Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. listopadu 2022 10:37
Čas čtení 1:34

Nejhledanější český zločinec Sádlo je v Česku. Unikal 11 let

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Nejhledanější český zločinec Sádlo je v Česku. Unikal 11 let
Zdroj: Policie ČR

Stanislav Seidl alias Sádlo figuroval na seznamu nejhledanějších lidí Europolu. Ve čtvrtek, po 11 letech na útěku a 8 měsících v senegalském vězení, přistál na Letišti Václava Havla.

Nejhledanější český zločinec Stanislav Seidl alias Sádlo byl dopraven elitní skupinou policistů, jíž se přezdívá Lovci lebek, ze Senegalu do České republiky. Seidl unikal spravedlnosti 11 let, po nichž se přihlásil na policii v hlavním městě Senegalu Dakaru. Ve čtvrtek přistál s policisty na Letišti Václava Havla a byl předán českým úřadům. 

Seidl byl v roce 2011 odsouzen k šesti letům vězení za krádež. Do výkonu trestu ale nenastoupil. Proč? Na to se pokusila najít odpověď redakce Seznamu Zpráv, která o nejhledanějším Čechovi, který figuroval na seznamu Europolu, natočila podcast.

Příbramský zloděj si měl trest odsedět za vykradení optiky, hasičárny a pokus o vykradení bankomatu, což by mu podle jeho slov nevadilo, jelikož je prý „starým darebákem“. Navíc si odseděl dva roky ve vazbě, takže mu chyběly jen čtyři. Sádlovi však vadila jiná věc.

Muž se měl obávat příbramského podsvětí. Dle svých slov měl svědčit v případu z roku 2010, kdy byl vykraden zámek Orlík. Seidl promluvil s tím, že bude utajovaným svědkem. Jenže podle něj policie jeho identitu prozradila a on se bál, že mu jako „práskačovi“ půjde ve vězení o život.

Policejní pátrání

Proto se v roce 2011 rozhodl, že uteče. „Ihned po zmizení muže se do pátrání po něm zapojili kriminalisté z Příbrami, v čele s expertem na pátrání por. Vladislavem Martincem. Ten během několika let intenzivně sledoval stopu uprchlého muže v České republice a několika evropských státech, včetně Velké Británie a Kanárských ostrovů. Poznatky o přesném výskytu však opakovaně dostal s mírným zpožděním, které vždy umožnilo muži zmizet,“uvedl k případu mluvčí policie David Schön.

25. června 2022 11:30 Čas čtení 5:50 Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví

Policii se jej skoro podařilo vypátrat o tři roky později, když se chtěl v Příbrami ubytovat bez platných dokladů. Pak několik let unikal. Velký úspěch, jak tvrdí policie, přišel až letos, kdy byl lokalizován na území Gambie. 

„Policisté tak už jen čekali na vhodný okamžik k zatčení. Hledaný muž se však koncem února sám obrátil na zastupitelský úřad v Dakaru. (...) Extradiční řízení, které je primárně věcí justičních orgánu, bylo úspěšně zakončeno na konci října, kdy Ministerstvo spravedlnosti Senegalu povolilo vydání vězně do České republiky se lhůtou pro realizaci extradice do jednoho měsíce,“ dodal Schön.

Ve čtvrtek proto přistál na Letišti Václava Havla. Dopravili jej tzv. air marshalové cizinecké policie, zajišťující letecké eskorty a bezpečnost na palubách letadel. V Česku si jej poté přebrala kriminálka. 

Domů
Sdílet
Diskuse