Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Obrazem: Na Slovensku vyrostl netradiční dům. Má tvar lichoběžníku, industriální nádech a obklopuje ho příroda

Zadáním projektu byl tedy návrh rodinného domu na svažitém pozemku na okraji města. Obec Pernek se nachází na západním Slovensku, lokalitu domu obklopuje příroda Malých Karpat. Hlavním cílem bylo navrhnout jednoduché bydlení, které bude splývat s okolním prostředím. Popasovat se architekti museli zejména se šikmým terénem pozemku, jejž ale ve výsledku využili opravdu kreativně.

Doporučeno
Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš 9. října 2024 v 15:00

Stavbu se rozhodli umístit rovnou do svahu pod cestou. Majitelé se tak mohou kochat výhledem na protilehlý les. Rovinatou část půdy architekti uvolnili pro velkou zahradu. Celá konstrukce domu je z monolitického betonu a interiér je navržen bez vnitřních podpěr. Industriální „look“ stavby podtrhuje výrazná fasáda v podobě prosklené stěny. Díky tomuto nápaditému řešení jde do celého domu po většinu dne dostatek denního světla.

Půdorys domu má tvar rovnoramenného lichoběžníku. Odstíny domu jsou jednoduché, dominují v něm neutrální barvy, a to částečně z důvodu přiznané autenticity použitých materiálů. Vnitřní prostor je otevřený a členěný na dvě podlaží. Ta jsou spojena šikmým schodištěm, které v domě představuje výrazný monumentální prvek.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, bývanie
Zdroj: ksa_Studeny: Alex Shoots Buildings

Bez výrazných barev

Tím, že vnitřek stavby není členěný, vznikl v přízemí souvislý a nedělený prostor, jenž představuje srdce domu. Přízemí, které je v úplném kontaktu se zahradou, utváří multifunkční plocha, na níž se nachází obývací pokoj s pracovním koutkem a ložnicí rodičů, dále pak kuchyně, jídelna a technické zázemí domu. V druhém patře jsou dva dětské pokoje, koupelna a vstupní prostor, do kterého se vchází přímo od příjezdové cesty nad domem. Všechny obytné místnosti jsou díky velkým oknům orientovány směrem do zahrady a do lesa.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse