Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2023 v 6:00
Čas čtení 1:04
Martin Mičuda

Elektrická Škoda Enyaq RS se s více než 7 kilometrů dlouhým driftem zapsala do Guinnessovy knihy rekordů

Elektrická Škoda Enyaq RS se s více než 7 kilometrů dlouhým driftem zapsala do Guinnessovy knihy rekordů
Zdroj: Škoda Auto
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ŠKODA
Uložit Uložené

Škoda Enyaq RS driftovala 7 kilometrů na ledě.

V úvodu roku si Škoda v chladném Švédsku připravila speciální akci s modely, jejichž společným znakem byl pohon obou náprav 4 × 4. Na zamrzlém jezeře si tak odborná veřejnost měla možnost vyzkoušet vozidla různých druhů a prověřit jejich schopnosti. Velkou pozornost měl elektromobil Enyaq, jehož nápravy sice nejsou mechanicky spojeny (řešením Haldex), nejvýkonnější verze však disponují dvěma elektromotory, a tedy i pohonem všech čtyř kol.

Automobiloví novináři tak mohli na vlastní kůži porovnat chování konvenčního pohonu s elektrickým. Hvězdou akce se nakonec stal motoristický novinář Richard Meaden, který za volantem Škody Enyaq RS iV pokořil dva světové rekordy – v nejdelším nepřetržitém driftu na ledě a v nejdelším nepřetržitém driftu na ledě s elektromobilem.

Stalo se tak na oválné trati o délce 188,496 m, a to přímo na zamrzlém jezeře Stortjärnen u švédského Östersundu. Richard Meaden vytvořil nový oficiální rekord, v rámci něhož udržel vůz v kontrolovaném driftu více než 15 minut, přičemž ujel 7,351 kilometru. Meadenův drift překonal předchozí rekord o délce 6,231 km, který padl v Číně v roce 2022. Překonáním prvního rekordu stanovil Meaden s vozem Enyaq RS iV zároveň i druhý rekord, a to v nejdelším nepřetržitém driftu na ledě s elektromobilem.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 v 12:00

Mladoboleslavská automobilka dosáhla rekordu čtvrtý den po mnoha tréninkových jízdách s různými typy pneumatik, které celkem trvaly 18 hodin. Enyaq RS iV obstál v náročných podmínkách (pod bodem mrazu) a během 15 minut a 58 vteřin rekordní jízdy objel oválnou trať celkem 39krát. Během jízdy dosáhl maximální rychlosti 48,69 km/h a v nejpomalejším bodě se pohyboval rychlostí 31,64 km/h.

Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse