Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2023 13:30
Čas čtení 6:28
Tereza Šnajdrová

„Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor)

„Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER ČESKO KDE SE KOUPAT PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Jaká pravidla musíš na nudapláži dodržovat a jaké věkové kategorie ji navštěvují nejčastěji? O tom a dalším se správcem jezera Lhota Lubošem Kořínkem.

V minulém týdnu jsme přinesli reportáž z nudistické pláže, která upozornila na problém – největší a zároveň nejstarší nudistická pláž v Česku, která se nachází na jezeře Lhota, se neustále zmenšuje a nudisté*nudistky přichází o své území. Jak se k tomuto problému staví správce nudistické pláže Luboš Kořínek? To se dočteš v našem rozhovoru, stejně jako třeba to, jaká pravidla je nutné na nudapláži dodržovat a jaké problémy vedení nejčastěji řeší. 

Doporučeno
„Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) 20. července 2023 13:00

K jezeru Lhota, které se nachází jen 40 kilometrů od Prahy, jsme přijeli ve všední den. Hned po zaplacení vstupu 100 korun nás uvítal malebný pohled na obrovské jezero, jehož vodní plocha je 25 hektarů, a krásný areál, který pojme až 8 tisíc lidí.

U jezera Lhota si budeš připadat jako na dovolené v Itálii. Břeh je písčitý, místy travnatý, jeho okolí zdobí borovicové lesy, ve kterých se lze schovat před ostrým sluníčkem, stejně tak jako u 18 stánků s občerstvením, které najdeš v přímé blízkosti vody. Ve Lhotě prostě můžeš strávit celý den a nic ti nebude chybět. 

Areál jezera Lhota se navíc pyšní jedním prvenstvím – najdeš u něj největší a zároveň nejstarší nudistickou pláž v Česku, kvůli které jsme přijeli i my. O ní jsme si povídali se správcem areálu Lubošem Kořínkem.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Pamatuji si jako malý, že kolem nás projížděly antony veřejné bezpečnosti a jely na pláž, kde se opalovali nazí lidé. Ty naložili do aut a odvezli je na Kokořínsko do lesů, kde je vyložili. Chtěli je tak potrestat.

Nudistická pláž na jezeře Lhota je jednou z největších pláží svého druhu v Česku. Kdy byl zahájen její provoz?

V roce 1965 se tu začal těžit štěrkopísek, který byl využíván na výstavbu dálnice D10 a na stavbu metra. Tato těžba sice skončila ještě v dobách komunismu, konkrétně v roce 1983, avšak ještě v době, kdy byla funkční, k nám začaly najíždět skupinky lidí, kteří se opalovali nazí. V té době to bylo vnímáno jako způsob vzdoru proti komunismu, bylo to zakázané, nahota byla tabu... Nudismus proto začalo provozovat čím dál více lidí, rozkřiklo se to a nudisty začala sledovat Státní bezpečnost. Pamatuji si jako malý, že kolem nás projížděly antony veřejné bezpečnosti a jely na pláž, kde se opalovali nazí lidé. Ty naložili do aut a odvezli je na Kokořínsko do lesů, kde je vyložili. Chtěli je tak potrestat a odradit od toho, aby se na jezero Lhota vraceli. 

 
Komunita nudistů se ale víc a víc rozšiřovala, začali k nám chodit herci, vlivní lidé a ti tlačili na komunistické pohlaváry. V roce 1987 pak díky tlaku veřejnosti vznikla na jezeře Lhota vůbec historicky první veřejná nudapláž v Česku. Nahota se začala tolerovat a lidé za to nebyli perzekuováni ani zavíráni. Po revoluci byla založena majiteli pozemků společnost Jezero Lhota, s. r. o. Mimochodem stále k nám chodí lidé, kteří si celou tu drsnou dobu pamatují. 

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš 23. července 2023 6:00

Jaké věkové generace navštěvují nudapláž nejčastěji?

Jsou to spíše starší generace, které byly strašně silné a nebály se vzdoru. Dnes už trend nudistických pláží spíše ustupuje, obzvláště pak v dnešní době, kdy je nahota všude kolem nás, není zakázaná a naopak je velmi dostupná. Tím však pro mladé přestává být lákavá. Mladých, kteří uznávají naturistické opalování, ubývá. Myslím, že když na naši nudistickou pláž zavítáte, tak tam uvidíte především generace lidí ve středním věku a starší.

 
Naopak co se studu týče, tak mám pocit, že dnešní generace je na tom lépe. Mladí dnes nemají problém se svléknout, stud je tolik netrápí, ale třeba já to mám přesně naopak. Na nudapláž určitě nevyrážím.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Důvody jsou různé, ale mezi ty nejčastější patří nesnesitelnost mokrého prádla na těle, ale také naturalita, spojení s přírodou.

Jaké jsou nejčastější důvody, proč lidé vyhledávají nudapláže?

Důvody jsou různé. Mezi ty nejčastější patří nesnesitelnost mokrého prádla na těle, ale také naturalita, spojení s přírodou, sluníčkem, volnost a neomezenost. Nudismus je prostě styl života a nudisté jsou hrdí na to, že nekazí přírodu nošením plavek. Má to něco do sebe, má to svoje kouzlo. 

Doporučeno
Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! 11. července 2023 6:00

Kolik lidí k vám na nudistickou pláž zavítá denně?

To samozřejmě záleží den ode dne, ale pravidlem bývá, že v silné dny je na nudistické pláži mnohem méně lidí než ve zbytku areálu. Přitom nudistická pláž zabírá zhruba třetinu celého jezera, i když jsme její rozlohu letos upravili.
 
Nudisti jsou dobrým hostem, protože nepotřebují teplou vodu. Jim stačí, když se udělá alespoň trochu hezky. Jsou jedněmi z prvních zákazníků, chodí se opalovat už třeba od konce dubna, aby měli opálená těla. A fakt jim na tom záleží. Je to jako když někdo chodí přes zimu do fitka, aby měl v plavkách hezkou postavu. Sezóna přitom začíná až zhruba v červnu, podle teploty vody.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Je vstup na nudapláž věkově omezen?

Není. Chodí tam mladí, starší i třeba rodiny s dětmi.

Jediná pravidla, která je víceméně nutné dodržovat, jsou přítomnost bez plavek a zákaz fotografování a natáčení.

Jaká pravidla je nutné na nudistické pláži dodržovat?

Jediná pravidla, která je víceméně nutné dodržovat, jsou přítomnost bez plavek a zákaz fotografování a natáčení. Ostatní pravidla jsou stejná jako na textilních plážích a v celém areálu.
 
Co mě ale mrzí, je, že se stává, že se na nudapláži objeví někdo oblečený a nudisté nám začnou volat a stěžovat si. Jenže naší jedinou možností je oblečené návštěvníky požádat, aby se svlékli nebo aby odešli na textilní pláž. Jinou možnost nemáme. Navíc se to nedá ohlídat na 100 %. Já taky nemůžu stát na dálnici D1 a volat policii, že tu někdo projel rychlostí 150 kilometrů za hodinu, a přitom měl jet 130. Ale takových případů je naštěstí jen minimum.

Doporučeno
Jak přežít úmorná vedra? Aplikace ti zdarma poradí, kde v okolí najdeš top koupání Jak přežít úmorná vedra? Aplikace ti zdarma poradí, kde v okolí najdeš top koupání 14. července 2023 10:30

Lidé mi volají, že je tam někdo oblečený a pozoruje je, což se samozřejmě snažíme řešit, ale nemáme možnost tam přijít a ty lidi svléknout.

Jak na nudapláž reaguje ostatní návštěvnictvo? Stále platí, že se jedná o něco tabuizovaného?

Vůbec, nudapláž ostatní návštěvníky nijak nepohoršuje a ani to není tak, že by tam někdo oblečený chodil obhlížet. Ano, děje se to a lhal bych, kdybych řekl, že se to neděje, ale pouze minimálně. Jak jsem již říkal, uhlídat to je velmi náročné.
 
Ale jestli někdy řešíme nějakou stížnost, tak je to právě stížnost z nudistických pláží. Lidé mi volají, že je tam někdo oblečený a pozoruje je, což se samozřejmě snažíme řešit, ale nemáme možnost tam přijít a ty lidi svléknout. Samozřejmě je upozorníme, že jsou na nudapláži, kam je vstup povolen pouze bez oblečení. Navíc stánkaři, kteří sídlí na nudapláži, chtějí, aby k nim mohli chodit nakupovat i oblečení lidé. To však znamená, že tam jen dojdete, koupíte si občerstvení a vrátíte se na textilní pláž. Kromě toho také chceme, aby lidé měli možnost obejít celé jezero, což některým nudistům vadí.
 
Co se kultury nudistické pláže týče, tak mě hrozně mrzí taková jakási nekultura. Rádi bychom, aby se nudisté naučili, že na pláži se mohou opalovat, koupat, pohybovat se nazí, ale pokud jdou ke stánkům, měli by si přes sebe vzít nějaký ručník, šátek, anebo nudisty žádáme, aby si alespoň pod sebe na lavičku vzali ručník, jelikož si na jejich místo později může sednout někdo jiný. Jsou totiž jedinci, kteří se na nudapláž chodí vystavovat. Korzují, procházejí se, hledají svoje objekty, líbí se jim, když se na ně někdo dívá, když je někdo pozoruje atd. Prostě i mezi nimi se najdou exhibicionisti, kteří si užívají to, že jim na nahotu nikdo nemůže nic říct. To bychom rádi, aby se nedělo.
 
Problémy však řešíme i na ostatních plážích.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Jaký postoj mají k tak velké nudistické pláži místní a úřady? Nemají s jejím provozem problém?

Je to tady zažité, nudistická pláž je tu už od nepaměti a nemyslím si, že je proti tomu nějaká averze. Stížnosti se maximálně vyskytují na některé návštěvnictvo, ať už nudistické, nebo textilní. Starší generace se nedokáží smířit třeba s tím, když vidí dva muže, kteří si tu vyjadřují city. Jinak ale s nudistickou pláží nikdo problém nemá. Děláme, co můžeme, a snažíme se vyjít všem vstříc.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Někteří nudisté, samozřejmě ne všichni, berou zmenšení pláže osobně. (...) Zmenšení pláže se rozhodli sabotovat a i nadále leželi nazí na místě, kde už nudapláž nebyla.

V posledních měsících tu mezi nudisty a nudistkami rezonuje téma zmenšení jejich pláže. Můžete nám tento problém přiblížit?

Tři roky po sobě provádíme analýzu návštěvnosti, ze které vyplynulo, že nejvíce k nám chodí rodiny či maminky s dětmi. To jde ostatně vidět i v celém areálu, který bývá velmi plný, a pak se člověk koukne na nudistickou pláž a zjistí, že ta je poloprázdná. Proto jsme se letos rozhodli nudapláž zkrátit zhruba o 30 až 40 metrů. Tím vznikl problém. Nudisté, kteří byli zvyklí už léta jezdit na to „své místo“, o něj přišli. Někteří nudisté, samozřejmě ne všichni, berou zmenšení pláže osobně. Ale my jsme majitelé pozemku, není to jejich majetek, bylo to rozhodnutí valné hromady celé společnosti.
 
Starší generace jako by to ale nechápaly a začaly kolem sebe kopat, obvolávat novináře, televize, chtěly proti tomu bojovat. Někteří se dokonce rozhodli zmenšení pláže sabotovat a i nadále leželi nazí na místě, kde už nudapláž nebyla. 
 
A teď co s tím. Nudisté tím totiž ubližovali nejen stánkařům, ale také maminkám s dětmi, které se naučily na nově posunutou pláž chodit. Když si k tomu přičtu, že to byla skupinka lidí, která si u toho stánku téměř nikdy nic nekoupila, do areálu přišla ještě před jeho otevřením, takže ani vstup neplatila, ale zároveň zabrala tolik místa… To vedlo k problémům. Když jsem to s dotyčnými chtěl řešit já i ostatní jednatelé osobně, napomenul jsem je, že leží nahatí na veřejném prostranství, že by to mohlo být bráno jako přestupek, tak mi jen argumentovali tím, že i na nuda chodí oblečení lidé. Ale teď už se situace uklidnila. Doufám, že nudistickou pláž už nebude nutné zmenšovat. I když nudistů ubývá...
 
Ale všichni hosté jsou pro nás stejně důležití, ať už oblečení, nebo nazí.

Jezero LhotaJezero LhotaJezero LhotaJezero Lhota
Zobrazit galerii
(8)
Domů
Sdílet
Diskuse