Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2023 15:41
Čas čtení 0:44
Tereza Patočková

V českém rádiu bude v noci pracovat AI moderátorka

V českém rádiu bude v noci pracovat AI moderátorka
Zdroj: Expres FM
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Rádio Express FM zařadilo jako první v Česku do svého vysílání AI moderátorku. Syntetický hlas bude k posluchačům promlouvat v noci.

Moderátorka vytvořená umělou inteligencí se bude jmenovat Hacsiko a její hlas bude kompletně syntetický. V nočním vysílání bude Hacsiko mluvit jako normální člověk a posluchači by tak možná ani nic nepoznali. Její vystoupení však bude předem ohlašováno před a po konci vysílání, aby bylo jasné, že vstupy kompletně zpracovala umělá inteligence. Informoval o tom server Lupa.cz.

Doporučeno
Český pivní kvíz! Víš o zlatavém moku všechno? Český pivní kvíz! Víš o zlatavém moku všechno? 21. června 2023 13:00

„S Hacsiko plánujeme pravidelné noční vysílání, které jsme doposud pokrývali jen hudbou. Čeká nás samozřejmě dlouhá fáze učení a vylepšování, současný hlas je jen první skromnou verzí toho, co vše bude jednou možné. Ale již teď máme rozpracovaných několik dalších hlasových modelů pro další využití AI v obsahu,“ říká Jiří Špaček, zástupce ředitele pro rozvoj zpravodajství a rádií, který má projekt Hasciko na starost.

Doporučeno
Tvůrce Black Mirror vytvořil epizodu seriálu pomocí ChatGPT. „Stálo to za ho*no,“ přiznal Tvůrce Black Mirror vytvořil epizodu seriálu pomocí ChatGPT. „Stálo to za ho*no,“ přiznal 19. června 2023 18:18

Na projektu syntetického hlasu začal tým Seznam Zpráv pracovat už letos v březnu a moderátorské vstupy jsou definovány sadou příkazů, mezi které patří například cílová skupina, zájmy posluchačů, délka vstupu či jazykový styl. Kromě toho, co bude moderátorka říkat, je možné naprogramovat také její osobnostní rysy či tón hlasu. Ten je vygenerovaný podle moderátorky Báry Hacsi, kterou posluchači znají z moderování Ranního klubu Expres FM.

Domů
Sdílet
Diskuse