Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. srpna 2023 15:00
Čas čtení 0:20
Ondřej Jarůšek

KVÍZ: Pamatuješ si Věřte, nevěřte? Otestuj se, jestli poznáš pravdu od fikce

KVÍZ: Pamatuješ si Věřte, nevěřte? Otestuj se, jestli poznáš pravdu od fikce
Zdroj: Beyond Belief
FILMY A SERIÁLY KRIMI SERIÁLY KVÍZ
Uložit Uložené

Posvítíme si na nejděsivější epizody ze seriálu Věřte, nevěřte, kterým nás provázel Jonathan Frakes.

Pokud jsi vyrůstal*a v devadesátých letech a na začátku nového tisíciletí, je dost pravděpodobné, že tě seriál Věřte, nevěřte neminul. V každém díle jsem se stali svědky několika mrazivých minipříběhů, jejichž kouzlo tkvělo hlavně v tom, že jsme netušili, které z nich byly pouhým výplodem fantazie scenáristů a které se zakládaly na pravdě. To jsme se dozvěděli až v úplném závěru.

Do kvízu jsme vybrali desítku nejděsivějších epizod a tvým úkolem bude na základě popisu příběhu určit, zda se jednalo o pravdu, nebo fikci. Tak pojďme na to.

Doporučeno
KVÍZ: Miluješ South Park? Zkus odpovědět na všechny tyto otázky KVÍZ: Miluješ South Park? Zkus odpovědět na všechny tyto otázky 5. července 2023 8:30
Kvíz
KVÍZ: Pamatuješ si Věřte, nevěřte?
110
Zrcadlo pravdy (3. série, 13. epizoda) – Žena jménem Jocelyn se chce před randíčkem nechat zkrášlit od Nicole. Ta udělala, co si žena přála, Jocelyn ale přesto s výsledkem nebyla vůbec spokojená. Začala se chovat hrubě, sprostě a Nicole vyhrožovala. Nicole ji proto proklela, aby všechna zrcadla od té doby „zrcadlila její duši“. Když se Jocelyn později podívala do zrcadla, viděla v něm ohavnou bytost, ačkoliv v realitě vypadala normálně. Byla to podle seriálu pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
210
Žena v zrcadle (1. série, 1. epizoda) – V úplně první epizodě první série jsme sledovali příběh ženy, která viděla ducha ve svém zrcadle. Duch měl podobu mrtvé ženy, která vypadala, že se snaží něco říct. Terapeut ženě poradí zbavit se zrcadla, ona jej ale překryje dekou, aby se jí duch nezjevoval. Jedné noci se do domu ženy vloupe zloděj a pokusí se ji znásilnit. Žena s ním svádí boj, během kterého překrývka ze zrcadla spadne a násilník v něm spatří onoho ducha mrtvé ženy. To jej vyděsí, uteče z domu pryč a krátce nato jej chytne policie. Žena se později dozví, že duch, kterého viděla v zrcadle a který násilníka vyděsil, byla jeho první oběť. Byla to pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
310
Odtáhli mi auto (2. série, 7. epizoda) – V ulicích města se zničehonic zjeví muž v roztrhaném, zabláceném a mokrém obleku. Neustále opakuje, že mu odtáhli auto. Malý chlapec jménem Reese nabídne, že muži pomůže jeho odtažené auto najít. Zavede jej k mechanikovi, který řekne, že nedávno vytáhl jedno auto z jezera. Muž auto uvidí a začne bušit na kufr, ze kterého si prý potřebuje něco vzít. Nemá ale klíče. Mechanik kufr otevře páčidlem, ven se vyvalí voda a uvnitř uvidí mrtvolu, která vypadá úplně stejně jako muž, který auto hledal. Ale ten najednou zmizel. Později se ukáže, že muže zabila mafie, která jej spolu s autem pohřbila v jezeře. Byla to pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
410
Příšera ve skříni (1. série, 2. díl) – Malý chlapec Danny žije ve strachu z příšery ve své skříni. Jeho starší bratr pro něj však nemá pochopení. Všem ve škole navyprávěl, že se Danny bojí příšery ve skříni, a ostatní děti si z něj utahují a šikanují ho. Vše zajde tak daleko, že chtějí vystrašeného Dannyho do skříně zavřít. Danny na poslední chvíli přesvědčí svého staršího bratra, aby do skříně vlezl on. Bratr chce dokázat, že se nebojí, do skříně se nechá zavřít, už ale nevyleze. Od té doby už Dannyho staršího bratra nikdo nikdy neviděl. Byla to pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
510
Náměsíčník (3. série, 2. díl) – Náměsíčný muž v noci nevědomky chodí po domě a jeho žena si o něj dělá starosti. A oprávněně. Jednoho dne totiž manžel zjistí, že nad ním visí kletba a blíží se noc, kdy v náměsíčnosti odejde z domu a už se nikdy nevrátí. To se po pár dnech taky opravdu stane a muž beze stopy zmizí. Manželka je zdrcená a zmatená. Malá dcera jí však říká, že táta se objevil v jejím domečku pro panenky. Slíbil jí totiž, že ji nikdy neopustí. Manželka pohlédne do domečku pro panenky a skutečně tam uvidí figurku, která vypadá přesně jako její zmizelý manžel. Byl příběh založený na pravdě, nebo šlo o fikci?
Pravda
Fikce
610
Vražda v prvním patře (2. série, 7. díl) – Příběh nás zavádí na místo činu, kde došlo k vraždě muže v jeho bytě v druhém podlaží. Podle svědků byl vrahem obří, více než pětimetrový muž vážící přes 200 kilo. Vyšetřovatelé si případem lámou hlavu a nakonec pod balkonem objeví obrovskou stopu, která potvrzuje podivná svědectví. Detektiv posléze najde deník ženy, která byla manželkou zavražděného muže. Ten svoji ženu zabil, ale spravedlnosti utekl. Žena byla součástí cirkusové rodiny a detektiv začne klubko záhad rozplétat. Ženu se pravděpodobně rozhodli pomstít její tři bratři, kteří byli zdatní v akrobatických kouscích. Vytvořili „lidskou věž“, aby se přestrojili za obra, vnikli balkonem do bytu muže a tam jej zabili. Detektiv začíná chápat, co se stalo, ale dojde k závěru, že zavražděný muž dostal to, co si zasloužil. Pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
710
Šťastná cesta (2. série, 11. epizoda) – Píše se rok 1937, manželé Charles a Gwen slaví své 22. výročí svatby a vyráží na výlet ve vzducholodi s přáteli. Těm řeknou, že po svatbě propásli vysněné líbánky, které chtěli trávit na lodi mířící do Evropy. V den odjezdu se ale jejich svatební prstýnky záhadně spojily k sobě a musel je odříznout až klenotník, proto loď zmeškali. Byla to loď RMS Lusitania, kterou po jejím odjezdu zničila německá ponorka, a 1200 lidí ten den zemřelo. Novomanželé ale jako zázrakem kvůli spojeným prstýnkům neodjeli. V tu chvíli se ukáže, že vzducholoď, ve které letí, je Hindenburg. Vzducholoď náhle pohltí plameny a padá k zemi. Manželé zázrakem unikli smrti po svatbě, ale přesně o 22 let později spolu zemřeli při katastrofě Hindenburgu. Byl tento příběh krutým žertem založeným na realitě, nebo dílem fikce?
Pravda
Fikce
810
Pohřební ústav (1. série, 2. díl) – Rodina Fosterových má pohřební ústav a jednoho večera nechají rodiče svého nejstaršího syna Adama, aby ústav pohlídal. Ještě předtím ale do ústavu zavolá vdova po zesnulém muži, Reginaldu Hannonovi, která prosí, aby jeho pohřeb druhý den odložili, protože nemůže najít manželova válečná vyznamenání. Rodiče však odjedou a chod ústavu přenechají synovi. Po zavíracích hodinách se u jeho dveří zjeví postarší muž, který se představí jako Reginaldův bratr a naléhá, že musí k bratrově rakvi uložit válečná vyznamenání, bez kterých nesmí být pohřben. Adam mu to nakonec dovolí. Když se muž delší dobu nevrací, Adam se jej snaží najít, ale marně. Nakonec nahlédne do rakve, kde uvidí ležet toho samého muže, který se před krátkou chvíli zjevil u dveří ústavu. Do návštěvní knihy se zapsal jako Reginald Hannon. Pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
910
Metro (1. série, 2. díl) – Al a Anne čekají v noci na metro. Na nástupišti stojí sami a ani po nástupu nepotkají žádné jiné cestující. Metro je úplně prázdné. Až na podivného muže v zastaralém oblečení. Vlak začne znenadání zrychlovat, nezastavuje na zastávkách a zamilovaná dvojice tuhne strachy. Pak začne metro couvat a zastaví tam, kde pár nastoupil. Vyděšení se nakonec rozhodnou jít zpátky domů. Když se ale vrátí, ucítí plyn vycházející z bytu postarší sousedky. Pár vyrazí dveře, plyn vypne a ovdovělou ženu zachrání. Při odchodu si ale všimnou něčeho zvláštního. Anne uvidí fotografii muže, kterého předtím uviděli i v metru. Je to manžel jejich sousedky, který je už desítky let mrtvý. Před smrtí své ženě slíbil, že ji bude vždy ochraňovat. Pravda, nebo fikce?
Pravda
Fikce
1010
Rudooký přízrak (2. série, 12. díl) – Když se manželé se synem přestěhují do nového domu, chlapec začne v noci, když si chodí pro mléko a sušenky, vídat přízrak s rudýma očima. Děsivou tvář s rudýma očima ve tmě spatří i jeho matka. Rodině na klidu nepřidá ani zjištění, že v domě spáchal dřívější majitel sebevraždu. Jediný, kdo v paranormální jevy nevěří, je chůva Maggie. Otec nakonec racionálním vysvětlením ukazuje, že „rudé oči“ ve tmě byly ve skutečnosti osvětlením z bezpečnostního systému. Malý Billy je stále traumatizován, chůva Maggie jej však ukládá do postele a ujišťuje jej, že v domě nestraší a šlo jen o výplod jeho fantazie. Billy poděkuje, Maggie odchází z pokoje a vtom její oči začnou zářit rudě. Byl příběh pravdivý, nebo ne?
Pravda
Fikce
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse