Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2023 11:00
Čas čtení 0:51
Kateřina Viková

Z obalu čokolády Toblerone zmizí hora Matterhorn, výroba se stěhuje k našim sousedům

Z obalu čokolády Toblerone zmizí hora Matterhorn, výroba se stěhuje k našim sousedům
Zdroj: Unsplash/Morgan Thompson
GASTRO ŠVÝCARSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Švýcarské úřady nařídily, že z obalu známé čokolády Toblerone musí zmizet charakteristický obrázek vrcholu hory Matterhorn. Výroba se totiž přesune na Slovensko.

Americký výrobce cukrovinek Mondelez letos přesune část produkce trojhranné čokoládové tyčinky do Bratislavy. Švýcarské zákony v takovém případě neumožňují využívat v marketingu národní symboly země. Ikonický Matterhorn tak na logu bude nahrazen obecnějším znázorněním alpského vrcholu, aby byl v souladu s geometrickou trojúhelníkovou estetikou. Na obalu bude uvedeno „založeno ve Švýcarsku“, nikoli „ze Švýcarska“.

Doporučeno
Američané objevili „tajemství“ v logu čokolády Toblerone. Víš také, co se v něm skrývá? Američané objevili „tajemství“ v logu čokolády Toblerone. Víš také, co se v něm skrývá? 22. listopadu 2022 7:54
Matterhorn, hora, Švýcarsko, alpy
Zdroj: Wikimedia commons/Marcel Wiesweg/volně k užití

Zákon o „švýcarskosti“ byl přijat v roce 2017 a stanovuje přísná kritéria pro používání švýcarských národních symbolů, které nemohou být využity pro propagaci produktů, které se nevyrábějí ve Švýcarsku. 

Švýcarské produkty se lépe prodávají, proto tak tvrdé podmínky

Aby na potravinách mohl výrobce uvádět „vyrobeno ve Švýcarsku“, musí 80 procent ingrediencí pocházet ze Švýcarska, stejně jako většina výroby. U mléčných produktů to musí být 100 procent. Na některé ingredience, které nelze pěstovat ve Švýcarsku, jako například kakao, se vztahuje výjimka.

Doporučeno
Sex, čokoláda a Jarda Jágr: Toto jsou nejbizarnější reklamy 90. let Sex, čokoláda a Jarda Jágr: Toto jsou nejbizarnější reklamy 90. let 28. února 2023 8:30

Studie ukázaly, že se některé výrobky s označením „vyrobeno ve Švýcarsku“ prodávají o 20 procent dráž než podobné zboží jiného původu, u luxusního zboží se prodejní cena zvyšuje až o 50 procent, napsal list The Guardian.

Mondelez uvedl pro BBC, že část produkce přesouvá „z důvodu celosvětového zvýšení poptávky a kvůli růstu značky Toblerone do budoucnosti“. Čokoláda Toblerone s medem a mandlemi se vyráběla ve švýcarském Bernu od roku 1908. Vrcholek alpského Matterhornu se na obalech objevil až v roce 1970.

Doporučeno
Video: Místo sněhových čepiček kaktusy. Švýcarsko ohrožuje invazivní druh Video: Místo sněhových čepiček kaktusy. Švýcarsko ohrožuje invazivní druh 10. února 2023 17:20
Domů
Sdílet
Diskuse