Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti OZETA.
24. listopadu 2022 10:30
Čas čtení 4:07
Sponzorovaný obsah

Nevíš, jak vybrat dobře padnoucí oblek? Přečti si tyto 4 tipy od odbornice

Nevíš, jak vybrat dobře padnoucí oblek? Přečti si tyto 4 tipy od odbornice
Zdroj: OZETA
MÓDA
Uložit Uložené

Poradili jsme se s odbornicí z firmy OZETA. Slovenská značka šije obleky již 80 let.

V šatníku každého muže by měl být kvalitní oblek, většina si svůj první „seriózní“ koupí na maturitní ples. Později jej využije na narozeninovou oslavu či svatbu. Jeden oblek tě možná bude doprovázet nejdůležitějšími životními momenty, proto je nesmírně důležité, abys investoval do kvalitního modelu, ve kterém se budeš cítit dobře.

Nošení formálních obleků má několik pravidel. Víš, jaké barvy jsou vhodné pro večerní události a jak správně nosit sako? Poradili jsme se s odbornicí Romanou Kubej ze slovenské značky OZETA, kde se krejčovskému řemeslu věnují již 80 let. Design a výrobu kvalitních kousků mají v malíčku. V prodejnách OZETA můžeš nyní využít slevu 20 procent na celý nezlevněný sortiment. Stačí, když řekneš, že jsi četl tento článek, a ukážeš kupón na konci. Dlouho ale neváhej, sleva platí jen do 15. prosince.

Prozkoumej nabídku

Předtím, než začneš vybírat

Když chceš v obleku působit jako James Bond, nepostačí ti jen dobrý střih a kvalitní materiál. Měl bys ovládat několik pravidel, která souvisí s nošením tohoto oděvu. Jak asi víš, řízení se pravidly není Bondovou silnou stránkou, ale přesto dress code neporuší. 

Pánské obleky bychom mohli rozdělit na tři typy:

  • Denní oblek
  • Večerní oblek 
  • Slavnostní oblek

Obecně platí, že čím je barva obleku tmavší, tím seriózněji působí. Pro formální události, jako je například maturitní ples, jsou ideální odstíny černé a tmavě modré. Všechny ostatní obleky světlých a výrazných barev či vzorů patří na denní příležitosti, to znamená do 19:00 hodin. Samostatná saka s volnočasovými kalhotami patří výhradně k běžnému nošení. Pokud chceš něco univerzálnějšího, co si můžeš obléct během dne i večer, sáhni po tmavě modré barvě, případně antracitové.

ozeta
Zdroj: OZETA

Správně zvolená barva je jen částí úspěchu. K obleku patří košile s dlouhým rukávem, jejíž manžeta by měla mírně přečnívat zpod rukávu saka. Košili s krátkým rukávem se vyhni obloukem, a to i v případě, že je venku třicet stupňů. Na večerní nebo slavnostní události je předepsána jedině bílá košile, ale přes den můžeš sáhnout i po světle modré. Různé barevné či vzorované košile si odlož na neformální události. 

ozeta
Zdroj: OZETA

Začni s výběrem materiálu

Mysli na to, že oblek je investice, která ti má vydržet několik let. Říká se, že muž v jednom obleku může odmaturovat, oženit se a také odejít na onen svět. Neber to doslovně, ale asi rozumíš pointě. Odbornice z OZETY doporučuje sáhnout po materiálech s příměsí vlny. „Soubor vlastností, kterými jsou vybavena přírodní vlákna, je nenahraditelný, avšak v některých případech může být s ohledem na jejich funkční využití přidání umělého vlákna ve vyváženém poměru žádoucí,“ vysvětluje Romana Kubej. 

Příměs umělých vláken, jako jsou například elastan, polyester či polyamid, v malém množství může podle ní přispět ke kvalitě výsledného materiálu. Látky mají vyšší elasticitu, méně se mačkají, jsou jemnější na dotek a vydrží déle. 

Kromě složení materiálu si všímej také detailů, jako je kvalita šití. Obleky OZETA šijí ve svém vlastním výrobním závodě v Topolčanech a využívají při tom bohaté zkušenosti a tradice slovenského krejčovského řemesla.

poznej kvalitu ze slovenska

Jako na míru

Opět ti připomeneme bondovky. Víš, jak James Bond dokáže honit nepřátele, a přitom si sotva pomačká oblek? Kromě práce šikovných filmových maskérů za to může fakt, že herci oděv padne jako ulitý. V těsných kalhotách a saku, které „tahá“ na ramenou, by se asi na moc nezmohl.

V kamenných prodejnách OZETA ti pomohou zkušení asistenti prodeje. Tam si můžeš být jistý, že tě s nesprávným sakem či kalhotami domů nepustí. V případě, že si chceš koupit oblek online, je posouzení na tobě. Na webu OZETA najdeš doporučení ke každému typu událostí jako pomůcku. Při zkoušení saka si všímej:

  • Ramenní výztuž má přesně kopírovat tvé rameno.
  • Ramenní šev, který spojuje rukáv s tělem saka (pod paží), by měl být v jedné rovině s vnějším bodem tvého ramene.
  • Když stojíš rovně se zapnutým sakem, límec by měl přirozeně přilnout ke tvé postavě.
  • Nemůže se mačkat, odstávat nebo se „lámat“.
  • Postav se rovně s rukama u těla. Lem rukávu saka má končit těsně pod kostmi tvého zápěstí.

U kalhot to je o něco jednodušší. Měl bys je jednoduše zapnout, neměly by tě nikde tlačit. Pokud jsou v pase příliš volné, raději si nenamlouvej, že je stáhneš páskem. Látka bude příliš odstávat a kolem rozkroku vznikne „bublina“. Spodní lem kalhot by měl končit na patě a vpředu by se ti měl vytvořit jen jeden lom. 

Spousta lidí si myslí, že jejich postava je „atypická“ a potřebují oblek ušitý na míru. Možná to je i tvůj případ, ale odborníci ve firmě OZETA si všimli, že u většiny postav to není nutné. Může se stát, že jen potřebuješ různou velikost kalhot a saka. Základ kolekce obleků tvoří řada Mix&Match, která ti umožní kombinovat různé velikosti saka, kalhot, případně vesty. OZETA má v nabídce až 28 velikostí, které jsou dle výšky rozděleny na standardní, prodloužené a zkrácené.

Podle preferencí si můžeš vybrat střih regular nebo slim. „Pokud tě neomezuje typ postavy, doporučujeme přiklonit se ke střihu slim, který je modernější. Muž v něm působí charismaticky, sebevědomě a módně uvědoměle,“ komentuje Romana Kubej.

najdi ten správný oblek

Pozor na přešlapy

Při formálních událostech je pánský dress code velmi striktní. V tomto případě se experimentování nevyplácí a raději vsaď na klasiku. K dobře padnoucímu obleku patří také doplňky. Dej si záležet na správně uvázané kravatě – špička kravaty by se měla dotýkat přezky opasku. Existuje několik typů kravat, vyhraď si chvilku na googlení, aby ses naučil uvázat správně tu, kterou plánuješ použít. 

Boty a opasek by měly být ve stejné barvě, to stejné platí i pro ponožky k obleku. Tomuto pravidlu se však vyhni při výběru náprsního kapesníku a kravaty. Tyto dva doplňky spolu mají vizuálně ladit, ale nesmí být stejné.

ozeta
Zdroj: OZETA

Důležité je nejen to, co si vybereš, ale také to, jak to nosíš. Na dvouknoflíkovém saku se vždy zapíná jen vrchní knoflík, spodní zůstává za každých okolností rozepnutý. Sako si zapínej, když budeš mít proslov, budou ti připínat stužku nebo si s někým budeš podávat ruku – vyjadřuješ tím respekt k dané osobě či události. Sako můžeš mít rozepnuté při uvolněnějších situacích, jako například při jídle za stolem.

Výběr obleku může být náročný, obzvlášť když nevíš, kde začít. Kvalitní oblek je investice, proto si při nakupování nech poradit odborníky, které najdeš v prodejnách OZETA. Tam to už mají „v oku“. 

ozeta
Zdroj: Ozeta
Domů
Sdílet
Diskuse