Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:12
Tereza Patočková

Lizzo byla symbolem sebelásky a body positivity. Obvinění ze šikany a sexuálního obtěžování postavilo její slávu nad propast

Lizzo byla symbolem sebelásky a body positivity. Obvinění ze šikany a sexuálního obtěžování postavilo její slávu nad propast
Zdroj: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
HUDBA
Uložit Uložené

Ve světě konformity a společenského tlaku je osvěžující najít někoho, kdo se odvážně vymyká normám a s nepřekonatelným sebevědomím přijímá své pravé já.

Zpěvačka, rapperka a flétnistka Lizzo se stala v posledních několika letech vlivnou osobností a propagátorkou sebelásky. Její cesta od neznámé umělkyně, která se potýká s osobními problémy, až ke světové star, jež vyprodává největší světové haly, je kromě velké inspirace také svědectvím o síle sebepřijetí a vlastní autenticitě.

Milovaná zpěvačka a body positivity aktivistka však podle zahraničních novinářů právě stojí nad propastí, ve které se nyní může její obliba nenávratně ztratit. Čelí totiž obvinění, že sexuálně obtěžovala a šikanovala svoje tanečnice. 

Doporučeno
Lizzo čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a bodyshamingu Lizzo čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a bodyshamingu 2. srpna 2023 12:48

Z Detroitu do Texasu a pak do prvního studia 

Lizzo, vlastním jménem Melissa Viviane Jefferson, se narodila 27. dubna 1988 v Detroitu. Vyrůstala v rodině zbožných křesťanů a díky otcově lásce ke gospelu poznala sílu hudby. V devíti letech se s rodiči přestěhovala do Houstonu v Texasu, kde potom naplno odhalila svou vášeň pro vystupování. V té době se začala zdokonalovat jako rapperka i zpěvačka a objevovala svůj styl i umělecké jméno. Ve 14 letech založila s přáteli skupinu Cornrow Clique a vymyslela si přezdívku Lizzo, která vznikla zkřížením slov Lissa a názvu písně Izzo (H.O.V.A.) od Jay-Zho.


Lizzina kariéra se naplno rozjela až v roce 2013, kdy se přestěhovala do Minneapolis. Právě v tomto městě našla svou skutečnou identitu a začala bez omluv přijímat svou jedinečnost. Vydáním debutu Lizzobangers v roce 2013 a následných alb Big Grrrl Small World a Coconut Oil rozjela v hudebním showbyznysu vlnu, které podlehli jak hudební kritici, tak posluchačstvo.

Doporučeno
Rapper Travis Scott nebude čelit trestnímu stíhání kvůli smrti lidí na svém koncertě Rapper Travis Scott nebude čelit trestnímu stíhání kvůli smrti lidí na svém koncertě 30. června 2023 14:18

Lizzina hudba je směsicí žánrů, mísí se v ní prvky hip hopu, popu, soulu a R&B. Její silný hlas, chytlavé beaty a hlubší texty rezonují s posluchačstvem ze všech společenských vrstev. Kromě hudebního talentu má Lizzo pro své publikum také důležitou roli jako body positivity aktivistka, jež využívá své sociální sítě a dosah k tomu, aby zpochybňovala společenské standardy krásy a propagovala sebepřijetí. Ve světě, který často kritizuje a odsuzuje ženy na základě jejich vzhledu, se Lizzo stala pro mnohé symbolem sebevědomí, což se nejvíc odráží v jejích tracích Good as Hell nebo Truth Hurts


V roce 2016 časopis Rolling Stone uvedl, že se Lizzo se svou nahrávací společností Atlantic Records rozhodly, že před vydáním prvního alba pod velkým labelem vypustí do světa EP Coconut Oil. Nahrávka nemá ani 20 minut, ale nese důležité poselství. Stejnojmennou skladbou chtěla Lizzo navázat kontakt s černošskými ženami.

„Spousta mých fanoušků jsou baťůžkáři a bílé děti a jsem za to ráda. Na turné se SZA jsem ale viděla v publiku i černošky a způsob, jakým se propojily s mojí hudbou, jsem ještě nezažila,“ uvedla tehdy. „Chtěla jsem proto udělat písničku, která by to oslavovala a zároveň oslavovala mě samotnou,“ dodala.

V roce 2019 se Lizzo svěřila s tím, že velká sláva ani bohatství její problémy nevyřešily. „Lidé se stávají slavnými, ale moje DNA se nezměnila. Nic se na mně nezměnilo. Moje úzkost nezmizela. Moje deprese nezmizela. Věci, které mám ráda, nezmizely. Pořád jsem sama sebou. Změnil se jen způsob, jakým se na mě všichni díváte a jak mě vnímáte. Je to velmi zvláštní a taková beztvará věc,“ uvedla zpěvačka.  

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse