Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2023 15:00
Čas čtení 7:39
Radim Šlechta

Změní umělá inteligence filmový průmysl? Zeptali jsme se filmařů

Změní umělá inteligence filmový průmysl? Zeptali jsme se filmařů
Zdroj: Unsplash/Levart_Photographer
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ FENOMÉNY MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Umělá inteligence je jedním z hlavních témat veřejné diskuze poslední doby. Zasahuje do řady kreativních odvětví. O tom, jak může ovlivnit natáčení, jsme si popovídali s mladými filmaři.

Ujíždí lidem vlak? I to je otázka, kterou si v souvislosti se stále větším rozmachem umělé inteligence pokládáme. Nejistota, zda budou lidé a jejich práce v následujících letech potřeba, se dotýká téměř každé oblasti duševní práce. Ve facebookové skupině Práce pro copywritery ukradla umělá inteligence prvenství diskusních témat používání trpného rodu v reklamních textech, Twitter zaplavil papež v rapperské péřovce a obsah instagramových Reels plní vygenerovaná videa Willa Smithe, který jí špagety.

S nástroji umělé inteligence si nehrajeme ani rok, a přesto si už můžeš pustit seriál, který generuje výhradně ona. Jasně, působí jako vykradený Seinfeld a dívat se na něj dlouho není nejpříjemnější, ale existuje. S tím, jak skupinky nadšenců využívají AI k usnadnění práce, se šíří i myšlenka, že by umělá inteligence mohla částečně nahradit lidskou práci v kreativních odvětvích. Ve veřejném prostoru se ale objevuje i strach, jestli na lidi vůbec nějaká práce zbyde.

Doporučeno
Všechno nové tě může zabít. Jak se horory dívají na umělou inteligenci? Všechno nové tě může zabít. Jak se horory dívají na umělou inteligenci? 13. ledna 2023 11:00

V nedávném rozhovoru pro Wired se k využívání umělé inteligence vyjádřil například Keanu Reeves, který ve smlouvách zakazuje jakoukoliv digitální úpravu svých výkonů. „Pokud se dostaneme do oblasti tvorby deepfakes, už s vámi výkon prostě nemá nic společného. A to je děsivé,“ řekl v rozhovoru.

Na YouTube vedle toho existuje dlouhá řada videí, v nichž lidé využívají různé nástroje k tomu, aby vytvořili svůj vlastní krátký film nebo natočili alespoň scénu. Na videu využil jeho autor kombinaci ChatGPT, který mu pomohl vymyslet bodový scénář a seznam záběrů, jež by šly ve scéně využít, v Midjourney vygeneroval vizuály „ze světa snů“, v dalším nástroji je rozhýbal a jiný zase využil k vylepšení podoby naklíčovaného pozadí.

Nejen na základě toho se může zdát, že umělá inteligence zasahuje téměř do každé profese umění filmu. Zajímalo nás, co si o jejím využívání myslí lidé, kteří ji používají. Oslovili jsme filmové tvůrce a tvůrkyně prostřednictvím sociálních sítí. Někteří z těch, kteří se nám ozvali, si přáli v článku ponechat pouze svá křestní jména. Ještě předtím, než jsme si s nimi povídali, jsme se zeptali také samotné AI, jak svou úlohu ve filmu vnímá.

Doporučeno
Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA 24. dubna 2023 6:00
Následující odstavec byl vygenerován nástrojem ChatGPT. Požádali jsme jej, aby nám řekl, do jakých oblastí filmu mohou nástroje umělé inteligence zasahovat a jak v nich mohou pomáhat:

Scenáristika: Umělá inteligence může být použita k vytváření scénářů a nápadů pro filmy. Pomocí strojového učení a analýzy dat o preferencích diváků a trendech v průmyslu může být AI schopna vygenerovat nové a inovativní nápady na scénáře.
Produkce: AI může pomoci producentům filmu při plánování a organizaci produkce. Analýza dat o rozpočtech a plánech produkce může umožnit strojovému učení identifikovat možnosti pro zlepšení a optimalizaci produkčního procesu.
Casting: Umělá inteligence může pomoci při výběru herců a obsazení rolí ve filmech. Analýza dat o hercích a jejich schopnostech a preferencích diváků může umožnit AI identifikovat nejlepší kandidáty pro konkrétní role.
Vizuální efekty: Umělá inteligence může být použita k vytváření vizuálních efektů ve filmech. Strojové učení a umělá inteligence mohou být použity k vytváření realistických vizuálních efektů a animací.
Postprodukce: AI může být použita ke zpracování a úpravě filmových materiálů. Pomocí umělé inteligence mohou být snadno a rychle vytvořeny různé efekty a úpravy, jako jsou barevné korekce, stabilizace obrazu a další.

Jak umělá inteligence urychluje práci

Kryštof se věnuje produkci. Kromě shánění peněz na realizaci projektů spolupracuje se scenáristy a scenáristkami nebo režií. Umělá inteligence mu v jeho práci dle vlastních slov pomáhá především k urychlení a usnadnění mechanických úkolů, jako jsou žádosti o granty.

Doporučeno
Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku 25. února 2023 13:00

„Z pozice producenta umělou inteligenci využívám poměrně dost. Teď jsem si zaplatil upgradovanou verzi ChatGPT a v poslední době ji používám především na utřídění myšlenek a jako inspiraci, kterou ladím a dotahuju do finální podoby. Myslím, že je to super nástroj, který může pomoci s generováním textů, jako jsou synopse, které jsou často potřeba do různých žádostí o granty nebo k vyřizování podobných formálních dokumentů. K tomu AI taky hodně využívám, protože mi šetří čas. Navíc mám tendenci věci okecávat, takže mi pomáhá i stručnost jejího vyjadřování,“ tvrdí.

Doporučeno
Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch 28. dubna 2023 14:45

Kromě toho jemu i jeho týmům umělá inteligence pomáhá i v kreativním procesu. Během tvorby reklamních spotů se ji Kryštof snažil využívat jako „zdroj inspirace“. Programu zadal úkol, aby s ním vedl rozhovor o jeho nápadech, což mu prý pomohlo ujasnit si směr, kterým se chtěl v dané kreativě vydat.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135863 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Kryštofovi pomáhá AI s inspirací a jaké části produkce může podle něj kompletně nahradit.
  • Čím může umělá inteligence pomoci i tobě natočit vysněný film.
  • K jakým konkrétním úkolům využívá AI Lucas, který pracuje v oboru vizuálních efektů, a zda má obavy o budoucnost své práce.
  • Jak vnímá dopad AI kameraman a zda některé nástroje již využívá.
  • Zda má umělá inteligence potenciál nahradit i střihače.
Domů
Sdílet
Diskuse