Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2022 6:00
Čas čtení 3:07
Adéla Švehlíková

Vše, co potřebuješ vědět o šatníku Wednesday Addams

Vše, co potřebuješ vědět o šatníku Wednesday Addams
Zdroj: Netflix/propagační materiál
MÓDA
Uložit Uložené

Seriál Wednesday trhá rekordy nejen ve sledovanosti, ale taktéž interpretacemi outfitů hlavní hrdinky. Abys byl/byla i ty v obraze, přinášíme ti průvodce šatníkem Wednesday Addams, v němž můžeš načerpat inspiraci i ty.

Již od 23. listopadu můžeme na Netflixu sledovat seriál Wednesday, jehož hlavní hrdinkou je stejnojmenná copatá rebelka, kterou ztvárňuje Jenna Ortega. Za poslední týdny tento seriál trhá rekordy nejen ve sledovanosti, ale taktéž nespočetnými interpretacemi jejích outfitů, které se nesou v gothcoru. Abys byl*a i ty v obraze, přinášíme ti průvodce šatníkem Wednesday Addams, díky čemuž se můžeš jejími outfity inspirovat i ty. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Netflix US (@netflix)


Celým jménem Wednesday Addams je sestrou Pugsleyho a dcerou Morticie a Gomeze Addamsových, kteří jsou členy známé hororové rodiny objevující se v popkultuře již od 30. let minulého století. Původně se jednalo o komiks, avšak dosud nejznámějším zpracováním je to filmové z roku 1991. Tam se v roli Wednesay jako sadistické patronky objevila Christina Ricci, která se svým hereckým výkonem vryla do paměti milionů lidí. 


Jak už tomu bývá zvykem, seriálové novinky na sebe strhávají pozornost i díky kostýmům a jejich stylingu. V tomto případě se nejedná o výjimku, a tak na nás na všech sociálních sítí vyskakují tutoriály, jak docílit vizáže Wednesday. Bez toho, abychom se bezhlavě vrhli do nakupování monochromních pohřebních kousků, je dobré si připomenout background šatníku této slečny a v čem spočívá jeho současná modernizace

Černobílá garderoba

Wednesday Addams, ať už ve 20., či 21. století, lze označit slovním spojením style icon. Její záliba ve smrti a explicitní chování se odrážejí především v oděvu, který je tvořen zejména černými odstíny. Wednesday má alergii na barvy. Kromě tmavé barevnosti jsou součástí jejího šatníku i bílé elementy.

Ty však nepramení pouze z návaznosti na již zformovanou estetiku, ale tvůrci se snažili předejít slití oděvů černé barvy na obrazovce. Do outfitů jsou proto zakomponovány například bílé košile či oděvy s černobílým potiskem (proužky, šachovnice). 

Wednesday.
Wednesday. Zdroj: Netflix/propagační materiál

Gen Z gothcore

Pro mnohé může oblečení Wednesday připomínat spíše halloweenský kostým než oděv do společnosti, gen Z má však jiný názor. Outfity dotahují k dokonalosti i signifikantní ebenové vlasy spletené do copánků. Jejich temnost podtrhují tmavě hnědé oči vyčnívající na bledé pleti. Tato kombinace morbidního charakteru se rychle stala novým trendem, jenž následují desítky tisíc lidí. Gothcore, do něhož je Wednesday stylizována, představuje subkulturu, jejíž vizuální prezentace vychází z gothic rocku, gothic metalu a hardcore punku. Stěžejní barvou je, jak už bylo zmiňováno, černá. Dalšími typickými elementy jsou boty na platformě, tmavý make-up v oblasti očí či hra s krajkou. 


Vzhled Wednesday se od jejích počátků změnil jen minimálně. V současném zpracování na Netflixu došlo pouze k aktualizaci na novou úroveň generation Z. O to se postarala kostýmní výtvarnice a držitelka Oscara Colleen Atwood. Novinky lze pozorovat i jako součást vlasového stylingu či make-upu, a to v podobě odhalení pih herečky či ostříhané ofiny namísto těsně upnutých copánků. 

Little black dress

Prostředí, v němž se seriál odehrává, je primárně v interiéru a exteriéru školy Nevermore. Z toho důvodu je gotický oděv hlavní hrdinky přizpůsoben akademickým účelům. K vidění jsou ikonické infantilní černé šatičky, z nichž je průkrčníkem protažen bílý Petr Pan límec. Colleenin upgrade límce spočíval v jeho špičatější verzi. 


Základní kostýmy ve Wednesday byly sice navrženy a zhotoveny speciálně pro tento seriál, avšak Colleen volila i designer kousky. Řeč je například o společenských šatech, které Wednesday vynesla v Rave'N Dance scéně, kdy choreografii vymyslela sama herečka Jenna Ortega. Šaty jsou značky Alaïa pocházející z Bond Street v Londýně. Jsou tvořeny průhlednými vrstvami materiálu, které se pohybují na postavě představitelky hlavní role v rytmu jejích kroků. 

Wednesday.
Wednesday. Zdroj: Netflix/propagační materiál

Proužky 

Dalším výrazným lookem objevujícím se v této sérii je uniforma. Zatímco ostatní studenti Nevermorské akademie odívají barevné provedení uniforem, pro Wednesday je speciálně vytvořena černo-šedivá alternativa s pruhy. Pruhy jsou prvkem, které Tim Burton rád aplikuje ve svých filmech, a staly se tak jedním ze specifických rysů jeho rukopisu. Pruhy, jimiž disponuje uniforma Wednesday, byly vytvořeny pomocí sítotisku, díky čemuž povrch oděvů nepůsobí plochým dojmem. Kromě uniformy Wednesday taktéž často sahá i po černobílém pruhovaném cardiganu či Adidas podkolenkách se třemi proužky. 

Wednesday.
Wednesday. Zdroj: Netflix/propagační materiál


Díky současné oblibě gotického stylu v mainstreamové kultuře, kterému za poslední měsíce podlehly i hvězdy jako Kourtney Kardashian či Megan Fox, očekáváme jeho přízeň i během následujícího roku. U seriálu Wednesday se můžeme těšit na 2. sérii, se kterou přijdou i nové kostýmy a trendy, u nichž předpokládáme, že budou opět dominovat sociálním sítím a streetwearu.


Pokud chceš i ty vytvořit look inspirovaný postavou Wednesday, není podmínkou se striktně držet pravidel jejího dress codu. Příkladem toho jsou i námi vybrané produkty, které nalezneš níže. Koneckonců sama Wednesday byla prototypem individualismu a bouřila se proti jakýmkoliv konvencím. 

Acne Studios DISTRESSED STRIPED SWEATER 

DISTRESSED STRIPED SWEATER.
DISTRESSED STRIPED SWEATER. Zdroj: Acne Studios/propagační materiál

MAYAM Origami Shirt 

Origami Shirt.
Origami Shirt. Zdroj: MAYAM/propagační materiál

LAFORMELA VINYL COAT

VINYL COAT.
VINYL COAT. Zdroj: LAFORMELA/propagační materiál

LAFORMELA VEGAN LEATHER GLOVES WITH STUDS

VEGAN LEATHER GLOVES WITH STUDS.
VEGAN LEATHER GLOVES WITH STUDS. Zdroj: LAFORMELA/propagační materiál

Dr. Martens x Rick Owens

Dr. Martens X Rick Owens.
Dr. Martens X Rick Owens. Zdroj: SneakerStudio/propagační materiál

Comme Des Garçons box-pleat wool midi skirt

Comme Des Garçons box-pleat wool midi skirt.
Comme Des Garçons box-pleat wool midi skirt. Zdroj: Farfetch/propagační materiál

Balaclava

Balaclava.
Balaclava. Zdroj: se svolením @cr0ch3t.byadza

MISBHV Monogram Jumpsuit Browns Exclusive

Monogram Jumpsuit Browns Exclusive.
Monogram Jumpsuit Browns Exclusive. Zdroj: MISBHV/propagační materiál

Vivienne Westwood Palladium Orb-buckle leather belt

Vivienne Westwood Palladium Orb-buckle leather belt.
Vivienne Westwood Palladium Orb-buckle leather belt. Zdroj: Farfetch/propagační materiál
Domů
Sdílet
Diskuse