Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2023 8:00
Čas čtení 7:32
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Zažije Česko šok? Vémolovi vyhrožuje knock-outem obrovský outsider, ze židle tě zvednou i zápasy obřích siláků

Zažije Česko šok? Vémolovi vyhrožuje knock-outem obrovský outsider, ze židle tě zvednou i zápasy obřích siláků
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ
Uložit Uložené

Turnaj OKTAGON 41 už je za dveřmi. Těšit se můžeš na Vémolu, Fošuma, Mågårda a další známé fightery.

Bojová organizace OKTAGON MMA poprvé ve své historii zavítá do Liberce a plánuje s sebou přivézt tu největší sportovní show, jakou kdy severočeská metropole zažila. Turnaj OKTAGON 41 nabídne plejádu atraktivních zápasů, kterým vévodí očekávaná bitva o titul a návrat Karlose Vémoly, jenž je hladový po další výhře, než se o měsíc později utká o titul v odvetě s Patrikem Kinclem.

Na všechny zápasy jsme se podívali jako obvykle o něco blíže, a přinášíme ti tak naše redakční predikce, jak by podle nás jednotlivé bitvy mohly dopadnout. Pojď se s námi podívat, co všechno nás na velkolepé akci čeká.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské MMA hvězdy z OKTAGONU na fotkách z mládí a dětství? KVÍZ: Poznáš české a slovenské MMA hvězdy z OKTAGONU na fotkách z mládí a dětství? 6. dubna 2023 10:30
Základní informace o turnaji OKTAGON 41
Kdy: sobota 15. dubna
Kde: Liberec, Home Credit Arena, živě na OKTAGON.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Karlos Vémola, Jonas Mågård, Gustavo Lopez, Jan Malach, Daniel Škvor a další

Krátce před turnajem nečekaně ukončil kariéru Jan Gottvald, který měl zápasit s Jorickem Montagnacem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Ondřej Raška vs. Jaime Cordero

Oba začínali v Oktagonu díky reality show Výzva. Každý však v jiné době a v jiné zemi. Ondřeje Rašku čeká návrat po delší době (naposledy stál v kleci v červenci 2021). Corderův zápas v posledním MMA duelu v říjnu loňského roku v Ostravě skončil nešťastně diskvalifikací, když Jakuba Bahníka nedovoleně kopl do hlavy.

Sice tento zápas skončil v druhém kole, ale v tom prvním Němec ukázal, že má tvrdou bradu a dokáže snést pořádné rány, a přesto vstát. Odhalil však mezery v krytech a také bylo vidět, že výměny v thajském klinči mu příliš nechutnají. V zápase s Ibrahimem Cholem zase ukázal, že má co dohánět i v bránění takedownů, i když nakonec vyhrál na body.

Doporučeno
Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy 5. dubna 2023 15:00

Další Corderovou nevýhodou je, že začíná příliš zhurta a v pozdějších kolech mu síly nestačí. Mimo jiné zápasil zejména ve velterové váze, přičemž tento souboj je v divizi do 84 kg. A Raška si sice dal pauzu od MMA, ale nedostatky soupeře si za tu dobu určitě nasledoval a v Liberci je bude tvrdě trestat. Zápasových zkušeností má daleko více, je už na pohled větší a čelil mnohem těžším soupeřům, přičemž během kariéry zdolal například Zdeňka Polívku či Pavla Salčáka.

Tip na vítěze: Raška

raška
Zdroj: OKTAGON MMA

Robin Fošum vs. Nermin Hajdarpašić

Svěřenec Andrého Reinderse Robin Fošum se do klece vrací skoro po dvou letech, během kterých si zatrénoval i po boku legendárního Croa Copa, a pokusí se navázat na své dosavadní skalpy. Své předchozí dva soupeře zdemoloval tvrdě v prvním kole, a jeho posledního soka dokonce vynášeli ven z oktagonu na nosítkách. Je tedy pravděpodobné, že právě v prvních minutách bude český silák nejnebezpečnější a pokusí se vytvořit co největší tlak.

Oproti tomu jeho těžkotonážní soupeř ze Švédska Nermin Hajdarpašić se vrací po porážce, kterou utrpěl loni v prvním kole s německou mašinou Alexanderem Poppeckem.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! 30. března 2023 9:30

Hajdarpašić má za sebou o pár zápasů víc než Fošum a v posledních letech byl o něco aktivnější. Na Fošuma bude mít navíc 11centimetrovou výškovou převahu. S Fošumem se utká v domluvené váze do 97 kilo, přičemž český borec běžně zápasí v polotěžké váze, zatímco Hajdarpašić v těžké. Dá se tedy předpokládat, že i v zápase bude mít Švéd pár kil navíc.

Nicméně pokud Fošum opět zopakuje svůj nekompromisní tlak v úvodu zápasu, očekáváme, že si připíše další expresní ukončení. Švédský zápasník je sice papírově nejtěžším soupeřem, proti kterému zástupce české scény dosud stál, ale i tak by měl Fošum tuto zkoušku zvládnout.

Tip na vítěze: Fošum

fošum
Zdroj: OKTAGON MMA

Peter Gabal vs. Hafeni Nafuka

Turnaj v Liberci přinese střet mladých talentů, kteří se měli potkat už před pár měsíci v Mnichově, ale jejich zápas byl odložen. Gabal se tehdy v přípravě mimochodem vydal do Thajska, kde se na sparringu potkal i se světovou UFC hvězdou Khazmatem Chimaevem.

Zástupce vyhlášeného gymu Reinders MMA Peter Gabal se vrací po výhře na turnaji Fabriq MMA a předtím si poradil i s mistrem Anglie v judu a zápasníkem Cage Warriors Lloydem Manningem. Veze se tak na vítězné vlně a vyhlíží další zelené políčko.

Doporučeno
MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem 26. března 2023 11:00

Gabalovým soupeřem bude Němec s namibijskými kořeny Hafeni Nafuka, který má background v džiu-džitsu. Jeho gameplanem tak s největší pravděpodobností bude přenést boj s Gabalem co nejdříve na zem a tam soupeře ukontrolovat, případně ukončit. Právě na zemi své poslední dva soupeře uškrtil.

Očekávat lze napínavý a vyrovnaný duel, do kterého by měl v pozici favorita nastoupit o něco zkušenější i komplexnější Peter Gabal, který už stál i v těžších zápasech. Má všechny předpoklady k tomu, aby v boji dominoval.

Tip na vítěze: Gabal

peter gabal
Zdroj: OKTAGON MMA

Václav Mikulášek vs. Matyas Viszlay

Ostravský rebel Václav „Baba Jaga“ Mikulášek v loňském roce prolomil sérii porážek, když v poslední sekundě prvního kola na akci v Ostravě ukončil Petra Bartoňka. Teď je připravený na výhru navázat dalším ukončením. Síly s ním poměří Matyas Viszlay v domluvené váze do 87 kilogramů. Zajímavostí je, že dva dny před turnajem má Mikulášek narozeniny, o to víc tak pravděpodobně bude motivovaný nadělit si k nim další výhru. 

Slovenský bojovník Matyas Viszlay má za sebou sice mezi profesionály jen dva zápasy, ale v obou případech vyhrál. Naposledy se představil v Liberci na turnaji KSW 79, kde jednohlasně porazil na body Frederica Komuenhu. V porovnání s Mikuláškem postrádá zkušenosti, podceňovat jej by ale bylo chybou. I když je Viszlay na začátku kariéry, je hladový po výhrách a může překvapit.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Jasným favoritem na výhru by měl být i přesto Mikulášek, od kterého se neočekává nic jiného než výhra. Problém by pro něj mohl být potenciálně boj na zemi, kde už byl osmkrát ukončen na submisi a jeho soupeř by toho případně mohl využít. Záležet bude i na psychickém nastavení Mikuláška. Pokud se ale nedopustí žádné unáhlené chyby a prokáže správnou koncentraci, nemělo by být o jeho výhře pochyb. Všechny Mikuláškovy zápasy dosud skončily před limitem, očekáváme proto, že jinak tomu nebude ani tentokrát.

Tip na vítěze: Mikulášek 

Oktagon MMA Václav Mikulášek
Zdroj: OKTAGON MMA

Daniel Škvor vs. Dan Vinni

Téměř dvoumetrový český „ostrostřelec“, známý také z prestižní organizace Glory, po dlouhé sérii pěti MMA výher v řadě utrpěl koncem loňského roku tvrdou porážku s Francouzem Jorickem Montagnacem, a to hned v prvním kole na knock-out. Jeho nadcházejícím soupeřem je Brit Dan Vinni.

Jeho bilance nezní nejlépe. Má 18 výher a 17 proher, přičemž naposledy zápasil v listopadu 2021. V tomto směru by měl mít jasnou výhodu Škvor, i když v počtu duelů se na protivníka nechytá. Brit navíc během kariéry zápasil střídavě převážně ve velterové váze (do 77 kg) a střední váze (do 84 kg). V nižší váhovce jej ještě v roce 2017 porazil například dobře známý Alex Lohoré.

Škvor konzistentně bojuje v polotěžké váze (do 93 kg) a měl by mít silovou výhodu. Bude si však muset dát pozor na Vinniho zkušenosti a také džiu-džitsu, jelikož devět z jeho výher bylo na submisi různými technikami.

Právě na submisi už Škvora v minulosti nachytal například Oumar Sy. Přesto předpokládáme, že se Čech vrátí do klece s tou největší chutí vyhrát a Vinniho porazí rychlými a nekompromisními kombinacemi, tedy přesně tak, jak to má nejraději.

 
Tip na vítěze: Škvor

daniel škvor
Zdroj: OKTAGON MMA

Ebrahim Hosseinpour vs. Jan Malach

Íránský zápasník Ebrahim Hosseinpour, přezdívaný The Butcher, debutoval v Oktagonu loni, v Šamoríně mu však na uvítanou uštědřil tvrdý knock-out kolenem Karol Ryšavý. Následně předvedl skvělý zápas plný přestřelek s Markem Bartlem a zvítězil na body. Íránec naplno ukázal dravost i tvrdost.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

V Liberci však bude čelit mnohem zkušenějšímu českému bojovníkovi Janu Malachovi. Právě ten ho s největší pravděpodobností vyškolí a pošle zklamaného zpátky domů. Malach má totiž tři prohry v řadě a jde mu o hodně. Předpokládáme, že přijde do klece patřičně namotivovaný. Spíše než do přestřelek ale asi půjde s Íráncem na zem, kde se ho bude snažit unavit a přebodovat.

Hrozit ale má čím i vestoje. Jeho knock-out Jaroslava Jartima patří mezi nejpůsobivější a zároveň nejděsivější na domácí scéně. Víme však, že Hosseinpour toho snese hodně, a proto sázíme, že tento duel skončí až na body.


Tip na vítěze: Malach

jan malach
Zdroj: OKTAGON MMA

Adam Pałasz vs. Lazar Todev

Polský obr s přezdívkou Adas z Jawora naposledy v Oktagonu už v prvním kole zlikvidoval jinak taktického a neoblomného Tadeje Dejčmana a skromně začal mluvit o tom, že by si dal klidně další zápas o titul těžké váhy s Hatefem Moeilem. Na opasek si oba brousí zuby, a proto by měl být Bulhar Lazar Todev pouze „další překážkou v cestě“.

Nemusí to však být tak jednoznačné. Todev má sice horší zápasovou bilanci (sedm výher a pět proher oproti Pałaszovým osmi výhrám a jedné prohře), ale naposledy prohrál na začátku roku 2018. Bulharský bojovník má pět výher v řadě, přičemž tři z nich byly hned v prvním kole na knock-out či technický knock-out.

Je tedy téměř jisté, že pokud zápas zůstane v postoji, padne tvrdé KO, a to už možná v prvních minutách, či dokonce vteřinách. Přesně to však máme na zápasech těžkotonážníků nejraději. Vzhledem k tomu, že Pałasz má za sebou těžší soupeře ve větších organizacích a je motivován titulovou šancí, favorizujeme právě jeho.


Tip na vítěze: Pałasz

Pałasz
Zdroj: OKTAGON MMA

Karlos Vémola vs. Al Matavao

Když Oktagon oznámil tento zápas veřejnosti, mnohým to přišlo jako vtip. Pravdou však je, že Al Matavao z Americké Samoy je opravdu nepříjemným knockoutérem, který už vypnul několik „větších“ chlapů, než je on sám. A to nejen v Oktagonu, kde byl katem Salčáka či Mazucha. Od 17 boxuje, a jak řekl v nejnovějším vzkazu hejtrům, prostřílel se až do Dana White's Contender Series.

Proti „zvířeti“, jakým je Karlos „Terminátor“ Vémola, však ještě v kleci nestál. A je velmi pravděpodobné, že v Liberci proto Matavao zažije brutální „letecký den“ a nebude trvat dlouho, než skončí na zemi, kde ho Vémola bude nemilosrdně trápit.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Vémola má za sebou ve srovnání s Matavaem daleko bohatší kariéru plnou působivějších skalpů. Nemluvě o tom, že mnozí z nich byli také nebezpeční postojáři. Je téměř nemožné, aby se nechal nachytat právě Matavaem, a to jen měsíc před důležitou odvetou s Patrikem Kinclem. Terminátor má vždy jasný gameplan, kterého se precizně drží, a dovede být mimořádně opatrný. Navíc tlak, který umí vytvořit, je naprosto jedinečný. Protivníka vždy ohromí a nedá mu šanci na nic.

Oproti Matavaovi bude mít deseticentimetrovou výškovou převahu. A sice jde o dohodnutou váhu do 89 kilogramů, ale i tak by měl být Vémola v zápase mohutnější a těžší, díky čemuž by měl být schopen soupeře udržet na zemi tak dlouho, jak bude chtít, a lehce ho ukončit před limitem buď ground and poundem, nebo submisí.

 
Tip na vítěze: Vémola

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Jonas Mågård vs. Gustavo Lopez

Zlatý hřeb večera a titulová bitva, která rozhodne o majiteli pásu v bantamové váze. Současným šampionem je Dán Jonas Mågård, který bude trůn strážit proti prozatímnímu šampionovi Gustavu Lopezovi. Ten získal dočasný opasek po suverénní výhře nad českou jedničkou divize Filipem Mackem a teď si brousí zuby na dánského Žraloka.

Zápasníci mají takřka identické skóre, Lopez má však za sebou i štaci v UFC, a když vítězí, je to v drtivé většině případů před limitem. Jonas Mågård sice sebevědomě prohlašuje, že Američan je z formy a udělá s ním rychlý proces, pravdou ale je, že bude čelit bojovníkovi světových kvalit a pravděpodobně své nejtěžší zkoušce.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Mågård by mohl potenciálně těžit ze své sedmicentimetrové výškové převahy a už v titulovém souboji s Mackem v roce 2021 ukázal, jak precizní dokáže být v postoji. Pokud ale Lopez zápas přenese na zem, velmi pravděpodobně tam Dána ukončí na submisi, stejně jako mnoho soupeřů předtím. Tak jako tak nás ale čeká atraktivní vyústění večera a extrémně napínavé měření sil.

Tip na vítěze: Lopez

gustavo lopez
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse