Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. července 2023 15:00
Čas čtení 1:34
Radim Šlechta

Futurama je zpátky. Stojí za sledování, nebo zemřela v Y2K? Viděli jsme první díl

Futurama je zpátky. Stojí za sledování, nebo zemřela v Y2K? Viděli jsme první díl
Zdroj: HULU/Disney+
FILMY A SERIÁLY DISNEY PROGRAM DISNEY+
Uložit Uložené

Viděli jsme začátek nové série Futuramy, který si můžeš pustit i ty. Toto jsou naše první dojmy.

Pro mileniály a starší gen Z je 24. červenec 2023 nejspíš naprosto zásadní datum. Po jedenácti letech se na obrazovky vrací Futurama, na které jsi možná vyrostl*a i ty. První díl si americké obecenstvo může pustit na Hulu, u nás ho od pondělka najdeš na Disney+. 

Doporučeno
TikTok spouští streamování hudby. Bude to konečná pro Spotify? TikTok spouští streamování hudby. Bude to konečná pro Spotify? 24. července 2023 14:09

Futurama, jejíž první série vznikla už v roce 1999, platí na Československé filmové databázi za sedmý nejoblíbenější seriál s hodnocením 87 % a na konkurenční databázi Kinobox si vede jen o dvě procenta hůř. Lidé milují její satirický „meta humor“, sarkastické hlášky a především vtipné postavy, Benderem a Leelou počínaje, Zapem Breniganem konče. Povedlo se kouzlo seriálu zachovat i v rámci letošního rebootu?

Futurama
Zdroj: HULU/Disney+

Kolik seriálů je moc seriálů?

V prvním díle se vesmír, který se na konci poslední série zastavil, znovu rozběhne. S jeho opětovným uvedením do pohybu se ale zároveň rozbíhá i Fryův neodbytný pocit, že posledních dvacet let „v budoucnosti“ jenom marnil čas. Jeho nová životní náplň je jasná: musí „bingenout“ všechny seriály světa. 

Stejně jako ve skutečném světě je ale epizod zatraceně víc než volného času, a tak musí poslíček využít moderní technologie, aby se totálně izoloval od světa a mohl všechny svoje dny strávit sledováním Všech mých obvodů. Zbytek se nesluší prozrazovat, ale asi je ti jasné, že se světový vynález tak jako vždycky vymkne z rukou.

Futurama
Zdroj: Hulu/20th Century Fox

Padni, komu padni


Futurama v nové sérii zachovává všechno, co na ní tolik milujeme. Střílí do Hollywoodu a jeho mizerně placených scenáristů na pokraji sil, do nekonečných seriálů, lákavých a nebezpečně snadných objednávek z Amazonu (v Česku je podobně nebezpečně snadná Alza) i do té skupinky kraváťáků a kravaťaček v Hulu, která si nové epizody vyžádala. Neušetří ani tebe, pokud máš u sledování Černého zrcadla (Black Mirror) pocit, že se jedná o geniální společenskokritické dílo. Spoiler alert: nejedná.

Doporučeno
Matt Damon odmítl roli, díky níž by vydělal až 250 milionů dolarů. Kterému slavnému režisérovi řekl ne? Matt Damon odmítl roli, díky níž by vydělal až 250 milionů dolarů. Kterému slavnému režisérovi řekl ne? 23. července 2023 17:34

Dobrou zprávou je, že seriálu v jedenácté sérii (na rozdíl od novějších Simpsonových) rozhodně nespadl řetěz a pořád se zasmějeme u random dějových zvratů, popkulturních referencí i nad Benderovým narcismem. Na druhou stranu tok času přece jen ostré hrany Futuramy trochu obrousil a laťku dřívějších sérií nepřekoná, byť je vtipnější a vybroušenější než její někdejší návrat na DVD.

Pokud jsi na Futuramě vyrostl*a podobně jako my, nabíhej a poslední sérii si pusť. Dostaneš svůj standard a litovat nebudeš. Po prvním díle se ale velkolepý návrat zatím nekoná, držíme palce všem fanouškům i tvůrčímu týmu, aby ty další byly zase o něco nabroušenější.

Domů
Sdílet
Diskuse