Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
28. ledna 2023 9:00
Čas čtení 12:36

Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Sledujeme živě prezidentské volby.

Shrnutí toho nejdůležitějšího: 

–⁠ Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky.
– Volební účast byla po 100 % sečtených okrsků podle Českého statistického úřadu 70,25 %.
– Na Refresheru proběhla povolební debata gen Zživě na Instagramu. Pozvání přijali Eliška Koldová a Kryštof Stupka.
28. ledna 2023 16:30 Čas čtení 0:32 Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel

20:10 – Reportáž Refresheru z volebního štábu zvoleného prezidenta Petra Pavla si můžeš přečíst zde.

20:00 – Tímto končí on-line přenos z druhého kola prezidentské volby roku 2023. Českým prezidentem se stal Petr Pavel, který o 950 tisíc hlasů porazil svého oponenta Andreje Babiše. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký večer!

19:41 – Refresher se účastnil i jiných debat! Pozvání do povolebního ženského panelu na A2larmu přijala redaktorka Adéla Ježková. „Myslím si, že v žádných předvolebních debatách se nemluvilo o klimatické změně, klouzali jsme po povrchu a témata se zvedala, aby se neřeklo. Mně by stačilo, aby ten problém verbalizoval, přihlásil se k němu a řekl, jaká k němu zaujme stanoviska,“ odpověděla na otázku Apoleny Rychlíkové, v jaké praktické kroky pro svou generaci od nově zvoleného prezidenta Pavla doufá.

19:28 – Přístup a výkon své matky Danuše Nerudové ocenil její syn Filip Neruda. Rozhovor Refresheru s Nerudou můžeš zhlédnout zde.

18:42 – Záznam naší povolební debaty! Pozvali jsme zástupce gen Z, abychom probrali jejich pohled na nového prezidenta a volební kampaň v posledních dnech. Prozradili nám i svůj pohled na budoucnost Česka v čele s Petrem Pavlem. Pozvání přijali Kryštof Stupka a Eliška Koldová. Debatu moderovala Tereza Patočková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

18:32 – Zemana výsledek voleb překvapil. Dosluhující prezident čekal, že generál ve výslužbě Petr Pavel možná vyhraje nad Andrejem Babišem, nepředpokládal však tak výrazné vítězství, řekl dnes na Frekvenci 1. Podle Zemana ale nelze Babiše po prohře odepisovat. Připomněl, že se sám po prvním neúspěchu v prezidentské volbě vrátil. (ČTK)

18:20 – I francouzský prezident Emmanuel Macron pogratuloval Petru Pavlovi.

18:03 – 

17:45 – Kryštof Stupka v livestreamu na otázku, zda by se chtěl zapojit do činnosti nového prezidenta, který v ČT avizoval, že by rád Hrad otevřel mladým lidem: „Kdyby ta nabídka přišla, tak bych určitě, co se týká lidských práv nebo LGBT, takovou nabídku zvažoval.“

17:44 – Petr Pavel osobně poděkoval všem kandidátům, kteří jej podpořili. Jmenovitě Danuši Nerudové s rodinou, Marku Hilšerovi a Pavlu Fischerovi. 

„Ukázalo se, že podpora nemůže být jen verbální. Ti, co neuspěli, musí promlouvat k voličům a vysvětlovat,“ uvedla Nerudová. „Podpora, kterou jsem Petru Pavlovi dal, byla jednoznačná. Měli jsme spoustu společných akcí. Také jsem voličům vysvětloval, proč je důležité dát hlas Pavlovi. Bude to prezident, za kterého se nebudeme muset stydět. Jsem rád, že to dopadlo,“ řekl Fischer.

„Já nedokážu určit v číslech, jaký to mělo vliv. Důležité je, že jsme byli schopní navázat dialog a ctít principy, které odolávají lži. Věřím, že teď bude Petr Pavel schopen ukázat, že je prezidentem všech,“ dodal Hilšer.

17:38 – Danuše Nerudová navštívila Pavlův štáb. 

17:33 – Jsme live na Instagramu! Jak generace Z hodnotí výsledek voleb, okomentují Kryštof Stupka a Eliška Koldová. Stream najdeš zde.

17:20 – Jak to vypadalo ve štábu Andreje Babiše očima Refresheru? Tereza Šnajdrová sepsala v reportáži všechny dojmy, se kterými se na místě se svým týmem setkala. Přečíst si ji můžeš zde.

28. ledna 2023 17:13 Čas čtení 4:01 Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž) Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž)

17:16 – Zeptali jsme se neúspěšného prezidentského kandidáta Marka Hilšera na pocity po prezidentských volbách. „Cítím se dobře. Snad se zklidní vášně, které tu byly,“ doufá.

17:13 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poblahopřál Petru Pavlovi k výhře ve volbách. Udělal to skrze Twitter.

17:11 – Gratulace v táboře Petra Pavla nekončí. Do štábu by kolem 17:30 měla dorazit i Danuše Nerudová.

17:03 – Předseda vlády Petr Fiala (ODS) dorazil do štábu Petra Pavla. „Zvítězila slušnost, kompetence. To je dobrá zpráva pro Českou republiku,“ řekl. „Nastavíme nějaký systém spolupráce. Dobrá zpráva pro všechny je to, že zvítězil kandidát, který měl ve svém programu spojovat. Chceme uklidnit atmosféru ve společnosti. Věci, které jsou před námi, jsou těžké, ani letošní rok nebude jednoduchý a bude důležité, abychom spolupracovali. Musí ale pomoci i ti, kteří přejímají rétoriky extremistických sil,“ dodal.

16:57 – Výsledky voleb (sečteno 99,98 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 58,31 %, Andrej Babiš: 41,68 %. Petr Pavel získal 3 358 266 hlasů, Babiš 2 400 310 hlasů.

16:50 – Premiér Fiala (ODS) dorazí mezi 17:00 a 17:10 osobně do štábu nově zvoleného prezidenta Pavla, uvedla mluvčí Řeháková.

16:48 – Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se představila ve štábu Petra Pavla. „Na světě nejsou dva národy, které si jsou tak blízké jako Češi a Slováci. Mimořádně mě těší, že v našem regionu přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty a jejíž síla tkví v klidu. Vaše vítězství je vítězství naděje a toho, že slušnost a pravdomluvnost mohou vést k vítězství, a to i v politice,“ uvedla.

Zuzana Čaputová
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

16:40 – Štáb v Karlíně má navštívit Zuzana Čaputová. (Seznam Zprávy)

28. ledna 2023 16:27 Čas čtení 1:06 Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé

16:27 – Do štábu Petra Pavla má přijít vzácný host. Podle mluvčí Pavly Řehákové by se měl dostavit kolem 16:40.

16:25 – Výsledky voleb (sečteno 99,60 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 58,22 %, Andrej Babiš: 41,77 %.

16:13 – Babiš po prohraných prezidentských volbách poblahopřál vítězi. „Uznávám porážku,“ řekl. „Přeji všem občanům, aby se jim dařilo, a jsem rád, že nás podpořili. Zásadně odmítám, že bychom dělali negativní kampaň. Děkujeme, hnutí ANO jde dál.“ Po tiskové konferenci dal prostor jen pro tři dotazy.

Andrej Babiš
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

16:11 – Andrej Babiš předstoupil před novináře a předal květiny.

16:10 – Již klasicky jej doprovázela manželka Monika.

Andrej Babiš Monika Babišová
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

15:59 – Andrej Babiš dorazil do volebního štábu. S novináři nemluvil.

15:50 – Ve štábu Andreje Babiše je stále klid. 

15:49 – Petr Pavel překonal hranici tří milionů hlasů, prozatím získal 3 120 911. Do sečtení chybí 3 % hlasů. Na tiskové konferenci Petra Pavla mezitím zazpíval státní hymnu Ondřej Huml.

15:44 – Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pogratulovala Petru Pavlovi ke zvolení.

15:43 – Výsledky voleb (sečteno 94,68 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 57,52 %, Andrej Babiš: 42,47 %.

15:42 – „Naše společenství je zraněné zrovna skončenou kampaní, krizí, ale i politikou, která u nás převažovala. Politika konfrontace, osočování a hledání, proč to nejde. To se změní. A vy jste ti, kteří mi pomohli udělat první krok ke změně,“ uvedl Pavel. „Zasloužíme si republiku pohody,“ dodal.

15:35 – Tisková konference nového prezidenta České republiky Petra Pavla začala v 15:30. Lidé jásali a skandovali heslo „prezident“. „Moc vám všem děkujeme. Já bych rád poděkoval nejen všem, kteří mě volili, ale i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám. Tím dali jasně najevo, že ctí demokracii. V této zemi nevidím vítězné nebo poražené voliče. V této volbě vyhrály hodnoty jako respekt a pokora,“ uvedl Pavel. 

„Jsem přesvědčen, že tyto hodnoty sdílí naprostá většina z nás. Tak doufám, že budou součástí našich životů a že se vrátí zpátky na Hrad a do naší politiky. Já jsem připraven je svou službou vrátit, zasazovat se o ně a rozšiřovat je. Nezvládnu to však sám. Musíme společně přesvědčit všechny občany země, že návrat k těmto hodnotám a ke smysluplné komunikaci nám pomůže zlepšit kvalitu života v této zemi,“ řekl.

Petr Pavel
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

15:28 – Hnutí ANO slibuje, že bude i nadále pracovat tak, jak mělo nastaveno. „Já Instagram miluju, to víte. A mám spoustu nápadů, jak právě na sítích oslovit mladé voliče,“ řekla redakci Refresheru exministryně Alena Schillerová (ANO).

15:27 – „Populismus je nebezpečný právě v tom, že nezná hranice. Andrej Babiš neváhal použít jakýkoliv prostředek... to rozjitřuje společnost a způsobuje to škody, se kterými se budeme muset nějakou dobu vyrovnávat,“ dodal Fiala.

15:27 – Premiér Petr Fiala (ODS) po volbách: „Především gratuluji Petru Pavlovi. Vyhrál občanský kandidát, vyhrály hodnoty, které reprezentoval, a to je mimořádně důležitá zpráva. Jsem hrdý na české občany a těším se na spolupráci. Za chvíli mu pojedu osobně pogratulovat. Jde o třetí významnou porážku Andreje Babiše a možná je to začátek konce jeho politické éry. Ale může to být ještě dlouhé a nepříjemné, nenechme se mýlit.“ Babišovu kampaň označil za jednu z nejhorších.

❗15:18 – Petr Pavel bude prezidentem České republiky. Po sečtení 81,75 % hlasů při volební účasti 69,92 % získal dostatek hlasů, vyplývá to z prognózy na základě výsledků.

15:15 – Výsledky voleb (sečteno 76,91 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 56,23 %, Andrej Babiš: 43,72 %.

15:14 – Catering u Andreje Babiše zmizel. „Ve štábu už sklidili jídlo, k dostání už jen káva a voda,“ komentuje Eva Soukeníková.

15:12 – Jiří Mádl pro Refresher ze štábu Petra Pavla: „Chtěl jsem zažít tu atmosféru. I kdyby to nakonec nevyšlo, jsem rád, že jsme se všichni takto zmobilizovali,“ uvedl.

Jiří Mátl Anna Koucká
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

15:10 – Danuše Nerudová již pogratulovala Petru Pavlovi. „Vrátili jsme srdce na Hrad! Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství a ještě jednou upřímně děkuji i těm z vás, kteří jste mou podporu v 1. kole přetavili v podporu Petra Pavla v kole druhém,“ uvedla na Twitteru.

15:04 – Schillerová před štábem Babiše: „Pokud výsledky vydrží, nebo možná to ještě stoupne, to ještě uvidíme, tak to stejně bude historický počet hlasů pro hnutí ANO, který v žádném případě prostě nemůžeme jen tak opomenout. Vnímáme to jako závazek, protože tady bude obrovské množství lidí – já si troufnu říct, že to bude přes 2 miliony. Budou to hlasy lidí, kteří projevili nespokojenost s touto vládou. To bude obrovský závazek do budoucna, který hnutí ANO musí využít.“

Alena Schillerová
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

14:58 – Štáb Andreje Babiše se pomalu naplňuje všemi hlavními členy ANO. Dorazila místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová.

❗14:57 – Volební účast po zhruba 50 % sečtených hlasů je podle Českého statistického úřadu 69,27 %.

14:50 – Prvním sečteným zahraničním okrskem bylo Baku v Ázerbájdžánu. ČSÚ převzal data ve 14:17. K volbám zde dorazilo 17 voličů, o 5 více než v prvním kole volby. (ČSÚ)

14:48 – Výsledky voleb (sečteno 33,21 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 54,25 %, Andrej Babiš: 45,74 %.

14:46 – Michal Horáček ve štábu Petra Pavla hovořil i s redaktory Refresheru. Podle něj má Petr Pavel vítězství v kapse a vyhraje se 60 %.

14:42 – „Proč se neptáte na to, proč ostatní nedokáží sehnat hlasy starších? Na mé talkshow chodili mladí lidé. Hnutí ANO volí mladí lidé,“ odpověděl Aleš Juchelka (ANO) na otázku Refresheru, proč ANO nedokáže zaujmout mladé voliče. V posledních parlamentních volbách v roce 2021, podle PAQ Research, jehož výzkum citoval iROZHLAS, přitom volilo hnutí ANO pouze 13 % voličů ve věku 18–34 let, což bylo nejméně z první trojky.

14:38 – Do štábu Andreje Babiše dorazil Karel Havlíček (ANO).

Karel Havlíček
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

14:34 – Výsledky voleb (sečteno 10,26 % volebních okrsků) – Petr Pavel: 54,52 %, Andrej Babiš: 46,42 %.

14:19 – Reakce na první výsledky u Petra Pavla.

14:15 – Do štábu Andreje Babiše dorazila i bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

Klára Dostálová
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

14:13 – „Andrej Babiš nestrašil válkou, ‚strašil‘ v kampani maximálně mírem,“ řekl poslanec za ANO Aleš Juchelka pro ČT24.

14:11 – Ve 14:30 dorazí do štábu Andreje Babiše Karel Havlíček. Jinak se nic moc na Chodově neděje, hlásí Refresher team.

14:04 – Prezidentské volby byly nejdražší v historii. Proč, na co všechno se rozdělilo 737 milionů korun anebo kolik stojí tvůj hlas, se dozvíš v našem článku.

14:03Do štábu Petra Pavla dorazil neúspěšný kandidát Pavel Fischer.

❗14:00 – Volební místnosti byly uzavřeny! Začíná sčítání hlasů odevzdaných v druhém kole prezidentské volby.

13:50 – Pavel s manželkou.

Petr Pavel
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

13:44 – Petr Pavel již dorazil do volebního štábu ve Foru Karlín. „Dav jej vítá zuřivým potleskem a přáním hodně štěstí,“ uvádí Koucká.

13:35 – Petr Pavel přijede do štábu dříve, a to hned o 15 minut, tedy ve 13:45. Momentálně se sjíždí do štábu podporovatelé. „U vstupu do budovy je koridor a fotostěna připravená pro příchod Petra Pavla. Na místě jsou novináři, podporovatelé a přijíždí první veřejně známé osobnosti, které Pavlovi vyjádřily podporu,“ dodal Smeták. Přijela například Taťána Kuchařová.

TAŤÁNA KUCHAŘOVÁ
Zdroj: REFRESHER/Anna Koucká

13:23 – Povolební debata proběhne i na Refresheru!

13:10 – Volební štáb Andreje Babiše už nebude o hladu. Novináře zvedl ze židlí catering sestávající z guláše, řízečků či lahodných větrníčků. Refresher sáhl po řízcích s bramborovým salátem a pokrm hodnotí 6,5/10. Byť bylo v bramborovém salátu méně hořčice, pokrm by aspiroval na lepší hodnocení, reportuje Tereza Šnajdrová.

andrej babiš bramborový salát
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

13:04 – Už máš odvoleno? Jestli ne, ještě stíháš! Inspiruj se Refresherem a utíkej do volebních místností, které se zavřou přesně za méně než hodinu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

❗13:00 – Do uzavření volebních místností zbývá poslední hodina.

12:45 – Naši redaktoři informují o situacích ve štábech i na Twitteru. Šéfredaktor ve štábu Petra Pavla Adam Smeták si založil vlastní vlákno, tak jej můžeš sledovat.

12:43 – V některých horských obcích a střediscích v Jeseníkách dosáhla volební účast již v pátek večer sta procent. Postarali se o to rekreanti, kteří do zdejších volebních místností zamířili v pátek, ale také dnes s voličskými průkazy. (ČTK)

12:27 – Volební účast v druhém kole prezidentských voleb se dvě hodiny před polednem pohybovala nejčastěji kolem 60 procent, a to napříč celou republikou. Vypadá to, že by volební účast mohla být ještě větší než v kole prvním. (ČTK).

12:13 – Volí se všude, i ve věznicích. Během prvního dne odvolilo 8833 vězněných osob, celých 54 % z oprávněných voličů, informovala Vězeňská služba na Twitteru.

12:03 – Koho si s sebou prezidentští kandidáti vezmou na Hrad v případě svého zvolení? Tereza Patočková prozkoumala situaci a přinesla ti přehled nejbližších spolupracovníků obou kandidátů, kteří v případě jejich zvolení obsadí pozici mluvčího a kancléřky. Článek najdeš tady.

❗12:00 – Do uzavření volebních místností zbývají 2 hodiny.

11:55 – Výsledky voleb se chystají veřejně okomentovat premiér Petr Fiala (ODS) a dosluhující prezident Miloš Zeman. Fiala chystá briefing v 15:15, Zeman poté v 18:00 (ČTK).

11:46 – Program ve štábu Petra Pavla přiblížila mluvčí Eva Hromádková.

11:44 – Podařilo se Babišovi oslovit mladé voliče? „Myslím si, že ano. Reflektuji to i tím, ze máme spoustu nových zájemců o členství. Takže ano, myslím, že se nám podařilo mladé oslovit a uvidíme, jak se to promítne do výsledku. Doufám ve výhru, ale pravděpodobně bude těsná,“ uvedla pro Refresher předsedkyně Mladého ANO Markéta Plesníková.

11:22 – Do štábu Andreje Babiše se pomalu sjíždí novináři, připravují techniku i kamery a zabírají si místa. Část z nich testuje catering. „Bageta normální, nic extra, ale dobrá,“ hodnotí náš fotograf Dávid Marcin.

11:15 – Refresher je připraven i ve štábu Andreje Babiše. S Terezou Šnajdrovou a Evou Soukeníkovou bude zaznamenávat situaci na Chodově fotograf Dávid Marcin.

volby babiš prezidentské soukeníková šnajdrová marcin
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

11:11 – Do sobotních 10 hodin činila volební účast v Brně 60,46 procenta. Ve stejnou dobu to bylo před 5 lety 56,82 procenta. (Deník N)

❗11:00 – Do uzavření volebních místností zbývají 3 hodiny.

10:58 – Celým dnem ze štábu Petra Pavla tě provede kromě Anny Koucké a Adama Smetáka i fotografka Lucie Kotvalová.

petr pavel volby štáb smeták koucká kotvalová
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

10:52 – Refresher je ve štábu Petra Pavla. „Do štábu Petra Pavla se pomalu sjíždí novináři. Na místě jsou přenosové vozy všech nejsledovanějších televizních kanálů,“ uvedl Adam Smeták.

Formu karlín petr pavel volby
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

10:37 – „Myslím, že padne hranice 70 %,“ uvedl politolog Historického ústavu AV ČR Jan Květina ve volebním vysílání ČT24.

10:29 – Volby jsou velmi těsné, co kdyby skončily úplně nerozhodně? V případě shodného počtu hlasů během druhého kola prezidentské volby by nebyl zvolen žádný z kandidátů a konaly by se volby nové, uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. (ČT24)

10:26 – V Brně se zpívalo. Městská policie v Brně od pátečního odpoledne do dnešního dopoledne kontrolovala více než tisíckrát místa u volebních místností a nezaznamenala podle mluvčího Jakuba Ghanema žádný problém. U volební místnosti v ulici Úvoz hráli mladí voliči na kytaru a zpívali hymnu, řekla ČTK mluvčí části Brno-střed Kateřina Dobešová. (ČTK)

10:23 – Petr Pavel znovu otevřel hlasovací kolotoč kočkou. Podobně jako během sobotního rána v prvním kole sdílel na svůj profil kočku Micku.

10:17 – Refresher bude ve volebních štábech! Nejčerstvější informace ze štábu Petra Pavla přinesou Anna Koucká a Adam Smeták, ve štábu Andreje Babiše bude zjišťovat informace Tereza Šnajdrová s Evou Soukeníkovou.

9:47 – Andrej Babiš znovu vyzval voliče, ať jej přijdou volit. Video sdílel na Facebooku, do hodiny nasbíralo přes 2000 kladných reakcí. (Facebook)

 

9:28 – V druhém kole prezidentských voleb v Česku hlasovala k pátečnímu večeru asi polovina voličů. Bylo to víc než před pěti lety a někde i víc než v prvním kole před dvěma týdny. Větší než v prvním kole je zatím i zájem lidí s voličskými průkazy. (ČTK)

9:26 – Jak šel čas s prezidentskými kandidáty? Prohlédni si fotogalerie, které jsme pro tebe sestavili. Zde najdeš Andreje Babiše, tady zase Petra Pavla.

9:13 –Jak probíhal první den druhého kola prezidentské volby, jsme ti v živém přenosu přinesli i včera. Můžeš si jej zopakovat zde.

9:00Od osmé hodiny ranní pokračuje druhý den druhého kola prezidentské volby


Refresher pro tebe v pátek i v sobotu sleduje, co nejpodstatnějšího se v souvislosti s prezidentskými volbami děje. Sleduj naši minutu po minutě a buď v obraze.

Zpět
Sdílet
Diskuse