Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
14. listopadu 2022 14:39
Čas čtení 0:52

Na některých školách v Česku se stávkuje za klima. Studenti v nich budou přespávat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na některých školách v Česku se stávkuje za klima. Studenti v nich budou přespávat
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Studenti požadují po univerzitách, aby mimo jiné přistoupily k zateplení budov, začaly snižovat spotřebu energií a začaly budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Studenti a studentky stávkují od pondělí za klima na některých univerzitách v Česku. Zdůvodňují to tím, že vláda podle nich dostatečně neřeší klimatickou krizi, zvyšující se ceny energií a narůstající společenské nerovnosti. Do stávky se zapojili studenti z vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Plzni. Na některých univerzitách budou studenti přespávat. 

Univerzity se tak připojují k celosvětovému hnutí End Fossil: Occupy! Toto hnutí volně navazuje na akce typu Fridays for Future z roku 2018 a 2019 a letos publikovalo manifest, v němž vyzývá studenty po celém světě, aby na svých školách zorganizovali protesty za konec fosilních paliv.

Akce není namířená proti vedení a zaměstnancům fakulty

„Všichni víme, že je potřeba především zavřít uhelné elektrárny a nahradit je obnovitelnými zdroji energie. Tato transformace musí být spravedlivá a nesmí dopadnout na pracující a nejzranitelnější skupiny obyvatel,“ uvedla zástupkyně studentů Anežka Lindaurová.

Studenti požadují po univerzitách, aby mimo jiné přistoupily k zateplení budov, začaly snižovat spotřebu energií a začaly budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stávkující vysokoškoláci také volají po důstojném a adekvátním finančním ohodnocení doktorandů a dalších zaměstnanců a zaměstnankyň na univerzitách.

Studenti a studentky zdůrazňují, že stávka není namířená proti vedení či zaměstnancům fakult. Akce podle nich není primárně snahou o narušení běžného chodu škol.

Z okupační stávky přineseme reportáž.

Zpět
Sdílet
Diskuse