Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. února 2023 8:00
Čas čtení 0:59
Martin Mičuda

Nová Toyota Grand Highlander má mít až 8 plnohodnotných míst pro dospělé osoby

Nová Toyota Grand Highlander má mít až 8 plnohodnotných míst pro dospělé osoby
Zdroj: Toyota
TECH
Uložit Uložené

O pohon se stará jedna ze tří motorických verzí.

Toyota začala prodávat model Highlander v roce 2021 v Evropě. Highlander se stal i v Česku relativně populárním, zejména vezmeme-li v úvahu, že se nejedná o levný model. V kontextu třídy však dokáže nabídnout mnoho.

Mezi jeho přednosti patří i sedmimístná konfigurace interiéru, přestože třetí řada sedadel je spíše pro osoby nižšího vzrůstu. To se ovšem Toyota chystala již déle vyřešit, a proto představila ještě větší verzi Grand Highlander, která má mít 8 plnohodnotných míst pro dospělé osoby. Novinka se od klasického provedení liší už na první pohled – vpředu má ostřejší linie, bok karoserie je pro změnu hladký a samotná střecha už pozvolna neklesá směrem dozadu.

Toyota, Grand Highlander,
Zdroj: Toyota

Auto stojí na 18 až 20" discích kol, přičemž výbavy počítají se třemi stupni – XLE, Limited a Platinum. Verze Grand je určena primárně pro americký trh, v Evropě se prodávat nebude. Toyota řadí novinku mezi klasický Highlander a ještě větší model Sequoia.

Zásadně odlišný je kokpit, jehož centrem je 12,3" displej zasazený ve značně uhlazenějších tvarech palubní desky. Je tedy sporné, zda se podobně změní i klasický Highlander. Novinka má vyhřívaná sedadla ve všech třech řadách, v druhé řadě je navíc možné vystřídat konvenční třímístnou lavici za dvě samostatná křesla. Po sklopení druhé i třetí řady sedadel vznikne prostor o objemu až 2 760 litrů.

O pohon se stará jedna ze tří motorických verzí – 2,4litrový přeplňovaný čtyřválec, 2,5litrový hybridní čtyřválec nebo plug-in hybrid. Ten pod označením Hybrid MAX kombinuje elektromotor a 2,5litrový motor, přičemž jeho výkon je až 367 koní a 542 Nm.

Toyota, Grand Highlander,Toyota, Grand Highlander,Toyota, Grand Highlander,Toyota, Grand Highlander,
Zobrazit galerii
(12)
Domů
Sdílet
Diskuse