Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. února 2023 8:30
Čas čtení 1:02
Martin Mičuda

Lamborghini se v exkluzivních modelech Invencible a Auténtica loučí s motorem V12

Lamborghini se v exkluzivních modelech Invencible a Auténtica loučí s motorem V12
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Rozloučení s motorem V12 bez jakékoli elektrifikace.

Automobilka Lamborghini již loni informovala o tom, že vyrobila poslední supersport s atmosférickým motorem V12 bez jakékoli elektrifikace. Narážela tím na ukončení produkce modelu Aventador a skutečnost, že jeho nástupce sice nepřijde o dvanáctiválec, ale v nové generaci mu už bude dopomáhat hybridní technologie. Italové se očividně svého ikonického motoru v původní podobě nechtějí vzdát, a tudíž přece jen přinášejí na scénu dvě jednokusové specialitky, které uzavírají významnou éru motoru V12 v jeho původní podobě.

Jedná se o kupé Invencible a roadster Auténtica. Jejich společným znakem je platforma s konvenčním motorem V12, který je však v tomto případě zabalen do karbonové karoserie navržené na míru. Díky tomu nejde znát, že jde o překapotovaný Aventador. Svým designem přitom novinky odkazují na slavné modely z minulosti, ať už jde o Sesto Elemento, Reventón, nebo Veneno, přidána však byla nová designová řešení, která naznačují, jakým estetickým směrem se bude ubírat nástupce Aventadora.

Lamborghini, Invencible, Autentica,
Zdroj: Lamborghini

V kokpitu zmizel z palubní desky středový displej, do popředí se dostaly šestiúhelníkové výdechy ventilace. To, že jsou novinky zaměřeny na řidičský zážitek, umocňuje nejen absence obrazovky, ale také ovládacích prvků na volantu či ryze sportovní grafika budíků. Zatímco kupé je laděno ve výrazném červeném odstínu Rosso Efesto, roadster se pyšní specifickým matným lakem Grigio Titans v kontrastu se žlutými elementy Apogee Yellow.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Než Lamborghini přejde do hybridní éry, Invencible i Auténtica přicházejí jako úplně poslední modely s 6,5litrovým atmosférickým dvanáctiválcem bez elektromotoru. Vzhledem k tomu, že novinky disponují výkonem 574 kW/780 koní a 720 Nm, je zřejmé, že vycházejí z modelu Aventador LP780-4 Ultimate. Samozřejmostí je pohon obou náprav a sedmistupňová automatická převodovka.

Lamborghini, Invencible, Autentica,Lamborghini, Invencible, Autentica,Lamborghini, Invencible, Autentica,Lamborghini, Invencible, Autentica,
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse