Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Nerovnoměrné odměňování mužů a žen se projevuje i napříč profesí. Největší rozdíly jsou přitom v nejvyšší mzdové kategorii. Zatímco 10 procent nejbohatších Čechů, kteří zastávají funkci řídících pracovníků, v průměru vydělává 188 tisíc korun, Češky za stejnou práci berou kolem 124 tisíc korun.

Doporučeno
Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech 23. září 2024 v 7:00

U řídících pracovníků dělí nejbohatší muže a nejbohatší ženy v průměru 63 tisíc korun. Podobně jsou na tom také nejlépe placení muži a ženy na pozici specialisty, kde se jedná o rozdíl přes 40 tisíc korun. Z těchto dat se dá usuzovat, že profese s vyššími výplatami jsou také často profesemi s vyšší úrovní genderových rozdílů v odměňování.

Naopak nejnižší rozdíly ve výdělcích mají kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství nebo pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Rozdíly mezi desetinou nejbohatších a nejchudších mužů a žen se pohybují okolo 5 tisíc až 8 tisíc korun.

A kdo je v Česku skutečně nejohroženější chudobou? Jedná se o ženy, pomocné a nekvalifikované pracovnice. Desetina nejchudších na této pozici bere méně, než je částka 16 932 korun.

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse