Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2023 19:19
Čas čtení 1:54
Kuni Nguyenová

„Už se nikdy nevrátím do této posilovny.“ TikTok trend odhaluje muže, kteří obtěžují ženy při cvičení

„Už se nikdy nevrátím do této posilovny.“ TikTok trend odhaluje muže, kteří obtěžují ženy při cvičení
Zdroj: Unsplash/Danielle Cerullo
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Stala se ti někdy nekomfortní situace, kdy na tebe někdo v posilovně zíral nebo se tě nepatřičně dotýkal? Nejsi v tom sám*sama. Na podobné případy poukazují i virální videa na TikToku.

Pravidelné chození do posilovny může být pro řadu amatérských sportovců oříšek. Jednak kvůli motivaci do cvičení, ale také kvůli obavám, zda tě při tom někdo nebude sledovat. Na častý výskyt sexuálního obtěžování ve veřejných fitness centrech upozorňuje TikTok trend. Videa s hashtagy #GymCreep a #GymWeirdo (ve volném překladu podivín nebo úchyl z posilovny) čítají více než 100 milionů zhlédnutí. Informovala o tom britská média BBC a Daily Mail

Podobný incident popsala například uživatelka na TikToku Gina. Za ní stál muž, který ji sledoval při cvičení. Podezřívala ho z toho, že se díval na její pozadí. „Tělocvična byla prakticky prázdná. Je tam tolik koutů, kde se dá být, a on si vybral tenhle,“ napsala Gina ve videu. „Už se nikdy nevrátím do této tělocvičny,“ popsala své pocity. V popisku videa naléhala na ostatní ženy, aby zůstaly ostražité.

Zírání a nepatřičné dotyky

Jak upozornila zahraniční média, dívky, které šíří osvětu o obtěžování v posilovnách, sklidily nejen podporu od lidí, kteří se dokáží vžít do nepříjemné situace, ale i kritiku jiných za to, že si muže bez povolení natáčí.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Fitness influencerka Natalee Barnett z Londýna však uvedla, že nejde o cílení na muže, ale spíše o to, aby se ženy cítily ve fitness prostředí bezpečně a komfortně. Sama Natalee přiznala, že podobné sexuální obtěžování zažila. „Od této zkušenosti je mým posláním mluvit a zvyšovat o tom povědomí,“ citovala její slova stanice BBC

Natalee popsala, že mezi typy obtěžování v tělocvičně patří zírání a následování dívek nebo nepatřičné dotyky. „Opravdu vás to rozhodí, zvlášť vzhledem k tomu, o čem ta posilovna je. Jdete se tam soustředit a položit hlavu,“ vysvětlila influencerka. „Pro spoustu lidí je cvičení terapie. Když jsem s návštěvami posiloven tehdy začínala, tak jsem byla opravdu v depresi,“ dodala.

Řešení? Zákaz vstupu nebo zapojení policie

BBC v pořadu Newsbeat oslovilo několik řetězců posiloven ve Velké Británii. Například mluvčí PureGym uvedla, že obtěžování jakéhokoli druhu je nepřijatelné. „Po každém obvinění z pochybení následuje vyšetřování a na základě dostupných důkazů a informací by byla přijata příslušná opatření,“ řekla pro BBC.

Ve vážných případech by to podle ní mohlo znamenat zákaz vstupu jednotlivce do posilovny nebo zapojení policie. „Jakékoli nepřijatelné chování vůči ženám nebo jakémukoli členu bude mít za následek ukončení smlouvy s pachatelem,“ dodala mluvčí posilovny ve Velké Británii.

Sexuální obtěžování při cvičení zažilo až 56 % žen, což je víc než dvojnásobek případů oproti 21 % mužů, kterým se podobný incident udál. Vyplývá to z amerického průzkumu Run Repeat z roku 2021. Studie poukázala také na to, že 92 % případů ženy nenahlásily. Čtvrtina žen místo toho změnila posilovnu nebo do ní přestala chodit úplně a pětina změnila svůj výběr oblečení nebo vzhledu, aby se obtěžování potenciálně vyhnula.

Domů
Sdílet
Diskuse