Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. března 2023 12:00
Čas čtení 3:02
Martin Adam Pavlík

Kdo vyhraje Oscara za nejlepší film a uvidíme nějaké překvapení? Zahraniční kritici předpovídají výsledky

Kdo vyhraje Oscara za nejlepší film a uvidíme nějaké překvapení? Zahraniční kritici předpovídají výsledky
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY FILM FILMY ROKU NEJLEPŠÍ FILMY OSCAR OSCAR 2023
Uložit Uložené

Podívali jsme se, koho tipují na vítěze prestižní filmové sošky zahraniční kritici.

Už v neděli 12. března bude americká Akademie filmového umění a věd rozdávat Oscary. Pro tvůrce a herce jde o vůbec nejcennější filmovou sošku. I letos je několik nominantů, kteří mohou cenu získat poprvé. Konkurence je však obrovská.

V hlavní kategorii Nejlepší film roku 2022 mezi sebou bojuje deset snímků. Největší počet nominací (dohromady 11) za rok 2023 získalo akční sci-fi drama s prvky komedie Everything Everywhere All At Once.

Doporučeno
Co byl nejhorší film loňského roku a kdo byl nejhorší herec? Udílely se anticeny Zlaté maliny Co byl nejhorší film loňského roku a kdo byl nejhorší herec? Udílely se anticeny Zlaté maliny 11. března 2023 14:49

Oscara však mohou získat i dramata All Quiet on the Western Front, The Banshees of Inisherin (oba filmy mají 9 nominací), Elvis (8), The Fabelmans (7), Top Gun: Maverick (6), Tár (6), Black Panther : Wakanda Forever (5) a Avatar: Way of Water (4).


I letos se zahraniční kritici hlouběji podívali na to, kdo má jaké šance, a nabídli svůj názor na to, jak skončí 95. ročník Oscarů. Pojďme se proto podívat na jejich predikce vítězů v těch nejočekávanějších kategoriích. V jejich seznamu ale filmy jako Babylon, Fabelmans či Top Gun: Maverick nenajdeš.

Babylon
Zdroj: Paramount Pictures

Naprosto jasná výhra a nejsnazší předpověď

Rebecca Ford z Vanity Fair má za to, že snímek Everything Everywhere All at Once s téměř kompletně asijským obsazením sice na první pohled nepředstavuje úplně to, co Akademie běžně oceňuje, ale podle ní je naprosto jasné, že jde o film, který Hollywood přijal a v neděli si odnese hlavní cenu za nejlepší film spolu s cenami za nejlepší herečku (Michelle Yeoh) a nejlepší herečku ve vedlejší roli (Jamie Lee Curtis).

Pro její kolegyni Katey Rich je prý nejsnáze předvídatelné ocenění v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli. „Emocionální a energické projevy Ke Huy Quana byly konzistentním vrcholem sezóny a všichni se můžeme těšit na to, jak ho uvidíme držet svého Oscara a vyprávět nepravděpodobný příběh o jeho velkém návratu k filmu,“ píše kritička o herci z filmu Everything Everywhere All at Once.

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

David Canfield, rovněž z Vanity Fair, předpovídá, že tato pozoruhodná filmová žánrová směs bude bodovat i v kategorii Nejlepší režisér. Dan Kwan spolu s Danielem Scheinertem mají podle něj největší šanci porazit velikána Stevena Spielberga i přes jeho upřímnou autobiografickou zpověď The Fabelmans, ve které se vrátil do minulosti a odhalil se až na kost.

Canfield připomíná, že režijní duo porazilo slavného režiséra Čelistí či Schindlerova seznamu již na udělování cen Directors Guild nebo Critics Choice Awards. Kwanovi a Scheinertovi zároveň predikuje výhru v kategorii Nejlepší originální scénář.

Kritici z Vanity Fair dále předpovídají Oscary pro Brendana Frasera za film The Whale, cena za nejlepší cizojazyčný film podle nich půjde německému válečnému dramatu All Quiet on the Western Front a nejlepším dokumentem bude Navalny.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Bude se opět přepisovat historie? 

Kritici z Variety se ve zmíněných kategoriích téměř do puntíku shodují s těmi z Vanity Fair. Rozdílného vítěze tipují jen v kategoriích Nejlepší herec v hlavní roli (Frasera prý porazí Austin Butler za autentický výkon v roli legendárního Elvise Presleyho) a Nejlepší herečka ve vedlejší roli (zde tipují na výhru Kerry Condon za drama The Banshees of Inis).

Doporučeno
Bella Ramsey z The Last of Us bojovala s mentální anorexií, teď šíří osvětu Bella Ramsey z The Last of Us bojovala s mentální anorexií, teď šíří osvětu 6. března 2023 6:00

Dále připomínají, že pokud by Michelle Yeoh skutečně proměnila nominaci na výhru, byla by vůbec první Asiatkou a teprve druhou ženou jiné než bílé barvy pleti, která by vyhrála v této kategorii. O výhře herečky z Malajsie je přesvědčena také Anne Thompson z portálu IndieWire. Připojuje se také k predikcím výhry Ke Huy Quana a Kwana se Scheinertem.

Podle ní Everything Everywhere All at Once získá navíc i cenu za nejlepší střih a nejlepší film. V hlavní kategorii by však prý mohlo zamíchat kartami drama All Quiet on the Western Front. Dále předpovídá výhru Austina Butlera a překvapivě Angely Bassett za film Black Panther: Wakanda Forever v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

michelle yeoh, zlate globusy 2023
Zdroj: Getty Image/Jon Kopaloff/Stringer

Kdo by měl a kdo by neměl vyhrát? 

Se zajímavým konceptem přišli Scott Feinberg a David Rooney z časopisu The Hollywood Reporter. Dovolili si totiž napsat nejen to, kdo vyhraje (tu část psal Feinberg), ale také kdo by vyhrát měl (tu část psal Rooney). Feinberg se přidává k predikcím výhry Everything Everywhere All at Once v kategorii Nejlepší film, avšak Rooney si myslí, že zvítězit by mělo drama The Banshees of Inisherin.

Podle Rooneyho by měl za stejný snímek vyhrát Oscara i Colin Farrell v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli a režisér Martin McDonagh za scénář. Feinberg ale předpovídá, že i v této kategorii bude nakonec bodovat Everything Everywhere All at Once.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Feinberg dále předpovídá výhru pro nejlepšího režiséra Kwanovi se Scheinertem, ale podle Rooneyho by si cenu za mistrovskou práci v dramatu Tár více zasloužil režisér Todd Field. Oba se však shodují, že s Oscarem pojede v neděli domů třiapadesátiletá australská herečka Cate Blanchett právě za výkon dirigentky Lydie Tár.

Tár Cate Blanchett
Zdroj: Cinemart
Domů
Sdílet
Diskuse