Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2023 14:20
Čas čtení 1:45
Kuni Nguyenová ČTK

Ňuňu: Ostravské zoo se podařilo rozmnožit vzácné krokodýlovce čínské

Ňuňu: Ostravské zoo se podařilo rozmnožit vzácné krokodýlovce čínské
Zdroj: Zoo Ostrava
NEWS ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Máme pro tebe tip na výlet o svátcích. V zoologické zahradě v Ostravě se nedávno narodila mláďata vzácných krokodýlovců čínských.

Ostravské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit mláďata vzácných krokodýlovců čínských. Narodila se v půlce března. Podle mluvčí zoo Šárky Novákové se jedná teprve o druhou evropskou zoo, kde se tito vzácní a v přírodě ohrožení plazi rozmnožují. Daří se to ještě německé zahradě v Kolíně nad Rýnem, odkud zahrada loni v létě pár krokodýlovců přivezla. Informuje o tom ČTK.

Doporučeno
VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to 31. března 2023 20:13

Narození vzácných mláďat předcházelo otevření expozičně-chovatelského zařízení v ostravské zahradě v loňském létě. Chová zde například gibony bělolící, ale i několik dalších druhů zvířat z Vietnamu. Mezi ně patří i zhruba 40 centimetrů dlouhý ještěr, tedy krokodýlovec čínský.

Samostatní již od narození

Samice v ostravské zoo přivedla na svět čtyři mláďata. „Tito ještěři jsou ve své domovině úzce vázáni na vodu. Většinou se zdržují na větvích a jiných vyvýšených místech nad malými potůčky v horských lesích. Výsek takového lesa s vodní nádrží obývají i v ostravské zoo, kde mají k dispozici hustě zarostlé akvaterárium,“ uvedla Nováková.

Doporučeno
Jedny z nejchytřejších krys na světě umí uzavřít svou vagínu, když nechtějí mláďata Jedny z nejchytřejších krys na světě umí uzavřít svou vagínu, když nechtějí mláďata 31. března 2023 11:02

Samice nekladou vejce, ale mláďata se vyvíjejí v těle matky. Po zhruba devíti měsících se rodí živá mláďata vážící okolo čtyř gramů. Vzhledově vypadají mláďata jako zmenšeniny dospělých jedinců. Odlišují se zbarvením, jelikož mají jasně žlutou skvrnu na hlavě a naopak jim chybí červená barva na spodní části těla.

Malí krokodýlovci se totiž již v rané fázi života spoléhají na svůj obranný mechanismus, jelikož rodiče o své potomky nepečují. „V případě vyrušení natáhnou končetiny podél těla a znehybní, takže působí jako kus větvičky. Díky tmavému zbarvení dokonale splynou s okolím, a dokud nebezpečí nepomine, ani nemrknou. Takto dokáží setrvat i několik hodin. Díky tomu se jim daří oklamat většinu predátorů,“ doplnila mluvčí zoo. Také mláďata z Ostravy jsou již od narození plně vyvinutá a schopná se sama o sebe postarat. Jejich pravidelnou potravou jsou žížaly, cvrčci a bráněnky. Stejnou potravu dostávají i dospělí krokodýlovci.

Jen 29 v Evropě

Všichni krokodýlovci zatím pobývají v chovatelském zázemí. Jakmile se oteplí, vrátí se dospělí jedinci do akvaterária v Chrámu gibonů. Mláďata zůstanou v zázemí. „Zoo Ostrava je jednou z pěti evropských zahrad, které chovají vietnamský poddruh krokodýlovce čínského. Mimo Evropu je nechová žádná instituce,“ vysvětlila inspektorka chovu Markéta Rejlková.

Doporučeno
Video: Muž si to rozdal s opicí v pěstním souboji. Na jeho syna útočila celá tlupa divokých makaků Video: Muž si to rozdal s opicí v pěstním souboji. Na jeho syna útočila celá tlupa divokých makaků 28. března 2023 18:20

Včetně čtyř mláďat z ostravské zoologické zahrady se v Evropě vyskytuje pouhých 29 krokodýlovců. „Odchovy se zatím daří jen v Kolíně nad Rýnem, kde se těmto plazům intenzivně věnují a podporují i vědecké a ochranářské aktivity přímo ve Vietnamu,“ shrnula Rejlková.

Domů
Sdílet
Diskuse