Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
29. června 2023 17:30
Čas čtení 2:49
Sponzorovaný obsah

7 Instagram friendly míst ve středních Čechách. Udělej si výlet za fotkou i zážitkem

7 Instagram friendly míst ve středních Čechách. Udělej si výlet za fotkou i zážitkem
Zdroj: Unsplash/Raphael Rychetsky
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Objev nové lokace na focení a užij si léto naplno. Tady jsou tipy, kam vyrazit.

Léto je čas výletů a cestování. Ale jestli zrovna letos nevyrážíš na dovolenou do zahraničí, nemusíš smutnit. Super cestovatelské prázdniny můžeš zažít i doma v Česku. Je tu totiž spousta míst, o kterých možná nevíš, a přitom stojí za to objevit.

Našli jsme 7 krásných lokalit, které jsou jako stvořené k focení. Protože co si budeme povídat, když už se někam vydáme na výlet, chceme nejen zážitek, ale také hezkou památku, která se hodí do feedu nebo na zeď v obýváku.

Všechna uvedená místa se nachází ve středních Čechách, takže to budeš mít kousek z Prahy. A jestli bydlíš v jiné části republiky, můžeš si rovnou udělat vícedenní výlet a poznat hned několik zajímavých lokací najednou.

navštiv střední čechy

Solenická podkova

Solenická podkova je název pro jeden z nejkrásnějších meandrů řeky Vltavy. Perfektní výhled nejen na řeku, ale také Orlickou přehradu a okolní krajinu nabízí skalisko Na Vraném. Nachází se mezi Zduchovicemi a Solenicemi a tyčí se přibližně 150 metrů nad vodní hladinou. Nejsnáze se tam dostaneš po zelené turistické trase ze Zduchovic, která vede na vyhlídku s názvem Na Altánku. V závěrečné části trasy budeš muset z cesty sejít a uhnout do lesa. Jakmile se začnou rozestupovat stromy, můžeš očekávat dechberoucí výhled.

Solenická podkova
Zdroj: Daniel Stiborek

Levandulové údolí v Chodouni

Záplava fialových levandulí přímo svádí k tomu, udělat si nádherné fotky. Kromě toho má pozitivní účinky na zdraví, uklidňuje a navozuje pocit relaxace. V areálu, který vznikl v Chodouni, se nachází 40 000 vysázených levandulí lékařských. Dozvíš se tam spoustu informací o tom, s čím vším dokáže tato bylina pomoci. Můžeš si tam zacvičit jógu, udělat piknik nebo si jen tak lehnout a užívat volný čas. V údolí se pořádá také spousta akcí a workshopů, během kterých si můžeš zkusit vyrobit vlastní levandulový produkt.

Levandulové údolí
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Svatý Jan pod Skalou

Jedna z nejhezčích obcí v České republice se nachází v malém údolíčku umístěném uprostřed skal. Nejlepší výhled na něj získáš, když si vyšlápneš na vyhlídku U Kříže. Je to sice trochu kopec, ale nebudeš té námahy litovat. Ocitneš se přibližně 160 metrů nad kostelem Narození svatého Jana Křtitele, který je dominantou obce. A když si budeš chtít výlet prodloužit, můžeš se projít nejstarší dochovanou turistickou trasou v Česku, která vede z Berouna na Karlštejn právě přes Svatý Jan pod Skalou.

Svatý Jan pod Skalou, výlety, Česká republika, Česko
Zdroj: Daniel Stiborek

Skryjská jezírka

Jednou z nejoblíbenějších atrakcí CHKO Křivoklátsko jsou Skryjská jezírka, která vznikla skalní průrvou na Zbirožském potoce. Společně s vodopádem a skalními stěnami vytváří krásnou scenérii, která vynikne na fotce, a hlavně tě pohladí na duši. Na místo se dostaneš po turistické trase ze Skryjí do Zbiroha. A cesta je to poměrně dobrodružná. Místy je potřeba přecházet potok po kládách, zdolávat úzké průlezy a přidržovat se skal, aby ses nevykoupal*a.

Skryjská jezírka, Česko, výlety, příroda
Zdroj: Lukáš Sochor

Kokořínské pokličky

Kokořínské neboli Mšenské pokličky jsou součástí Kokořínského dolu, který je považovaný za jedno z nejkouzelnějších údolí v České republice. Jedná se o skalní útvary, které vypadají, jako by byly přikryté pokličkou. Mohou ti také připomínat skalnaté hříbky. Vznikly zvětráváním, které ve větší míře postihlo dolní vrstvy než horní, čímž se vytvořily nezvyklé útvary. Kousek od místa se nachází parkoviště a vede tam hned několik různě dlouhých turistických tras.

Kokořínské pokličky, výlety, Česko, Česká republika
Zdroj: Virtual Visit

Čertovy hlavy

Čertovy hlavy jsou přibližně 9 metrů vysoké hlavy vytesané do pískovce. S touto velikostí se jedná o druhé největší tváře vytesané do horniny na světě – prvenství si drží sousoší Mount Rushmore v Jižní Dakotě. Jejich autorem je Václav Levý, který je vytvořil mezi lety 1841 a 1846. Původně byly schované v borovém lese, ale místní obyvatelé stromy vykáceli a hlavy jsou tak viditelné od silnice. Nachází se v obci Želízy, kde můžeš zaparkovat auto a vydat se k nim po modré turistické značce.

Čertovy hlavy, výlety, Česko, Česká republika
Zdroj: Jan Valečka

Zřícenina letohrádku Belveder u Kutné Hory

V obci Vysoká, asi 8 kilometrů od Kutné Hory, se nachází zřícenina letohrádku Belveder ze 17. století. Unikátní stavba, jejíž součástí byla kaple svatého Jana Křtitele, byla vystavěna na příkaz hraběte Šporka. Ten ho ale později prodal novému majiteli, který se o stavbu nestaral. Její osud pak zpečetil blesk. Vyhořela a k obnově nikdy nedošlo. Zůstaly jen obvodové zdi, které však v zalesněné krajině vytváří jedinečnou scenérii. V blízkosti letohrádku se nachází rozhledna Vysoká, z níž je vidět na Kolínsko a Kutnohorsko, a při jasném počasí dokonce až na Sněžku. Auto můžeš nechat na parkovišti přibližně 700 metrů od letohrádku.

Letohrádek Belveder, Kutná Hora, Česko, Česká republika
Zdroj: Dan Řežáběk
Domů
Sdílet
Diskuse