Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2022 6:00
Čas čtení 5:03
Tereza Šnajdrová

Někteří Alfa nenáviděli, pro jiné byl vrcholem kariéry. Toto jsou životní příběhy herců z populárního seriálu Alf

Někteří Alfa nenáviděli, pro jiné byl vrcholem kariéry. Toto jsou životní příběhy herců z populárního seriálu Alf
Zdroj: Getty Images/Richard Hutchings/Photo Researchers History / National Broadcasting Company/volně k použití
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Věděl*a jsi, že v kostýmu chlupatého Alfa se nacházel člověk velmi malého vzrůstu? A kdo Alfa nenáviděl? Toto a mnohem víc se dočteš v našem článku.

Kdo by neznal seriál Alf. Na garáži rodiny Tannerových z čista jasna přistane chlupatý mimozemšťan a stane se součástí rodiny. Přátelský ufon má obrovskou chuť k jídlu a jeho nejoblíbenějším pokrmem je kočka na slanině s rajčaty. Jenže tyto chutě nekorespondují s běžným životem na americkém předměstí, a když k tomu připočteme jeho motto „Nul problemo – Žádnej problém“, dokážeš si představit, k jakým komickým situacím bude docházet. 

V tomto článku ti představíme herce, kteří si v populárním seriálu z 80. a 90. let zahráli ty nejzásadnější role. Kdo účinkováním v sitcomu pohrdal a kdo si na něm naopak vybudoval kariéru? To se dozvíš v našem článku. 

Doporučeno
Jak se změnili herci ze Stranger Things od první série až po čtvrtou a jak vypadají ve skutečnosti? Jak se změnili herci ze Stranger Things od první série až po čtvrtou a jak vypadají ve skutečnosti? 9. června 2022 16:30

Malý muž s velkou osobností Michu Meszaros (role: Alf)

Mihaly „Michu“ Meszaros ztvárnil v oblíbeném sitcomu samotného Alfa. Maďarský herec původem z Budapešti se do světa showbyznysu dostal již v útlém věku, kdy pro svůj malý vzrůst vystupoval v cirkuse Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Michu totiž měřil pouhých 84 centimetrů a jako cirkusový umělec žongloval, prováděl akrobacii, pantomimu nebo cvičil s pudly, kteří stáli na zadních nohách a byli vyšší než on sám.
 
V 70. letech se dostal také na televizní obrazovky. V reklamě na Pepsi si zahrál po boku popového zpěváka Michaela Jacksona, ale nejvíce se proslavil právě seriálem Alf. Kostým chlupatého mimozemšťana oblékal pro scény, ve kterých Alf chodil, běhal nebo stál a nebylo je možné natočit pomocí loutky. Takových scén nebylo mnoho, neboť v kostýmu bylo extrémní horko, nebyl pohodlný a nebylo možné v něm strávit delší čas.
 
Fanoušci ale mohou Michua znát také z filmů jako Voskové muzeum, Big Top Pee-wee, Warlock 2: Armagedon nebo Freaked.
 
V roce 2008 Michu prodělal mozkovou mrtvici, která mu způsobila četné zdravotní problémy. Právě těm nakonec podlehl. Dne 12. června 2016 jej v bezvědomí na podlaze koupelny našel jeho manažer Dennis, který herci okamžitě zavolal ambulanci. Ani přivolaní lékaři však muži nedokázali pomoci a později v nemocnici zemřel. Jeho ostatky jsou uloženy v Dearly Departed Tours & Artifact Museum, stejně jako další předměty z jeho života a kariéry. Po herci a cirkusovém umělci byla také pojmenována nejkratší ulice v kalifornském Hawthornu. Ta nese název Michu Lane.

Michu Meszaros
Zdroj: Getty Images/Richard Hutchings/Photo Researchers History

Andrea Elson (role: Lynn Tanner) nyní vlastní studio jógy

Role Lynn Tanner v sitcomu Alf se ujala americká herečka Andrea Elson. Tu k herectví přivedl modeling, se kterým začala už jako malé dítě. Kariéru odstartovala řadou reklam, televizních i tištěných. Poté, co se v roce 1983 přestěhovala s rodinou do Los Angeles, debutovala ve 14 letech hlavní rolí v dobrodružném mysteriózním seriálu Whiz Kids. Přestože bylo natáčení onoho seriálu po první sérii pozastaveno, Andreina talentu si všimli i další lidé od filmu.
 
Ještě téhož roku si mladá herečka zahrála v jedné epizodě seriálu Simon & Simon a jen o tři roky později se dostala k sitcomu Alf. V něm hrála Lynn Tanner, dospívající dceru typické předměstské rodiny, která adoptuje přátelského chlupatého mimozemšťana. Seriál trval čtyři sezóny, a Andrea si za roli dokonce vysloužila dvě nominace na cenu Youth in Film Award.
 
Po zrušení populárního sitcomu si zahrála několik dalších rolí. Hostovala v seriálech Kdo je tady šéf?, Parker Lewis musí vyhrát, Ženatý se závazky, Jsem do tebe blázen, Krok za krokem nebo třeba ve filmech Školní plavba či Frankensteinova školní léta.
 
V roce 1997 pověsila Andrea Elson svou hereckou kariéru na hřebík a začala se věnovat józe a zdravému životnímu stylu. Od roku 2016 vlastní studio jógy.

Alf
Zdroj: Alien Productions Inc./propagační materiál

Anne Schedeen (role: Kate Tanner) k herectví přivedla extrémní stydlivost

Kate Tanner, matku malé Lynn, si v Alfovi zahrála Anne Schedeen. Už od dětství prý byla velkou introvertkou. „Jako malá holka jsem byla tak introvertní, že jsem se schovávala pod ubrus na jídelním stole a jen jsem poslouchala dospělé,“ řekla v rozhovoru pro SunSentinel.
 
Aby se Anne otrkala, matka ji přihlásila do dramatického kroužku, aby se „lépe sžila se světem“, čímž se dívce otevřely dveře do světa showbyznysu. Anne během studia vystupovala v Portlandském občanském divadle a její první profesionální hereckou prací bylo účinkování ve večerním divadle na havajském ostrově Kauai. Pak se přestěhovala do New Yorku, aby se herecké kariéře mohla věnovat naplno.
 
Nejprve pracovala v letním divadle a sem tam účinkovala v reklamách, jenže pak se na ni usmálo štěstí. Podepsala smlouvu s Universal Pictures, odstěhovala se do Los Angeles a získala první pořádnou roli v seriálu Pohotovost. Lékařské prostředí ji bavilo. Můžeš ji znát třeba i z dramatu Marcus Welby, M.D., sci-fi hororu Embryo nebo z televizního dramatu Šampioni: Milostný příběh.
 
V roce 1986 pak Anne získala roli Kate Tanner v populárním seriálu Alf, kde ztvárnila roli matky, jejíž dcera si domů vezme mimozemšťana. Alf byl velmi úspěšný, Scheeden přinesl mezinárodní pozornost a také další příležitosti. Herečce se nabídky jen hrnuly, avšak její poslední role byla v seriálu Soudkyně Amy z roku 1999.
 
O šestnáct let později se herečka stala ambasadorkou Holiday Heroes, bulharské neziskové organizace znevýhodněným rodinám.

Alf
Zdroj: Alien Productions Inc./propagační materiál

Benji Gregory (role: Brian Tanner) se narodil do herecké rodiny

Syna Kate Tanner Briana si v Alfovi zahrál Benji Gregory. Ten se narodil v Los Angeles v Kalifornii do herecké rodiny – otec, strýc i sestra byli herci a agentku jim dělala babička. První roli získal v roce 1982, když mu byly pouhé čtyři roky. Tehdy si zahrál v seriálu T. J. Hooker a následně pak ve snímcích Neuvěřitelné příběhy, A-Team nebo Penky Brewster.
 
V roce 1986 se dostal k sitcomu Alf, ve kterém ztvárnil roli malého Briana Tannera, bratra dívky, která najde mimozemšťana a vezme si jej domů. Po skončení seriálu se pak ještě mihl ve filmech Jumpin' Jack Flash, Never Forget, Lady Against the Odds a Byl jednou jeden les.
 
V roce 2003 se Benji přidal k americkému námořnictvu, absolvoval školu, aby se stal leteckým dělníkem, a o dva roky později byl z námořnictva propuštěn s vyznamenáním. V roce 2006 se po ukončení vojenské služby oženil, ale kam jeho kroky směřovaly dál, bohužel nevíme.

Alf
Zdroj: National Broadcasting Company/propagační materiál

Max Wright (role: Willie Tanner) sitcomem Alf pohrdal

Max Wright se v Alfovi ujal role Willieho Tannera, otce Briana a Lynn. Maxe herectví lákalo už od útlého věku a nikoho pak nepřekvapilo, když se na střední škole přidal k divadelnímu kroužku, v rámci kterého si zahrál ve dvou různých produkcích.
 
Po ukončení studia se rozhodl věnovat herecké kariéře naplno. Účinkoval ve vedlejších rolích ve snímcích Taxi, Příběhy z temnot, M*A*S*H – Co bylo potom nebo Misfits of Science.
 
Pak se mu naskytla role v sitcomu Alf, kterou Max bez delšího přemýšlení přijal. V Alfovi si zahrál Willieho Tannera, otce dcery, jež našla mimozemšťana, který musel nouzově přistát na planetě Zemi. Přestože se jedná o hercovu největší roli vůbec, kvůli obrovské technické náročnosti jí pohrdal. A nejen proto. Vadilo mu i to, že hraje v podstatě vedlejší roli „neživého objektu“. „Byla to velmi těžká a ponurá práce,“ řekl v rozhovoru pro People. „Nesmírně jsem se těšil na to, až ji budu mít za sebou,“ dodal pak.

Když se dotočila poslední epizoda, Max prý odešel z natáčení, popadl kufr, nasedl do auta a zmizel. Bez rozloučení, bez jakéhokoli slova. Herec však později přiznal, že s postupem času se na Alfa dívá méně kriticky a seriál vykouzlil úsměvy na tvářích mnoha lidí z celého světa.


Později si Max Wright zahrál také ve filmech Bílá míle, Dej si pohov, kámoši 2, Sen noci svatojánské nebo Sníh padá na cedry. Jeho posledním filmem byl v roce 2013 Dealin‘ with Idiots a pak z showbyznysu odešel.

V roce 1995 byl herci diagnostikován lymfom, který mu byl úspěšně léčen, a Max tak zůstal v remisi až do roku 2019. V červnu téhož roku na tuto nemoc zemřel ve věku 75 let.

Alf
Zdroj: National Broadcasting Company/propagační materiál
TV program na dnes a další dny různých televizních stanic najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse