Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2023 v 8:00
Čas čtení 7:32
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Zažije Česko šok? Vémolovi vyhrožuje knock-outem obrovský outsider, ze židle tě zvednou i zápasy obřích siláků

Zažije Česko šok? Vémolovi vyhrožuje knock-outem obrovský outsider, ze židle tě zvednou i zápasy obřích siláků
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ
Uložit Uložené

Turnaj OKTAGON 41 už je za dveřmi. Těšit se můžeš na Vémolu, Fošuma, Mågårda a další známé fightery.

Bojová organizace OKTAGON MMA poprvé ve své historii zavítá do Liberce a plánuje s sebou přivézt tu největší sportovní show, jakou kdy severočeská metropole zažila. Turnaj OKTAGON 41 nabídne plejádu atraktivních zápasů, kterým vévodí očekávaná bitva o titul a návrat Karlose Vémoly, jenž je hladový po další výhře, než se o měsíc později utká o titul v odvetě s Patrikem Kinclem.

Na všechny zápasy jsme se podívali jako obvykle o něco blíže, a přinášíme ti tak naše redakční predikce, jak by podle nás jednotlivé bitvy mohly dopadnout. Pojď se s námi podívat, co všechno nás na velkolepé akci čeká.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské MMA hvězdy z OKTAGONU na fotkách z mládí a dětství? KVÍZ: Poznáš české a slovenské MMA hvězdy z OKTAGONU na fotkách z mládí a dětství? 6. dubna 2023 v 10:30
Základní informace o turnaji OKTAGON 41
Kdy: sobota 15. dubna
Kde: Liberec, Home Credit Arena, živě na OKTAGON.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Karlos Vémola, Jonas Mågård, Gustavo Lopez, Jan Malach, Daniel Škvor a další

Krátce před turnajem nečekaně ukončil kariéru Jan Gottvald, který měl zápasit s Jorickem Montagnacem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Ondřej Raška vs. Jaime Cordero

Oba začínali v Oktagonu díky reality show Výzva. Každý však v jiné době a v jiné zemi. Ondřeje Rašku čeká návrat po delší době (naposledy stál v kleci v červenci 2021). Corderův zápas v posledním MMA duelu v říjnu loňského roku v Ostravě skončil nešťastně diskvalifikací, když Jakuba Bahníka nedovoleně kopl do hlavy.

Sice tento zápas skončil v druhém kole, ale v tom prvním Němec ukázal, že má tvrdou bradu a dokáže snést pořádné rány, a přesto vstát. Odhalil však mezery v krytech a také bylo vidět, že výměny v thajském klinči mu příliš nechutnají. V zápase s Ibrahimem Cholem zase ukázal, že má co dohánět i v bránění takedownů, i když nakonec vyhrál na body.

Doporučeno
Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy 5. dubna 2023 v 15:00

Další Corderovou nevýhodou je, že začíná příliš zhurta a v pozdějších kolech mu síly nestačí. Mimo jiné zápasil zejména ve velterové váze, přičemž tento souboj je v divizi do 84 kg. A Raška si sice dal pauzu od MMA, ale nedostatky soupeře si za tu dobu určitě nasledoval a v Liberci je bude tvrdě trestat. Zápasových zkušeností má daleko více, je už na pohled větší a čelil mnohem těžším soupeřům, přičemž během kariéry zdolal například Zdeňka Polívku či Pavla Salčáka.

Tip na vítěze: Raška

raška
Zdroj: OKTAGON MMA

Robin Fošum vs. Nermin Hajdarpašić

Svěřenec Andrého Reinderse Robin Fošum se do klece vrací skoro po dvou letech, během kterých si zatrénoval i po boku legendárního Croa Copa, a pokusí se navázat na své dosavadní skalpy. Své předchozí dva soupeře zdemoloval tvrdě v prvním kole, a jeho posledního soka dokonce vynášeli ven z oktagonu na nosítkách. Je tedy pravděpodobné, že právě v prvních minutách bude český silák nejnebezpečnější a pokusí se vytvořit co největší tlak.

Oproti tomu jeho těžkotonážní soupeř ze Švédska Nermin Hajdarpašić se vrací po porážce, kterou utrpěl loni v prvním kole s německou mašinou Alexanderem Poppeckem.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! 30. března 2023 v 9:30

Hajdarpašić má za sebou o pár zápasů víc než Fošum a v posledních letech byl o něco aktivnější. Na Fošuma bude mít navíc 11centimetrovou výškovou převahu. S Fošumem se utká v domluvené váze do 97 kilo, přičemž český borec běžně zápasí v polotěžké váze, zatímco Hajdarpašić v těžké. Dá se tedy předpokládat, že i v zápase bude mít Švéd pár kil navíc.

Nicméně pokud Fošum opět zopakuje svůj nekompromisní tlak v úvodu zápasu, očekáváme, že si připíše další expresní ukončení. Švédský zápasník je sice papírově nejtěžším soupeřem, proti kterému zástupce české scény dosud stál, ale i tak by měl Fošum tuto zkoušku zvládnout.

Tip na vítěze: Fošum

fošum
Zdroj: OKTAGON MMA

Peter Gabal vs. Hafeni Nafuka

Turnaj v Liberci přinese střet mladých talentů, kteří se měli potkat už před pár měsíci v Mnichově, ale jejich zápas byl odložen. Gabal se tehdy v přípravě mimochodem vydal do Thajska, kde se na sparringu potkal i se světovou UFC hvězdou Khazmatem Chimaevem.

Zástupce vyhlášeného gymu Reinders MMA Peter Gabal se vrací po výhře na turnaji Fabriq MMA a předtím si poradil i s mistrem Anglie v judu a zápasníkem Cage Warriors Lloydem Manningem. Veze se tak na vítězné vlně a vyhlíží další zelené políčko.

Doporučeno
MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem 26. března 2023 v 11:00

Gabalovým soupeřem bude Němec s namibijskými kořeny Hafeni Nafuka, který má background v džiu-džitsu. Jeho gameplanem tak s největší pravděpodobností bude přenést boj s Gabalem co nejdříve na zem a tam soupeře ukontrolovat, případně ukončit. Právě na zemi své poslední dva soupeře uškrtil.

Očekávat lze napínavý a vyrovnaný duel, do kterého by měl v pozici favorita nastoupit o něco zkušenější i komplexnější Peter Gabal, který už stál i v těžších zápasech. Má všechny předpoklady k tomu, aby v boji dominoval.

Tip na vítěze: Gabal

peter gabal
Zdroj: OKTAGON MMA

Václav Mikulášek vs. Matyas Viszlay

Ostravský rebel Václav „Baba Jaga“ Mikulášek v loňském roce prolomil sérii porážek, když v poslední sekundě prvního kola na akci v Ostravě ukončil Petra Bartoňka. Teď je připravený na výhru navázat dalším ukončením. Síly s ním poměří Matyas Viszlay v domluvené váze do 87 kilogramů. Zajímavostí je, že dva dny před turnajem má Mikulášek narozeniny, o to víc tak pravděpodobně bude motivovaný nadělit si k nim další výhru. 

Slovenský bojovník Matyas Viszlay má za sebou sice mezi profesionály jen dva zápasy, ale v obou případech vyhrál. Naposledy se představil v Liberci na turnaji KSW 79, kde jednohlasně porazil na body Frederica Komuenhu. V porovnání s Mikuláškem postrádá zkušenosti, podceňovat jej by ale bylo chybou. I když je Viszlay na začátku kariéry, je hladový po výhrách a může překvapit.

Doporučeno
Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd 21. července 2024 v 7:20

Jasným favoritem na výhru by měl být i přesto Mikulášek, od kterého se neočekává nic jiného než výhra. Problém by pro něj mohl být potenciálně boj na zemi, kde už byl osmkrát ukončen na submisi a jeho soupeř by toho případně mohl využít. Záležet bude i na psychickém nastavení Mikuláška. Pokud se ale nedopustí žádné unáhlené chyby a prokáže správnou koncentraci, nemělo by být o jeho výhře pochyb. Všechny Mikuláškovy zápasy dosud skončily před limitem, očekáváme proto, že jinak tomu nebude ani tentokrát.

Tip na vítěze: Mikulášek 

Oktagon MMA Václav Mikulášek
Zdroj: OKTAGON MMA

Daniel Škvor vs. Dan Vinni

Téměř dvoumetrový český „ostrostřelec“, známý také z prestižní organizace Glory, po dlouhé sérii pěti MMA výher v řadě utrpěl koncem loňského roku tvrdou porážku s Francouzem Jorickem Montagnacem, a to hned v prvním kole na knock-out. Jeho nadcházejícím soupeřem je Brit Dan Vinni.

Jeho bilance nezní nejlépe. Má 18 výher a 17 proher, přičemž naposledy zápasil v listopadu 2021. V tomto směru by měl mít jasnou výhodu Škvor, i když v počtu duelů se na protivníka nechytá. Brit navíc během kariéry zápasil střídavě převážně ve velterové váze (do 77 kg) a střední váze (do 84 kg). V nižší váhovce jej ještě v roce 2017 porazil například dobře známý Alex Lohoré.

Škvor konzistentně bojuje v polotěžké váze (do 93 kg) a měl by mít silovou výhodu. Bude si však muset dát pozor na Vinniho zkušenosti a také džiu-džitsu, jelikož devět z jeho výher bylo na submisi různými technikami.

Právě na submisi už Škvora v minulosti nachytal například Oumar Sy. Přesto předpokládáme, že se Čech vrátí do klece s tou největší chutí vyhrát a Vinniho porazí rychlými a nekompromisními kombinacemi, tedy přesně tak, jak to má nejraději.

 
Tip na vítěze: Škvor

daniel škvor
Zdroj: OKTAGON MMA

Ebrahim Hosseinpour vs. Jan Malach

Íránský zápasník Ebrahim Hosseinpour, přezdívaný The Butcher, debutoval v Oktagonu loni, v Šamoríně mu však na uvítanou uštědřil tvrdý knock-out kolenem Karol Ryšavý. Následně předvedl skvělý zápas plný přestřelek s Markem Bartlem a zvítězil na body. Íránec naplno ukázal dravost i tvrdost.

Doporučeno
Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card 10. července 2024 v 9:30

V Liberci však bude čelit mnohem zkušenějšímu českému bojovníkovi Janu Malachovi. Právě ten ho s největší pravděpodobností vyškolí a pošle zklamaného zpátky domů. Malach má totiž tři prohry v řadě a jde mu o hodně. Předpokládáme, že přijde do klece patřičně namotivovaný. Spíše než do přestřelek ale asi půjde s Íráncem na zem, kde se ho bude snažit unavit a přebodovat.

Hrozit ale má čím i vestoje. Jeho knock-out Jaroslava Jartima patří mezi nejpůsobivější a zároveň nejděsivější na domácí scéně. Víme však, že Hosseinpour toho snese hodně, a proto sázíme, že tento duel skončí až na body.


Tip na vítěze: Malach

jan malach
Zdroj: OKTAGON MMA

Adam Pałasz vs. Lazar Todev

Polský obr s přezdívkou Adas z Jawora naposledy v Oktagonu už v prvním kole zlikvidoval jinak taktického a neoblomného Tadeje Dejčmana a skromně začal mluvit o tom, že by si dal klidně další zápas o titul těžké váhy s Hatefem Moeilem. Na opasek si oba brousí zuby, a proto by měl být Bulhar Lazar Todev pouze „další překážkou v cestě“.

Nemusí to však být tak jednoznačné. Todev má sice horší zápasovou bilanci (sedm výher a pět proher oproti Pałaszovým osmi výhrám a jedné prohře), ale naposledy prohrál na začátku roku 2018. Bulharský bojovník má pět výher v řadě, přičemž tři z nich byly hned v prvním kole na knock-out či technický knock-out.

Je tedy téměř jisté, že pokud zápas zůstane v postoji, padne tvrdé KO, a to už možná v prvních minutách, či dokonce vteřinách. Přesně to však máme na zápasech těžkotonážníků nejraději. Vzhledem k tomu, že Pałasz má za sebou těžší soupeře ve větších organizacích a je motivován titulovou šancí, favorizujeme právě jeho.


Tip na vítěze: Pałasz

Pałasz
Zdroj: OKTAGON MMA

Karlos Vémola vs. Al Matavao

Když Oktagon oznámil tento zápas veřejnosti, mnohým to přišlo jako vtip. Pravdou však je, že Al Matavao z Americké Samoy je opravdu nepříjemným knockoutérem, který už vypnul několik „větších“ chlapů, než je on sám. A to nejen v Oktagonu, kde byl katem Salčáka či Mazucha. Od 17 boxuje, a jak řekl v nejnovějším vzkazu hejtrům, prostřílel se až do Dana White's Contender Series.

Proti „zvířeti“, jakým je Karlos „Terminátor“ Vémola, však ještě v kleci nestál. A je velmi pravděpodobné, že v Liberci proto Matavao zažije brutální „letecký den“ a nebude trvat dlouho, než skončí na zemi, kde ho Vémola bude nemilosrdně trápit.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 v 6:00

Vémola má za sebou ve srovnání s Matavaem daleko bohatší kariéru plnou působivějších skalpů. Nemluvě o tom, že mnozí z nich byli také nebezpeční postojáři. Je téměř nemožné, aby se nechal nachytat právě Matavaem, a to jen měsíc před důležitou odvetou s Patrikem Kinclem. Terminátor má vždy jasný gameplan, kterého se precizně drží, a dovede být mimořádně opatrný. Navíc tlak, který umí vytvořit, je naprosto jedinečný. Protivníka vždy ohromí a nedá mu šanci na nic.

Oproti Matavaovi bude mít deseticentimetrovou výškovou převahu. A sice jde o dohodnutou váhu do 89 kilogramů, ale i tak by měl být Vémola v zápase mohutnější a těžší, díky čemuž by měl být schopen soupeře udržet na zemi tak dlouho, jak bude chtít, a lehce ho ukončit před limitem buď ground and poundem, nebo submisí.

 
Tip na vítěze: Vémola

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Jonas Mågård vs. Gustavo Lopez

Zlatý hřeb večera a titulová bitva, která rozhodne o majiteli pásu v bantamové váze. Současným šampionem je Dán Jonas Mågård, který bude trůn strážit proti prozatímnímu šampionovi Gustavu Lopezovi. Ten získal dočasný opasek po suverénní výhře nad českou jedničkou divize Filipem Mackem a teď si brousí zuby na dánského Žraloka.

Zápasníci mají takřka identické skóre, Lopez má však za sebou i štaci v UFC, a když vítězí, je to v drtivé většině případů před limitem. Jonas Mågård sice sebevědomě prohlašuje, že Američan je z formy a udělá s ním rychlý proces, pravdou ale je, že bude čelit bojovníkovi světových kvalit a pravděpodobně své nejtěžší zkoušce.

Doporučeno
„Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal „Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal 25. června 2024 v 10:00

Mågård by mohl potenciálně těžit ze své sedmicentimetrové výškové převahy a už v titulovém souboji s Mackem v roce 2021 ukázal, jak precizní dokáže být v postoji. Pokud ale Lopez zápas přenese na zem, velmi pravděpodobně tam Dána ukončí na submisi, stejně jako mnoho soupeřů předtím. Tak jako tak nás ale čeká atraktivní vyústění večera a extrémně napínavé měření sil.

Tip na vítěze: Lopez

gustavo lopez
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse