Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2023 18:39
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Obrazem: Podívej se, jak bude nově vypadat stanice metra Českomoravská

Obrazem: Podívej se, jak bude nově vypadat stanice metra Českomoravská
Zdroj: Czechdesing/propagační materiál
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Do soutěže o novou podobu stanice metra se přihlásilo na 43 týmů. Vítězem se stali Maxim Velčovský a edit! architects.

Dopravní podnik hl. m. Prahy vyhlásil na podzim loňského roku soutěž o novou podobu stanice metra Českomoravská. Do té se přihlásilo na 43 týmů, z nichž vzešlo devět finalistů a jeden vítěz – Maxim Velčovský a edit! architects. Jak se ti líbí vítězný návrh? Dej nám vědět v anketě. 

Doporučeno
Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) 16. dubna 2023 6:00

Návrh designéra Maxima Velčovského a edit! architects zachycuje ruch, cestování a pohyb. To vše skrze skleněný rastr, který vychází ze současného keramického obkladu a jeho struktury, zrnitosti a neutrálnosti. Velčovský se dle svých slov snažil o evoluci, nikoli revoluci a podle poroty se mu to také povedlo.

„Rastr je způsoben spojením a stavěním dvou skleněných ploch, mezi nimiž zůstanou zachyceny bublinky. Každé sklo tedy vytváří unikátní rastr, ale zároveň je možné jej jednoduše replikovat. Rastr skla zároveň lépe absorbuje potenciální optické poškození a poškrábání,“ uvedl Velčovský. 

Nástupiště.Pilíře.Loď.Detail.
Zobrazit galerii
(8)

„Stanice metra jsou pro Pražany neoddělitelnou součástí jejich každodenního života. Proto by měly důstojně plnit účel nejen funkčního, ale i příjemného místa a vyplňovat tak celkový zážitek z návštěvy stanice. Cílem soutěže bylo najít řešení, které povýší architektonickou i uměleckou hodnotu místa, a vítězný návrh kombinující sklo s kapkami vzduchu toto jistě splní. Esteticky ‚oprášená‘ stanice metra Českomoravská se stane neoddělitelnou součástí proměny celého okolí stanice na multifunkční a rozmanitou část města,“ komentoval výsledky soutěže Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Anketa:
Co říkáš na novou podobu stanice metra Českomoravská?
Krásné, už se na to těším.
Je to nuda.
Nelíbí se mi to.
Krásné, už se na to těším.
62 %
Je to nuda.
28 %
Nelíbí se mi to.
10 %
Domů
Sdílet
Diskuse