Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. září 2023 6:00
Čas čtení 7:36
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Pekelné války o miliony a řežba o šampionský titul. Oktagon MMA přináší další show, kterou musíš vidět

Pekelné války o miliony a řežba o šampionský titul. Oktagon MMA přináší další show, kterou musíš vidět
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA PREDIKCE ZÁPASŮ
Uložit Uložené

Fanoušci a fanynky bojových sportů počítají poslední dny do očekávaného turnaje, který bojová organizace Oktagon MMA uspořádá ve Frankfurtu.

Sobotní turnaj Oktagon 46 přinese celou řadu očekávaných bitev. Čeká nás totiž semifinále milionové pyramidy Oktagon Gamechanger, kde o postup do finále mezi jinými zabojuje i oblíbenec David Kozma, a vrcholem celého galavečera bude titulový zápas o šampionku slámové váhy, kde se proti sobě postaví Katharina Dalisda a Jacinta Austin.

Frankfurtská Festhalle bude hostit celkem jedenáct zápasů, z nichž od některých očekáváme tvrdá ukončení v prvních minutách, od jiných zase atraktivní tříkolové války. V redakci jsme pro tebe jako vždy připravili predikce, jak by podle nás jednotlivé bitvy mohly dopadnout. Tak pojďme na to!

Doporučeno
Nelítostná bitva o titul je tady! Oktagon bude mít novou šampionku, velkolepý turnaj je za dveřmi Nelítostná bitva o titul je tady! Oktagon bude mít novou šampionku, velkolepý turnaj je za dveřmi 11. září 2023 17:31
Základní informace o turnaji Oktagon 46
Kdy: sobota 16. září
Kde: Frankfurt, Festhalle, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: David Kozma, Katharina Dalisda, Bojan Veličković, Apollo, Christian Jungwirth a další
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Zoran Solaja vs. Daniel Hromek

Galavečer v rámci Free Prelims otevře střet slovenského zástupce Daniela Hromka a Zorana Solaji, kterého požene dopředu domácí německé publikum. Pro Němce se bude jednat o debut v organizaci, na kontě má zatím jen dva zápasy, oba však vyhrál před limitem. Jeho poslední bitva se ovšem datuje až do roku 2019, což je ve světě MMA opravdu dlouhá doba.

Daniel Hromek se pokusí přetrhnout šňůru tří proher v řadě, které za sebou aktuálně táhne (ve všech případech prohrál na body). Nadcházející zápas tak bude pro jeho kariéru velmi důležitý, protože čtvrtá porážka v řadě bývá pro kariéru zápasníka velkým červeným vykřičníkem.

Rozhodujícím faktorem pravděpodobně bude, v jaké formě se dokáže Němec po čtyřech letech vrátit do klece. Taková pauza se totiž dokáže na zápasníkovi velmi negativně podepsat. Pokud naváže na předchozí formu, čeká ho skvělá premiéra v organizaci, odepisovat Hromka kvůli posledním prohrám by však bylo chybou. Pokud se prosadí ve svém oblíbeném postoji, může překvapit.

Tip na vítěze: Solaja

Endrit Brajshori vs. Tayo Odunjo

Oba měli loni v Oktagonu premiéru a oba odešli jako poražení. Teď mají šanci poslední porážku odčinit a ukázat, že si v organizaci místo zaslouží. Jasným favoritem v tomto duelu bude Angličan Tayo Odunjo, který má více zkušeností, a pokud se navíc dobře trefí, svými granáty dokáže soupeře poslat tvrdě k zemi.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

To sice platí i pro Endrita Brajshoriho, který má na kontě dokonce i bleskovou výhru za 29 sekund, ale z pohledu zápasových zkušeností tahá za kratší konec. Na kontě má zatím jen dva zápasy (jednu výhru a jednu prohru), zatímco jeho soupeř už sedm – jeden ze zápasů si střihl i na půdě prestižní organizace PFL.

Tayo Odunjo se vrací po dvou prohrách, ale pokud se mu podaří ustát soupeřův úvodní tlak, nejspíše oslaví vítězný návrat.

Tip na vítěze: Odunjo

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

František Fodor vs. Vlado Šikić

Zde bychom si klidně vsadili na to, že zápas nepotrvá celá tři kola. Jak Fodor, tak i Šikić ukončují drtivou většinu svých výher před limitem, a když jim zápas sedne, jejich soupeři končí na zadku. Oba se nyní vrací po prohrách (Fodor má za sebou dvě prohry a Šikiće naposledy ukončil Rony Paradeiser), a tak budou bezesporu motivovaní usednout zpět do vítězného sedla.

Zápas je příslibem napínavé a vyrovnané bitvy, mírným favoritem na výhru však v tomto případě bude původem chorvatský bojovník Šikić, který dokáže být v postoji i na zemi velmi nebezpečný, prohrává jen výjimečně a do karet mu bude hrát i sedmicentimetrová výšková převaha. Otázkou ale bude, v jaké formě se dostaví, protože v posledních letech nebyl příliš aktivní.

Fodor si oproti tomu neustále udržoval poměrně pravidelné zápasové tempo a má rozhodně všechny předpoklady k tomu, aby vzal soupeři vítr z plachet. Ani jeden z nich už roky nebojoval celá tři kola, proto je dost pravděpodobné, že ukončení na jedné či druhé straně uvidíme i nyní. Ukončení tipujeme nejpozději do konce druhého kola.

Tip na vítěze: Šikić

Šikić
Zdroj: OKTAGON MMA

Niko Samsonidse vs. Nicolae Hantea

Předtím, než se měl Němec Niko Samsonidse poprat v Oktagonu poprvé proti dobře známému Romanu Paulusovi, ho mnoho lidí podceňovalo, protože měl dvouletou pauzu od posledního zápasu. Všem pochybovačům však zavřel ústa precizním a dominantním výkonem.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Faktem navíc zůstává, že pokud nepočítáme Samsonidseho prohru kvůli zranění z roku 2021, které ho zastavilo na tak dlouhou dobu, ho předtím dokázal porazit na body jen Abubakar Mestoev, a to ještě v roce 2017. Od té doby Němec prakticky poráží jednoho borce za druhým.

Jeho nejbližší protivník Nicolae Hantea z Moldavska má však také působivé skóre a na kontě sedm ukončení z osmi výher (4 KO a 3 submise). Zápasil také v lize bývalého neporaženého šampiona UFC Khabiba Nurmagomedova Eagle Fighting Championship. Pokud se však Samsonidse vrátí v takové formě, jako když zápasil s Paulusem, Hantea asi nebude mít příliš šanci.

Tip na vítěze: Samsonidse

samsonidse
Zdroj: OKTAGON MMA

Deniz Ilbay vs. Marco Novák

Souboj dvou sice ještě ne tak zkušených, ale v MMA neporažených zápasníků. Němec Ilbay začal v profi MMA teprve v roce 2021, od té doby nasbíral už čtyři výhry (dvě ukončení v prvním kole na KO, jedno na submisi a jednou zvítězil na body).

Marco Novák, kterého můžeš znát například z „pandemického“ projektu Oktagon Underground, je skvělým postojářem. V kickboxu či thajboxu je jako doma, paradoxně ale obě jeho výhry pod pravidly MMA byly na submise (triangel choke a rear naked choke).

Je to znakem jeho zápasnického progresu a komplexnosti, ale předpokládáme, že na Ilbaye, který se nepochybně před domácím publikem bude chtít ukázat a půjde dravě po ukončení, to pořád nebude stačit. Není to však rozhodně jednoznačné a Slovák mu může ve Frankfurtu ještě nadělat pořádné problémy.

Tip na vítěze: Ilbay

Kerim Engizek vs. Matias Juarez

Tady bys neměl*a ani mrkat. Domácí Kerim Engizek má neuvěřitelných jedenáct výher v řadě. Naposledy prohrál v roce 2014. Patnáct ukončení před limitem mluví za vše, z toho třináct na KO/TKO. Asi není třeba nikomu vysvětlovat, proč je u bookmakerů absolutním favoritem proti Juarezovi.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Argentinec přezdívaný Dragon však umí bojovat stejně dobře v postoji jako na zemi. Svědčí o tom také třináct ukončení, z toho šest na KO/TKO a sedm na submisi. Mohl by tedy překvapit, jako pravděpodobnější variantu však vidíme, že Engizek si prosadí svoji hru a pošle Juareze k zemi, a to asi hned v prvním kole.

Tip na vítěze: Engizek

Marcel Grabinski vs. Leonardo Silva

Velmi atraktivní zápas dvou poražených z Gamechangeru. Zatímco Brazilec přezdívaný Apollo má zkušenosti z UFC nebo PFL a v Oktagonu má více zápasů, přičemž porazil i Bojana Velickovice a Alexe Lohorého (oba na body), německý zápasník Marcel Grabinski si nemohl přát v organizaci lepší premiéru než knokaut proti Matému Kertészovi, pro kterého to bylo první ukončení tímto stylem v jeho kariéře.

Grabinski se sice následně nechal chytit Michailidisem na submisi, ovšem Řek porazil i Silvu. Přestože Brazilec je téměř „neukončitelný“ (v MMA má všechny prohry jen na body, jediný „vypínák“ dostal v boxerském duelu s Markem Mazuchem), právě Němec má největší šanci Apolla znovu uspat.

Pokud se mu to nepovede a souboj bude v rukou bodových rozhodčích, je pravděpodobné, že Silva si ukradne svým rafinovaným lišáckým stylem další výhru. V tomto případě však spíše předpokládáme předčasné ukončení ve prospěch Grabinského, a to možná už i v prvním kole. Právě tam bývá nejagresivnější a nejtvrdší.

Tip na vítěze: Grabinski

grabinski
Zdroj: OKTAGON MMA

Luis Glismann vs. Andreas Michailidis

Oba milují submise (mají slušný počet výher právě tímto stylem), a tak možná uvidíme grapplingový souboj večera. Paradoxně bychom ale nemohli být překvapeni, kdyby tito dva bojovníci natolik vzájemně respektovali své schopnosti v boji na zemi, že by raději zůstali v postoji a zkusili si to rozdat „na férovku“.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

V tomto případě by měl mít převahu věčně stoický Řek s kamennou tváří Michailidis. Sice má na kontě pět submisí, ale umí soupeře i tvrdě posílat k zemi knokauty. Tímto stylem zvítězil sedmkrát, zatímco jeho protivník jen dvakrát.

Ve prospěch Řeka hrají i zápasové zkušenosti (má na kontě o osm bitev více) a také působení v prestižních organizacích. Michailidis se už představil například v Bellatoru, či dokonce v UFC, kde si změřil síly s bývalým šampionem Alexem Pereirou. Sice tvrdě prohrál, ale o jeho kvalitách a odhodlání svědčí, že dokázal v Oktagonu porazit Leandra Silvu či Marcela Grabinského.

Ať už tento zápas dopadne jakkoli, půjde bezpochyby o jeden z nejatraktivnějších duelů na celém turnaji. Půjde jim navíc o postup do samotného finále pyramidy Tipsport Gamechanger, tedy o snovou výplatu, po jaké touží každý zápasník.

Tip na vítěze: Michailidis

michailidis
Zdroj: OKTAGON MMA

Christian Jungwirth vs. Ioannis Palaiologos

V rezervním zápase milionové pyramidy změří síly mašina německé výroby Christian Jungwirth a řecký bojovník Ioannis Palaiologos. Řek se v minulosti v Oktagonu už dvakrát představil, na svou první výhru v organizaci však stále čeká. Teď před ním stojí další tvrdý oříšek, na kterém si už mnozí zápasníci dříve vylámali zuby.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Pětatřicetiletý Jungwirth je pověstný svou houževnatostí a nezlomným bojovým duchem. Nepřetržitě tlačí dopředu a za posledních pět let byl jen jednou ukončen před limitem. To o mnohém vypovídá. Palaiologos má za sebou celkem 14 výher před limitem (10 KO/TKO a 4 submise), ale proti náročnějším soupeřům se v poslední době nedokázal prosadit.

Na straně o rok staršího Palaiologose jsou jednoznačně bohatší zápasové zkušenosti, ze kterých může těžit. V posledních letech však z boje odcházel převážně s porážkami, a to i proti slabším soupeřům, než je Jungwirth. Není proto divu, že Němec je velkým favoritem na výhru. Podle nás si dojde pro jednohlasné vítězství na body.

Tip na vítěze: Jungwirth

Christian Jungwirth.
Christian Jungwirth. Zdroj: OKTAGON MMA

David Kozma vs. Bojan Veličković

Hlavní předzápas večera bude pro mnohé, především české a slovenské fanoušky, možná i tím nejočekávanějším. O postup do finále projektu Tipsport Gamechanger se totiž porvou David Kozma a Bojan Veličković, pro které se bude jednat už o druhý vzájemný duel. V tom prvním z roku 2021 zvítězil před limitem Kozma, který je favoritem i před nadcházející odvetou. Snadné to ale mít nebude.

Primem jediného českého zástupce v Gamechangeru je boj a kontrola na zemi, dá se tedy očekávat, že s touto taktikou nastoupí i proti srbskému soupeři. Přeborníkem v boji na zemi je ale i bývalý bojovník UFC Veličković, který ukončil na submise už deset soupeřů. Kozma bude muset respektovat i soupeřovy ostré kopy a lowkicky, které rovněž už nejednomu bojovníkovi zavařily. Ostatně už i v prvním souboji pocítil tvrdost Veličkovićových kopů.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Pokud se v zápase dočkáme ukončení, bude to asi na zemi. Jako pravděpodobnější scénář ovšem vidíme nelítostnou tříkolovou bitvu, po které dostanou slovo bodoví rozhodčí. Kozma už z předchozího zápasu ví, jak s Veličkovićem bojovat a na co si dát pozor. Nikam se bezhlavě nežene a umí si zápas zkušeně nabodovat. Velmi pravděpodobně si tak i v odvetě dojde pro další výhru a postoupí do finále Gamechangeru, kde zabojuje o životní výplatu.

Tip na vítěze: Kozma

Leandro Silva v zápase s Davidem Kozmou.
Leandro Silva v zápase s Davidem Kozmou. Zdroj: Oktagon MMA

Katharina Dalisda vs. Jacinta Austin

V Oktagonu jsme už pořádně dlouho neviděli tak očekávaný ženský zápas, a navíc rovnou titulový. O šampionský pás ve slámové váze se popere rozjetá Němka Katharina Dalisda s ostrou Australankou Jacintou Austin. Ta má jen jedinou prohru v kariéře, a to na split decision, tedy vícehlasé rozhodnutí, a tak o neporazitelnost přišla jen o chlup.

Austin dostala šanci poprat se o titul po působivém a rychlém ukončení soupeřky Sofie Bagishvili, přičemž šlo o její debut v organizaci. Dalisda, která má zkušenost i z amerického Bellatoru, má na rozdíl od ní už v Oktagonu tři cenné výhry, jedna z nich byla i nad nebezpečnou Slovenkou, držitelkou světového titulu WAKO, Monikou Chochlíkovou.

I když Austin nesmíme podceňovat, Němka je právem favoritkou zápasu a měla by dominovat po všech stránkách. Její bojové IQ je na úplně jiné úrovni, stejně jako striking či grappling. Cítíme, že v Oktagonu momentálně nemá sobě rovnou protivnici. Náš tip je tedy jasný.

Tip na vítěze: Dalisda

Katharina Dalisda.
Katharina Dalisda. Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse