Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2023 13:30
Čas čtení 6:28
Tereza Šnajdrová

„Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor)

„Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER ČESKO KDE SE KOUPAT PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Jaká pravidla musíš na nudapláži dodržovat a jaké věkové kategorie ji navštěvují nejčastěji? O tom a dalším se správcem jezera Lhota Lubošem Kořínkem.

V minulém týdnu jsme přinesli reportáž z nudistické pláže, která upozornila na problém – největší a zároveň nejstarší nudistická pláž v Česku, která se nachází na jezeře Lhota, se neustále zmenšuje a nudisté*nudistky přichází o své území. Jak se k tomuto problému staví správce nudistické pláže Luboš Kořínek? To se dočteš v našem rozhovoru, stejně jako třeba to, jaká pravidla je nutné na nudapláži dodržovat a jaké problémy vedení nejčastěji řeší. 

Doporučeno
„Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) 20. července 2023 13:00

K jezeru Lhota, které se nachází jen 40 kilometrů od Prahy, jsme přijeli ve všední den. Hned po zaplacení vstupu 100 korun nás uvítal malebný pohled na obrovské jezero, jehož vodní plocha je 25 hektarů, a krásný areál, který pojme až 8 tisíc lidí.

U jezera Lhota si budeš připadat jako na dovolené v Itálii. Břeh je písčitý, místy travnatý, jeho okolí zdobí borovicové lesy, ve kterých se lze schovat před ostrým sluníčkem, stejně tak jako u 18 stánků s občerstvením, které najdeš v přímé blízkosti vody. Ve Lhotě prostě můžeš strávit celý den a nic ti nebude chybět. 

Areál jezera Lhota se navíc pyšní jedním prvenstvím – najdeš u něj největší a zároveň nejstarší nudistickou pláž v Česku, kvůli které jsme přijeli i my. O ní jsme si povídali se správcem areálu Lubošem Kořínkem.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Pamatuji si jako malý, že kolem nás projížděly antony veřejné bezpečnosti a jely na pláž, kde se opalovali nazí lidé. Ty naložili do aut a odvezli je na Kokořínsko do lesů, kde je vyložili. Chtěli je tak potrestat.

Nudistická pláž na jezeře Lhota je jednou z největších pláží svého druhu v Česku. Kdy byl zahájen její provoz?

V roce 1965 se tu začal těžit štěrkopísek, který byl využíván na výstavbu dálnice D10 a na stavbu metra. Tato těžba sice skončila ještě v dobách komunismu, konkrétně v roce 1983, avšak ještě v době, kdy byla funkční, k nám začaly najíždět skupinky lidí, kteří se opalovali nazí. V té době to bylo vnímáno jako způsob vzdoru proti komunismu, bylo to zakázané, nahota byla tabu... Nudismus proto začalo provozovat čím dál více lidí, rozkřiklo se to a nudisty začala sledovat Státní bezpečnost. Pamatuji si jako malý, že kolem nás projížděly antony veřejné bezpečnosti a jely na pláž, kde se opalovali nazí lidé. Ty naložili do aut a odvezli je na Kokořínsko do lesů, kde je vyložili. Chtěli je tak potrestat a odradit od toho, aby se na jezero Lhota vraceli. 

 
Komunita nudistů se ale víc a víc rozšiřovala, začali k nám chodit herci, vlivní lidé a ti tlačili na komunistické pohlaváry. V roce 1987 pak díky tlaku veřejnosti vznikla na jezeře Lhota vůbec historicky první veřejná nudapláž v Česku. Nahota se začala tolerovat a lidé za to nebyli perzekuováni ani zavíráni. Po revoluci byla založena majiteli pozemků společnost Jezero Lhota, s. r. o. Mimochodem stále k nám chodí lidé, kteří si celou tu drsnou dobu pamatují. 

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš 23. července 2023 6:00

Jaké věkové generace navštěvují nudapláž nejčastěji?

Jsou to spíše starší generace, které byly strašně silné a nebály se vzdoru. Dnes už trend nudistických pláží spíše ustupuje, obzvláště pak v dnešní době, kdy je nahota všude kolem nás, není zakázaná a naopak je velmi dostupná. Tím však pro mladé přestává být lákavá. Mladých, kteří uznávají naturistické opalování, ubývá. Myslím, že když na naši nudistickou pláž zavítáte, tak tam uvidíte především generace lidí ve středním věku a starší.

 
Naopak co se studu týče, tak mám pocit, že dnešní generace je na tom lépe. Mladí dnes nemají problém se svléknout, stud je tolik netrápí, ale třeba já to mám přesně naopak. Na nudapláž určitě nevyrážím.

Jezero Lhota
Zdroj: Refresher/David Marcin

Důvody jsou různé, ale mezi ty nejčastější patří nesnesitelnost mokrého prádla na těle, ale také naturalita, spojení s přírodou.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 141289 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse