Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2023 18:12
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Páry, které na Instagramu často zveřejňují společné fotky, jsou méně šťastné, ukazuje nová studie

Páry, které na Instagramu často zveřejňují společné fotky, jsou méně šťastné, ukazuje nová studie
Zdroj: Unsplash/Candice Picard/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI INSTAGRAM ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecký tým z Kansaské univerzity vypracoval studii o tom, jaký má prezentace na sociálních sítích skutečný dopad na fungování mezilidských vztahů.

Ukázalo se, že páry, které na sociálních sítích zveřejňují fotografie jen zřídka, jsou ve vztahu spokojenější a autentičtější. Ty páry, které naopak postují hodně, jsou méně šťastné a často se srovnávají s ostatními, píší Pubity a Editojri.

Doporučeno
TikTok spouští streamování hudby. Bude to konečná pro Spotify? TikTok spouští streamování hudby. Bude to konečná pro Spotify? 24. července 2023 14:09

Důvodem je, že svůj vztah srovnávají s ostatními a taková záplava zdánlivě dokonalých momentů a šťastných fotografií v nich vzbuzuje pocit nedostatečnosti a nejistoty. A je to pochopitelné. Vidět na sociálních sítích fotografie samých (zdánlivě) šťastných párů, to prostě může narušit dynamiku tvého vztahu. 

Naopak páry, které na sociálních sítích postují jen zřídka, bývají mnohem šťastnější. S nikým se totiž neporovnávají a mohou se soustředit jen a pouze na svůj vztah. Do studie na Kansaské univerzitě se zapojilo na 300 párů. 

Méně postujte, méně si pište

Studie také poukázala na další problém. Také páry, které si méně často na sociálních sítích píší, se méně často srovnávají s ostatními. Díky tomu se cítí méně pod tlakem, nemusí si udržovat dokonalou fasádu a jsou více nakloněné k autenticitě a skutečnému štěstí. 

Výzkum tak v podstatě naznačuje, že omezení používání sociálních sítí může vést ke zdravějším a šťastnějším vztahům. Páry si díky absenci sociálních sítí váží skutečných, i když třeba nedokonalých okamžiků a více se zaměřují na péči o svůj vztah. Pokusíš se i ty omezit čas strávený na sociálních sítích?

Anketa:
Máš pocit, že páry, které méně postují na sociálních sítích, jsou více šťastné?
Ano, vidím to i ve svém okolí.
Ne, je to blbost.
Ano, vidím to i ve svém okolí.
83 %
Ne, je to blbost.
17 %
Domů
Sdílet
Diskuse