Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. srpna 2023 18:00
Čas čtení 0:51
Anna Koucká

Předmět o Taylor Swift? Belgická univerzita bude vyučovat literaturu pomocí textů slavné zpěvačky

Předmět o Taylor Swift? Belgická univerzita bude vyučovat literaturu pomocí textů slavné zpěvačky
Zdroj: Getty Images/John Shearer
ZAHRANIČÍ BELGIE ŠKOLSTVÍ TAYLOR SWIFT
Uložit Uložené

Belgická univerzita přichází s prvním předmětem svého druhu v Evropě. Jako odrazový můstek pro studium anglické literatury totiž bude používat texty zpěvačky Taylor Swift.

Univerzita v belgickém Gentu uvádí, že o předmět je už nyní obrovský zájem. „Ještě nikdy jsem nedostala tolik e-mailů od nadšených studentů, kteří se ptali, zda mohou kurz navštěvovat,“ řekla Elly McCausland, odborná asistentka na belgické univerzitě, která bude kurz inspirovaný Taylor Swift vyučovat. „Ozývají se mi i lidé, kteří na škole nestudují, zda by se mohli jen dobrovolně zapojit,“ říká. 

Doporučeno
Lizzo byla symbolem sebelásky a body positivity. Obvinění ze šikany a sexuálního obtěžování postavilo její slávu nad propast Lizzo byla symbolem sebelásky a body positivity. Obvinění ze šikany a sexuálního obtěžování postavilo její slávu nad propast 11. srpna 2023 11:00

McCausland přišla s myšlenkou volitelného předmětu zaměřeného na Taylor Swift poté, co ji opakovaně napadaly paralely mezi texty zpěvačky a anglickou literaturou, kterou dlouho studovala.


Kurz, který začne na podzim a ponese název Literatura: Taylor's Version, bude propojovat a porovnávat souvislosti mezi klasickou literaturou a texty od Taylor Swift. Měl by také sloužit jako odrazový můstek pro následnou výuku klasické literatury. 

Taylor Swift, MTV
Zdroj: Getty Images


„Chci studentům ukázat, že ačkoli se některé texty mohou zdát moc staré a složité, mohou být srozumitelné, pokud se na ně podíváme z trochu jiného úhlu,“ říká vyučující. „Takže Shakespeare svým způsobem vlastně řeší spoustu stejných otázek jako dnes Taylor Swift, což se zdá šílené. Ale je to tak.“


I když v Evropě jde o první takový kurz, ve Spojených státech už se o Taylor Swift učí na několika vysokoškolských institucích. V minulém roce na NYU vznikl kurz, který zkoumá popularitu této zpěvačky, a i na jiných univerzitách se Swift už dostala do učiva.

Domů
Sdílet
Diskuse