začal přidávat rum. Lehká osvěžující chuť se hodí nejen na párty, ale i pohodový večer s deskovkami. Stačí mít zásobu kvalitního bílého rumu, zbytek ingrediencí už obvykle doma najdeš.

mojito
Zdroj: Unsplash/Alex Block

Ingredience

  • velký panák bílého rumu
  • 1/2 limetky
  • hrst máty
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • sodovka
  • ledová tříšť

Postup

Do vysoké sklenice dej mátu, limetu a třtinový cukr. Vše promačkej, aby se z limety dostala šťáva. Přidej rum, zasyp drink ledovou tříští a promíchej. Nakonec sklenici po okraj dolij sodovkou.

Mimosa

Pro případy, kdy opravdu nestíháš, ale zároveň chceš připravit něco netradičního, se skvěle hodí mimosa. Lehce alkoholický drink se často podává na brunchi a oslavách, a to proto, že je považovaný za dobrý „vyprošťovák“. Jednoduchý nápoj je však ideální v podstatě pro jakoukoliv příležitost. Navíc na přípravu potřebuješ jen dvě ingredience a přibližně dvě minuty času.

mimosa
Zdroj: Unsplash/Monika Grabkowska

Ingredience

  • 75 ml šampaňského
  • 75 ml stoprocentního pomerančového džusu 

Postup

Do sklenice nejprve po skle nalij šampaňské a dolij ho džusem. Oba nápoje by měly být vychlazené. Drink míchej velmi opatrně, ať se neztratí bublinky, nakonec ho můžeš ozdobit plátkem pomeranče. Příchutě džusu můžeš různě kombinovat. Sice už to nebude mimosa, ale třeba s brusinkovým džusem chutná šampaňské také skvěle.

Cuba libre

Cuba libre je v podstatě oblíbená variace na colu s kubánským rumem. Historka spojená se vznikem koktejlu vypráví, že roku 1900 v Havaně objednal voják tuto kombinaci svému veliteli. Když si připíjeli, křičeli společně „Cuba libre!“, tedy „Za svobodnou Kubu!“ Háček tohoto příběhu spočívá v tom, že se americká cola dostala na Kubu až několik let poté. Ať tak či tak, je to jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších drinků, které si doma můžeš připravit.

cuba libre
Zdroj: Unsplash/Blake Wisz

Ingredience

  • velký panák bílého rumu
  • 100 ml coly
  • 10 ml limetkové šťávy
  • led

Vysokou sklenici naplň ledem, přidej limetkovou šťávu, rum a colu. Vše dobře zamíchej. Na ozdobu můžeš přidat do sklenice plátky limetky.

Jak vidíš, připravit drink, který bude dobře vypadat i chutnat, není žádná věda. S několika málo ingrediencemi vykouzlíš za pár minut super pohoštění. Ať už si doma zahraješ na barmana a budeš drinky připravovat, nebo zvolíš snazší variantu v podobě již namíchaného Aperol Spritzu Ready To Enjoy, nezapomeň, že nejlépe vždycky chutnají s přáteli.

Domů
Sdílet
Diskuse