Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2023 13:40
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

Kofein může snižovat množství tuku v těle, ukazuje nová studie

Kofein může snižovat množství tuku v těle, ukazuje nová studie
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

K léčbě obezity i cukrovky 2. typu by se do budoucna mohly používat bezkalorické nápoje s obsahem kofeinu.

Vědci z Exeterské univerzity publikovali v časopise BMJ Medicine studii zaobírající se vlivem kofeinu na lidské tělo. Došli k závěru, že kofein může snižovat množství tělesného tuku i riziko cukrovky 2. typu. Toto zjištění by mohlo vést k užití bezkalorických nápojů s kofeinem ke snížení obezity a cukrovky, píše The Guardian

Doporučeno
Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky 15. března 2023 7:32

Autorka výzkumu, doktorka Katarina Kos, se specializuje na diabetes a obezitu. Uvedla, že výzkum ukázal, jak blahodárný vliv může mít kofein na fungování lidského těla. Zároveň však zdůraznila, že výsledky nemají sloužit jako výzva pro vyšší konzumaci kávy. „Nedoporučujeme pít více kávy, to nebylo účelem našeho výzkumu,“ řekla s tím, že kofeinové nápoje, které obsahují cukr a tuky, ke snížení množství tuku v těle nepomohou. 

Studie navazuje na dříve publikovaný výzkum, podle kterého je pití tří až pěti šálků kávy denně, jež obsahují v průměru 70–⁠150 mg kofeinu, spojeno s nižším rizikem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Je známo, že kofein podporuje metabolismus, zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu.

Studie je zajímavá, ale náchylná ke zkreslení

Podle doktora Stephena Lawrence z Univerzity ve Warwicku je studie velmi zajímavá, využívá dobré vědecké poznatky, ale zároveň je náchylná ke zkreslení. 

„Představuje dobrou vědu, která vytváří zajímavé hypotézy nebo myšlenky. Neprokazuje však příčinu a následek. Musíme být proto opatrní a nespěchat s její přílišnou interpretací,“ řekl Lawrence. „Měli by lidé pít více kávy, aby snížili riziko vzniku tuku nebo cukrovky? (...) Konzumace kofeinu zvyšuje spalování tuků, a to i v klidovém stavu, avšak při nesprávném užívání může vést k nárůstu hmotnosti, nebo dokonce k jejímu poškození,“ dodal. 

Domů
Sdílet
Diskuse