Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2023 15:43
Čas čtení 0:09
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Znáš vůbec Milana Kunderu?

KVÍZ: Znáš vůbec Milana Kunderu?
Zdroj: Gallimard
KULTURA FRANCIE KNIHY
Uložit Uložené

Kdo byl Milan Kundera? Připomeň si jeho život i dílo v kvízu.

Velký člověk, milovník umění, jeden z nejznámějších umělců pocházejících z České republiky, který zanechal jednu z největších stop ve světové literatuře. Ne vše bylo ale během jeho života růžové. Zopakuj si některé z jeho životních milníků v našem krátkém kvízu.

Doporučeno
Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let 12. července 2023 11:05
Doporučeno
Génius žertu a vyvrhel komunistické strany. Takto píše svět o smrti Milana Kundery Génius žertu a vyvrhel komunistické strany. Takto píše svět o smrti Milana Kundery 12. července 2023 12:06
Kvíz
KVÍZ: Milan Kundera: Otestuj, jak dobře znáš spisovatele světového významu, který byl exilován v Paříži
111
Kým Milan Kundera nebyl?
Filmovým režisérem
Básníkem
Autorem divadelních her
Romanopiscem
Vysvětlení
Taková obligátní otázka na rozjezd. Kundera s poezií začal, brzy se také stal dramatikem a odtud si našel cestu k próze, s níž se prosadil ve světové literatuře. A i když studoval scenáristiku a režii, filmovým režisérem se nestal.
211
Odkud Milan Kundera pocházel?
Praha
Paříž
Brno
Rennes
Vysvětlení
Život československého spisovatele začal na Moravě. Narodil se v roce 1929 v Brně, kde také prožil své dospívání. S Francií spojil své žití až později.
311
Byl spisovatel členem komunistické strany?
Ano
Ne
Vysvětlení
Jakožto spisovatel z první generace normalizačních tvůrců není velkým překvapením, že Kundera byl v KSČ. V roce 1948 se stal členem. V 50. letech byl dokonce populárním a oficiální kritikou velmi chváleným tvůrcem, přestože byl ze strany kvůli posměšnému dopisu po dvou letech vyhozen. Členství mu bylo obnoveno v roce 1956, nadobro byl ze strany vyhozen v 70. letech během stranických čistek.
411
Který z textů Kundera nenapsal?
Nesnesitelná lehkost bytí
Žert
Nesmrtelnost
Konec starých časů
Vysvětlení
První tři možnosti, tedy Nesnesitelná lehkost bytí, Žert a Nesmrtelnost, jsou slavné texty, se kterými Kundera dobyl svět. Autorství románu Konec starých časů patří Vladislavu Vančurovi, muži, o němž Kundera napsal svou práci na FAMU, díky níž se stal tamním odborným asistentem.
511
Zápletka jednoho z románů, které Kundera napsal, byla inspirována jeho problémem s vysokým straníkem KSČ a následným vyhozením z partaje. Kterého?
Valčík na rozloučenou
Kniha smíchu a zapomnění
Ptákovina
Žert
Vysvětlení
Vezmeme to od konce. Nehledě na časové nesrovnalosti, Ptákovina to být nemohla, jelikož se nejedná o román. Valčík a Kniha smíchu a zapomnění jsou romány ze 70. let, jejichž zápletky událostí inspirovány nebyly. Zato Žert z roku 1967 ano, a dokonce Kunderův přítel Jan Trefulka, který byl tehdy vyloučen s ním, incident popsal v knize Pršelo jim štěstí o pět let dříve.
611
V kolika jazycích bylo jeho dílo vydáno?
10
15
36
54
Vysvětlení
Tak se pozná světový autor. Jeho dílo bylo vydáno ve čtyřiapadesáti světových jazycích a ve více než třech tisícovkách vydání.
711
Proč Milan Kundera skončil ve Francii?
Ztratil práci a možnost publikovat
Nařídila mu to StB
Nepohodl se s československým disentem
Přišlo mu to jako dobrý nápad
Vysvětlení
Okupace sovětských vojsk vzala jemu a jeho rodině prakticky všechno. Jeho druhá žena, Věra, ztratila v roce 1969 práci televizní hlasatelky v Československé televizi a on sám byl vyhozen o rok později z FAMU. Do bezvýchodné situace jej ale nakonec dostal zákaz možnosti publikovat, načež emigroval do Francie.
811
Ve kterém roce bylo Milanu Kunderovi odebráno československé občanství?
1971
1973
1975
1979
Vysvětlení
V roce 1975 oficiálně emigroval do Francie. O čtyři roky později mu bylo následně odebráno československé občanství. Francouzské občanství se mu povedlo získat v roce 1981 a to české mu bylo navráceno až v roce 2019.
911
Kunderův vztah s Václavem Havlem nebyl nejlepší. Proč?
Kvůli rozličným názorům na pražské jaro.
Kvůli Kunderově členství v KSČ.
Kvůli Kunderově emigraci do zahraničí.
Kvůli Havlově charakteru.
Vysvětlení
Tenze, která se později přenesla i do vztahu celého československého disentu s Milanem Kunderou, vznikla po okupaci Československa sovětskými vojsky v roce 1968. V týdeníku Listy vznikla „debata o českém údělu“, v němž Kundera mluvil o pražském jaru jako o pokusu skloubit demokracii, lidskost a socialismus a velkém aktu stavícím Československo do středu dějin. Havel kontroval, že šlo lidem jen o to, získat trochu volnosti, která byla na Západě. Po těchto debatách se jejich vztah nikdy úplně nezlepšil a nakonec to ústilo i ve všelijaká nařknutí a slovní napadání. A i když Kundera nakonec od Havla získal po revoluci státní vyznamenání, nechal manželku, ať jej vyzvedne za něj.
1011
Po emigraci vydávalo jeho díla pouze francouzské nakladatelství Gallimard. Je to pravda?
Ano
Ne
Vysvětlení
Kundera psal v exilu francouzsky a je pravda, že byl jedním z kmenových autorů pařížského nakladatelství Gallimard. Českou tvorbu mu však vydávalo nakladatelství 68 Publishers manželů Škvoreckých.
1111
Získal někdy Milan Kundera Nobelovu cenu za literaturu?
Ano
Ne
Vysvětlení
Nikdy se tak nestalo. Sám získal dvě desítky různých literárních a jiných ocenění, naposledy třeba Cenu Franze Kafky. Jenže ten pomyslný vrchol mu během jeho života unikl. Dle francouzského filozofa Alaina Finkielkrauta, jak nedávno pronesl na pražském veletrhu Svět knihy, se tak nestalo kvůli „feministické lobby“.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse