Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti XTB.
3. října 2023 v 8:36
Čas čtení 1:17
Sponzorovaný obsah

Zemní plyn: rok 2023 by měl přinést nové vrcholy

Zemní plyn: rok 2023 by měl přinést nové vrcholy
Zdroj: XTB
ZAJÍMAVOSTI ZEMNÍ PLYN
Uložit Uložené

Vše nasvědčuje tomu, že rok 2023 bude pro zemní plyn příznivý. Po prudkém poklesu, který utrpěl v prosinci 2022, se zdá, že nás čeká vzestupný trend.

Pokud zvažujete diverzifikaci svých investic, investice do zemního plynu může být jednou z nich. Při investování do plynu je velmi důležité pozorně sledovat aktuální situaci na trhu. Podíváme se na to společně z blízka.

Situace se zemním plynem v roce 2023

Ceny plynu mohou ovlivnit geopolitické problémy a obavy z recese. Očekává se, že jakmile se hospodářská situace v zemích vrátí k normálu, poptávka po zemním plynu poroste, může se však stát cokoli.

Čína je jedním z největších světových spotřebitelů ropy a zemního plynu. Je to jedna ze zemí, která nejlépe zvládla zdravotnickou krizi a v žádném případě nehodlá polevit ve své obezřetnosti. Proto může být tento návrat k normálu, který jsme dříve znali, příčinou toho, že zemní plyn zažije vzestupný trend.

Kromě pandemie mají na zemní plyn zřetelný dopad i politické a ekonomické příčiny, které se projevily po ruské invazi na Ukrajinu. Rusko samotné totiž prodává plyn a ropu některým asijským zemím, aby se vyhnulo sankcím uvaleným západními zeměmi. Tento krok dostal ruskou ekonomiku do úzkých.

Tyto kroky by mohly vést k nedostatku dodávek zemního plynu v roce 2023, a to by mohlo zapříčinit, že západní země budou muset v tomto roce udržovat vysoké ceny zemního plynu.

Situace by se však mohla zkomplikovat, pokud by se země jako Rusko nebo Spojené státy náhle rozhodly pozastavit vývoz ropy a plynu do jiných zemí. Vzhledem k situaci, ve které se momentálně nacházíme, se tedy může stát cokoli. Vše však nasvědčuje tomu, že půjde o pozitivní scénář.

Jednání v průběhu roku 2023 budou pro plyn klíčová

Pokud se zemní plyn začne v letošních obchodních seancích obracet, bude to jistě jasný ukazatel silného růstového trendu v roce 2023 a mohl by překonat maxima z roku 2022. Alespoň se neočekává, že by tomu bylo jinak.

Přestože jsou tyto údaje optimistické, budeme si muset ještě počkat. Prozatím býčí dynamika investory rozhodně uklidňuje. Stát se však může cokoli.

Co si myslíte vy o předpovědích týkajících se zemního plynu?

Domů
Sdílet
Diskuse