Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. ledna 2023 11:00
Čas čtení 8:15
Vojtěch Vanda

10 nejočekávanějších anime roku 2023

10 nejočekávanějších anime roku 2023
Zdroj: NHK
FILMY A SERIÁLY ANIME NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Letos bude na co koukat. V článku najdeš naši hlavní desítku novinek, ke sledování toho ale bude mnohem víc!

Během nadcházejících měsíců (a v některých případech již teď či v horizontu nejbližších dnů) se začnou na obrazovkách objevovat nové sezóny skvělého anime.

Aby ale nebyl výběr nekonečný – vzhledem k velkému počtu zajímavých novinek, jež se chystají – vybrali jsme si vlastní silnou desítku titulů, jejichž příběh, animace a budoucnost obecně budou anime komunitou vysoce sledovány a diskutovány. Proto je možné, že se nemusí shodovat s tvojí. Z toho důvodu nám nezapomeň napsat, na co se těšíš ty.

POZOR! Článek může obsahovat spoilery vztahující se k dřívějším sériím jednotlivých titulů. Pokud je ještě neznáš, doporučujeme ti je prvně zhlédnout a teprve poté si článek přečíst.
Doporučeno
Chceš začít sledovat anime, ale nevíš, kde začít? Přinášíme ti seznam toho nejlepšího z Netflixu Chceš začít sledovat anime, ale nevíš, kde začít? Přinášíme ti seznam toho nejlepšího z Netflixu 13. prosince 2021 7:00

Vinland Saga, druhá série

S otevřenými ústy jsme všichni sledovali celou první sérii anime Vinland Saga zpracovanou studiem WIT. V druhé sérii přebírá štafetu další velký hráč, studio MAPPA, a pošle nás zpět na západ Evropy na přelomu prvního tisíciletí, kdy o úrodnou půdu Anglie soupeřili Sasové a Vikingové.

Příběh vypráví životní cestu Thorfinna, mladého bojovníka, který od útlého dětství musel dělat vše možné i nemožné a vypořádat se s krutostmi tehdejšího světa, aby přežil a pomstil svého otce Askeladda, nečestně zavražděného nájemnou pirátskou armádou. V posledním díle se však dozvíš, že ne všechno půjde podle plánu, Askeladd umírá cizí rukou a Thorfinn je zajat.

Série, která vznikla z mangy Makota Jukimury a která se vysílala v roce 2019, je některými odborníky, vzhledem například k zisku Velké ceny na Japan Media Arts Festival, považována za jeden z nejlepších titulů toho roku. Proto jsou všichni v napětí, co se s Thorfinnem –⁠ poté co jsou téměř všechny postavy, které se objevily v první sérii, nyní pryč –⁠ stalo.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

První dvojice dílů čtyřiadvacetidílné druhé série, která nás bude doprovázet až do června tohoto roku, je již online a je nutno naznačit, že se toho mnoho o Thorfinnovi nedozvíme. Objevuje se zde ale nová postava, Einar, která o jeho životě nejspíš bude vyprávět. Jak jsme ale viděli v traileru, o novou vizáž islandského bojovníka jsme nepřišli hned v úvodu. Tak se těšme, co přijde dál – nové díly vychází každé pondělí. 

Attack On Titan: The Final Season Part 3

Někdo se těší, až bude konečně po něm a sleduje každou novou „zbytečně prodlouženou sérii“ z donucení kvůli všeobecnému vzruchu, někdo se upřímně nemůže dočkat na velké finále, které tvůrci série Attack On Titan z tužky Hadžimeho Isajamy slibují. Pravdou zůstává, že série s podnázvem The Final Season Part 3 má doopravdy být ta poslední.

Dlouhá cesta Erena Jaegera z šiganšinského rekruta na vůdce titánské armády vytvořené ze vzbuzených obrů chránících eldianské království stála jeho i celý svět spoustu krve, on se však rozhodl vysoké ztráty vykoupit dalšími – v poslední části trilogie chce završit plán, který se nepovedlo odvrátit diplomaticky, a zničit rasu Marley, která stojí za původními útoky na jeho domovinu. V tom se mu bude snažit zabránit komando vytvořené z jeho původních přátel, elitní titáni, jimž záleží na zachování světa.

Kdy se „finální řežba“ uskuteční? První zprávy z MAPPY mluví o vysílání rozděleném do minimálně dvou částí, přičemž ta první má být uvedena 4. března. Ta druhá by měla přijít později, datum ještě určené není. Buďme si však jistí, že jakmile se jen špitne o nějakém datu, budou to vědět všichni zasvěcení. Jedinou jistotou by měl být rok 2023, tedy přesně deset let od odvysílání prvního dílu.

Trigun Stampede

Mít jen svůj věrný kolťák za pasem a vyřešit veškerou nepravost. Tak nějak se nad spravedlností uvažovalo na Divokém západě. Zkusme si ale představit svět v budoucnosti, kdy se lidstvo snažilo zachránit vlastní existenci, ale nakonec skončilo doslova na pouštní planetě Země nikoho, kde zákon znamená být rychlejší a držet v rukou zbraň.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Tuto planetu brázdí křížem krážem vysoký blonďatý mladík v červeném plášti a kulatými brýlemi, o kterém se vypráví, že za něj mluví výhradně jeho revolver. Kam přijde, tam je neštěstí – obrovské škody a zranění nevyjímaje. Z nějakého důvodu ale nikdo nikdy nezemře. Kraj jej zná pod jménem Vash the Stampede (Splašený Vash), na jehož hlavu je zároveň vypsána odměna 60 miliard double dolarů. Přestože kam přijde, zanechá potopu, dokáže se vypařit jako pára nad hrncem. Jeho osobnost je legendou, po které pátrá snad každý lovec odměn.

Příběh z pozdních devadesátek a přelomu milénia o pacifistickém vesmírném kovbojovi rozvzpomínajícím se nad svou minulostí, jemuž byla vtisknuta nejen animačně, ale i narací podobná emoce jako seriálu Cowboy Beebop, je srdcovkou pro mnohé, zejména starší milovníky anime.

Nyní dostává překvapivý reboot od studia Orange, z něhož mají někteří obavy. Hlavně proto, aby se zachoval jeho původní nádech. Nadšení každopádně převládá. Proč? V nové verzi, jejíž první díl se na Crunchyrollu objevil již 7. ledna, se totiž dočkáme hlubší verze příběhu, nových postav, a jak již bylo zmíněno, nového vizuálu, jenž by mohl obnovit zašlou slávu původní série.

Jujutsu Kaisen, druhá série

Pamatuješ si, jak skončila první série? My už vlastně také moc ne. Ony se názory na Jujutsu Kaisen v komunitě mísí – z jedné strany, té početnější, slyšíme prakticky jen bezmeznou chválu a natěšení na další pokračování, ta druhá, méně početnější, si cestu k příběhu ani postavám nenašla a seriál tzv. „dropla“ prakticky na začátku. Osud však tomu chtěl, aby anime adaptace šónen mangy ustavičně pracujícího studia MAPPA byla světovým hitem, proto nebyl čas ztrácet čas.

Doporučeno
První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? 20. února 2024 11:00

Minulý rok musel diváky uspokojit „pouhý“ film Jujutsu Kaisen 0, tentokrát ale máme pro první skupinu fanoušků dobrou zprávu. Červenec 2023 je měsíc, ve kterém by druhá série příběhu plného prokleté démonické energie měla odstartovat. V ní se samozřejmě setkáme s bojovníky Jujutsu, nicméně ne všechny známé tváře dostanou tolik prostoru jako v sérii první. 

Jak je zřejmé z traileru na kanálu TOHO Animation, budeme hloubat do minulosti, v níž sehraje jednu z hlavních rolí vrchní šprýmař Satoru Gojo společně se Sugurem Getem. Jejich společná historie, kterou si pamatujeme z filmu, by měla být poodkryta v arku Hidden Inventory Premature Death. 

Během Jump Festa 2023 byla taktéž odhalena jména pěti účinkujících charakterů: kromě Geta a Goja také Toji Fushiguro, Riko Amanai či Shoko Ieiri. Nejspíš se tedy dozvíme zase něco málo o Megumiho minulosti.

Spy X Family, druhá série a film

Kdo by neznal Forgerovy? Od milovníků mangy přes cosplayery až po obdivovatele Yor se všichni minulý rok dozvěděli o rodince ušité horkou jehlou nejen pro dobro jejích členů, ale i pro dobro vlád a světový mír. Anime adaptace mangy Tacuji Endóa od studia Wit přinesla zábavu, díky níž jsme se u anime po dlouhé době upřímně dobře bavili. Nemůže nás proto nechat chladnými zpráva, že se chystá pokračování.

Během následujícího roku, jak bylo uvedeno v prosincovém Jump Festa, se máme dočkat dokonce vícero výstupů. Nejenže navážeme na dobrodružství otce a agenta Twilighta v jednom, Loida Forgera, jeho „manželky“, nájemné vražedkyně a pracovnice v administrativě Yor, a „dcery“ Anji, která umí číst myšlenky, druhou sérií seriálu, ale i filmovou adaptací. Bohužel, konkrétní datum není známo ani v jednom případě. 

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Swordsmith Village Arc

Hype train jedné z nejúspěšnější anime franšíz poslední doby zřejmě nemá zastávky ani konečnou stanici. Zvláště v případě, kdy pouze dává a nic nebere, přestože téma krvežíznivých démonů a bojů proti nim je neustále omíláno. Série Demon Slayer má v sobě něco, co si dokáže získat srdce diváků a donutit je chodit do kina.

Doporučeno
Lepší než Hra o trůny! Viděli jsme všechny díly epického seriálu Šógun Lepší než Hra o trůny! Viděli jsme všechny díly epického seriálu Šógun 17. února 2024 14:00

Poslední veleúspěšný film Demon Slayer The Movie: Mugen Train z roku 2020 nejenže překonal japonský rekord v počtu zakoupených lístků, do té doby držený Ledovým královstvím II, ale také se stal se 32 miliardami jenů (6,02 miliardy korun) nejvýdělečnějším japonským snímkem v historii. 

Není divu, že se fanoušci těší na Tanjira, Nezuko, Inosukeho a Zenitsua, ale i další postavy a překážky, které protagonistovi stojí v cestě za přeměnou jeho sestry zpět v člověka. Je to totiž skoro už rok, co se odvysílala druhá série. Ta třetí by se měla na obrazovkách objevit v dubnu.

To ale samozřejmě není všechno. Tvůrci druhého filmu, Aniplex, Shueisha a studio Ufotable, totiž nemohli nechat úspěch, který získal, jen tak, a vzhledem k chystanému seriálovému pokračování vznikne i nový film. Proto se poslední dvě epizody poslední série spojí s první epizodou třetí série ve filmu Demon Slayer: To the Swordsmith Village, který vytvoří hodinový speciál.

The Way of the Househusband, druhá série

Odhoď katanu a nasaď si zástěru se shiba-inu, máme práci. Jakuza už není pro Tatsua alias Nesmrtelného Draka žádnou výzvou. Jakožto nejtvrdší ze všech gangsterů v Japonsku udělal to, co by udělal každý... Pokud by každý na vrcholu své kariéry zmizel z podsvětí, zapomněl na násilí, našel si ženu a snažil se zapracovat zpět do společnosti jako manžel v domácnosti.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce 1. února 2024 17:00

Unikátní zpracování komediální seinen anime série od Netflixu, v němž jsou ponechány manga prvky tvůrce originálu Kósukeho Oona, nasbíralo spoustu fanoušků již v roce 2021, kdy se s ním fanoušci setkali poprvé. Je však známo, že ne každému tento styl animace společně se třemi až pětiminutovými díly musí sedět. Od toho tu jsou však zajímavé charaktery, jejichž ostrovtip dokáže výše zmíněné „nedokonalosti“ odsunout na druhou kolej.

Spíše se soustřeďme na ty důležité věci. Dokáže Tatsuo nakoupit všechny potraviny ve slevě, jak se chystal? Porazí jeho tým složený z manželek v domácnosti své mafiánské protivníky ve volejbalovém zápase? Naučí se Miku vařit? A udrží bývalý lovec hlav v jejich manželské idylce pořádek v bytě? Odpovědi můžeš nalézt již nyní na Netflixu.

Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre

U Netflixu ještě chvíli zůstaneme. Kdo se rád občas vyděsí, ocení následující divokou kartu, na kterou se těšíme. Znáš-li hororovou mangu autora Džundžiho Itóa, nejspíš ti neuniklo, že se nyní poprvé chystá ucelený release animované hororové antologie 20 husí kůži nahánějících příběhů. A přestože se nyní ví, že minimálně dvě již byly adaptovány v antologii Junji Ito Collection z roku 2018, pořád věříme, že to bude stát za to.

Nový výběr bude režírovat osvědčený režisér z výše zmíněné Junji Ito Collection, Šinobu Tagašira, společně se Studiem Deen. První díl seinen anime se na streamovací platformě objeví již tento týden, 19. ledna. Jestli ale vyjde uceleně, nebo po dílech, není známo.

Doporučeno
VIDEO: Netflix odhalil plány na rok 2024. Podívej se na první záběry z očekávaných pecek VIDEO: Netflix odhalil plány na rok 2024. Podívej se na první záběry z očekávaných pecek 1. února 2024 15:00

Ještě bychom si k tomu rádi dovolili malou poznámku. Kdo sleduje anime, často pozná podle původního openingu, jestli bude série stát za to, nebo ne. Zde se znovu vsází na zpěvačku Jyocho, jejíž píseň zněla i u Collection. Jakmile si ji poslechneš, uvědomíš si, že se nakonec budeš schovávat pod peřinou.

Don't Toy with Me, Miss Nagatoro 2nd Attack

Nagatoro neskládá zbraně a ve svém popichování bude pokračovat i v roce 2023, takže pokud nemáš rád opálené otravné středoškolačky, které si utahují zejména z tichých a nesmělých kluků, rozhodně nesleduj připravovanou druhou sérii, která se na internetu objevila již 8. ledna. 

Samozřejmě trochu přeháníme. Pokud se v příběhu mluví o „šikaně“, vnímej ji spíš jako důkaz lásky, kterou Hajase Nagatoro vyjadřuje náklonnost svému senpaiovi Naotu Hačioudžimu. Těžko identifikovat, jestli se toto pošťuchování líbí oběma stranám alespoň trochu, nicméně čím více spolu tráví hlavní dvojice čas, tím pevnější svazek mezi ní je. Kam až může jejich vztah zajít, se možná dozvíme s přicházejícími dny a týdny.

Pokračování Nanašiho komediální mangy ze školního prostředí s evidentním romantickým podtextem v animované podobě si vzalo na starost studio OLM.

Dr. Stone, třetí série

Svět potřebuje změnu a tu změnu dokáže udělat jen vědecký pokrok. Představ si, že se v jeden moment celý svět promění v kámen. Ty, ačkoliv prakticky vnímáš svět kolem, zůstáváš kamennou sochou celá tisíciletí do doby, než tě někdo dokáže osvobodit. Ve světě nových pořádků tě mohou „probudit“ jen dva lidé – vědec s ambicí dostat svět zpátky do původní podoby, nebo silák, jenž preferuje v životě právo silnějšího. 

Doporučeno
Návykovější než Narcos. Na Netflix přichází seriál o Kokainové kmotře, který tě nenechá spát Návykovější než Narcos. Na Netflix přichází seriál o Kokainové kmotře, který tě nenechá spát 23. ledna 2024 12:00

Příběh o geniálním Senkuovi Išigamim si dal prakticky na dva roky pauzu. Již v dubnu se ale jeho snaha o vytvoření Království vědy vrátí zpět na obrazovky. Hlavním dobrodružstvím, po Stone Wars arcu, jehož název je všeříkající, bude vycestování na oceán a snaha o zkrocení moří.

Během tohoto snažení se Senku bude muset znovu vypořádat s problémy, jejichž původ je zejména v nedostatku surovin či v jeho rivalu Tsukasovi, ale taktéž se vynasnaží dostat blíže k odpovědi, co způsobilo ten zvláštní fenomén na Zemi.

Možná ale ještě nejsi seriálový divák či divačka a nemáš vyvinutý vztah k japonské animované tvorbě. Nevadí. Máme pro tebe výběr anime seriálů do začátku, které najdeš na Netflixu a mohou ti být branou do fantazie japonské kreslené a animované kinematografie.
Domů
Sdílet
Diskuse