Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. února 2023 14:00
Čas čtení 1:25

Dominik Feri zveřejnil jméno ženy, která popsala jeho chování. Ohavné, reagoval Kalousek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dominik Feri zveřejnil jméno ženy, která popsala jeho chování. Ohavné, reagoval Kalousek
Zdroj: Refresher/David Marcin

Některá média bohužel jeho slova šířila dál prostřednictvím svých kanálů.

V pondělí začal soud s Dominikem Ferim. Exposlanec TOP 09 je obviněn ze tří případů znásilnění a hrozí mu až deset let vězení. Průběh soudu sleduje redakce Refresheru přímo na místě. Těsně před zahájením soudu Feri promluvil pro média, přičemž zmínil jméno jedné z obětí, jejíž případ byl odložen, a proto se u soudu neprojednává. Tento krok na sociálních sítích lidé odsoudili. 

Velká ohavnost, neopakovat

Feri se před novináři zmínil o případech, které soud neprojednává, označoval je za „sprchu“ a „noční stolek“. Během své promluvy před novináři také zmínil jméno jedné ze žen, které se jeden z případů týká.  

14. února 2023 9:23 Čas čtení 3:25 Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný

To, že Feri zveřejnil jméno jedné ze žen, které popsaly jeho chování, odsoudil i bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Přeji mu spravedlivý proces. Zveřejnění jména té dívky ale pokládám za velkou ohavnost. Trestní oznámení za křivé obvinění bych pochopil, kdyby to bylo opravdu vymyšlené, zveřejnění identity ne. Musel vědět, že tím ublíží,“napsal na Twitter.

„Doufám, že všechna média dokáží neopakovat jména žen, které chování Dominika Feriho reportovaly. Že něco nejde před soud, neznamená automaticky, že lhaly. Znamená to buď, že to není trestný čin – třeba kvůli dnešní definici znásilnění není dost takových případů –, nebo že není dost důkazů,“uvedla zakladatelka neziskové organizace Konsent a publicistka Johanna Nejedlová.

Fakt, že některá média zveřejnila záběr, v němž Feri jméno ženy vyslovuje, zkritizovala například novinářka a vystudovaná právnička Světlana Witowská: „Nemohli bychom se alespoň my, novináři, chovat slušně a nešířit jména žen, která se objevují v případu D. Feriho. Vypípnout to z jeho prohlášení před začátkem procesu, to snad umíme všichni.“

9. února 2023 17:45 Čas čtení 3:14 Slovensko chce redefinovat znásilnění. Ministerstvo ale předkládá novelu, která nepřináší žádnou změnu, říká advokátka Slovensko chce redefinovat znásilnění. Ministerstvo ale předkládá novelu, která nepřináší žádnou změnu, říká advokátka

V květnu roku 2021 přinesly Deník N a deník A2larm svědectví žen, na kterých se měl tehdy poslanec TOP 09 Dominik Feri dopustit sexuálního násilí. Oběti, s nimiž novináři mluvili, Feriho obvinily z toho, že na nich v opilosti vykonal pohlavní styk, a to i přes to, že vyslovily odpor. Jak se celá kauza vyvíjela, si můžeš připomenout v našem shrnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse