Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Pokud se podíváme na výplaty nejchudších mužů, maximální částka desetiny z nich činí 19 375 korun. Ale opět, chudobou jsou ohroženy spíše ženy. Ženy, které patří mezi 10 % nejméně výdělečných, totiž nedosáhnou ani na 18 tisíc korun.

Jak se v Česku projevuje fenomén gender pay gap, kdy ženy za stejnou práci dostávají nižší výplatu než muži? V samostatném článku o genderových nerovnostech jsme se podívali na konkrétní částky a mnohdy se lišily až o desítky tisíc korun.

Zatímco muž pracující v informační a komunikační činnosti v Česku vydělá kolem 73 tisíc, žena na stejné pozici bere přibližně o třetinu méně, tedy zhruba 50 tisíc korun. Nerovnost v České republice přitom, možná paradoxně, roste s vyšší pracovní pozicí a bohatším krajem.

Vzdělání

Výši mzdy do jisté míry ovlivňuje také úroveň dokončeného vzdělání. Máš jen základní školu a patříš mezi nízkopříjmové domácnosti? Nejspíš budeš pobírat měsíční výplatu, která nepřesahuje částku 18 288 korun. Avšak pokud se ti finančně daří i bez titulu, tvá mzda se může pohybovat kolem 44 026 korun a výš.

Doporučeno
Co bys udělal*a, kdyby ti někdo dal 100 tisíc? Tenhle průzkum ukázal, jak gen Z v Česku umí s penězi Co bys udělal*a, kdyby ti někdo dal 100 tisíc? Tenhle průzkum ukázal, jak gen Z v Česku umí s penězi 30. září 2024 v 17:30

Nebo jsi naopak dbal*a na vysokou školu a vystudoval*a jsi alespoň bakaláře? Desetina nejchudších vysokoškoláků či vysokoškolaček vydělává až 30 526 korun. To je zhruba dvakrát tolik peněz, než kolik má desetina lidí se základní školou (18 288 korun). Naopak ti nejlépe placení si v průměru vydělají přes 108 732 korun. 

Profese

Analýza na základě dat ČSÚ také ukazuje, které pracovní pozice jsou nejlukrativnější a na kterých pozicích jsou lidé ohroženi chudobou. Ve spodní části žebříčku se nachází pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Zatímco ti nejhůře placení berou do 16 836 korun, naopak ti nejlépe si vydělají kolem 36 156 korun nebo víc.

Za pomocnou a nekvalifikovanou pracovní silou následuje pozice typu „pracovníci ve službách a prodeji“ nebo „kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství“.

Naopak na špičce jsou podle ČSÚ především pozice řídících pracovníků a specialisté. Desetina nejméně placených na pozici řídícího pracovníka bere částku, která sotva dosahuje 37 857 korun, zatímco 10 % nejbohatších v Česku lze definovat od částky 170 560 korun.

Pokud se zaměříme na nemanažerské pozice, nejvíce si vydělávají techničtí a odborní pracovníci, případně ještě řemeslníci a opraváři.

V Refresheru tě o českých platech a mzdách informujeme na pravidelné bázi. Přinesli jsme ti například žebříček top 20 nejlépe placených práci v ČR. Na jedné nemanažerské pozici si můžeš vydělat i 140 tisíc.

Nedávno jsme se podívali také na výdělky veřejných činitelů, jako je prezident, poslanci a poslankyně nebo šéf České pošty. Dozvíš se například to, kdo pobírá jen na odměnách miliony ročně a která pozice se přibližuje prezidentským odměnám.

Profese a pohlaví

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse