Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2023 16:42
Čas čtení 2:03
Anna Koucká

OBRAZEM: Letošní Designblok tě vystřelí do vesmíru. Tyhle instalace si rozhodně nenech ujít

OBRAZEM: Letošní Designblok tě vystřelí do vesmíru. Tyhle instalace si rozhodně nenech ujít
Zdroj: Lucie Kotvalová
KULTURA ČESKÝ DESIGN
Uložit Uložené

Další ročník festivalu Designblok je tady. Poprvé se koná v unikátní lokaci na Pražském hradě a my ti přinášíme ochutnávku toho nejlepšího, co tu letos můžeš vidět.

Tématem letošního jubilejního pětadvacátého ročníku je Cesta. Festival probíhá od středy 4. října do neděle 8. října a nabídne tvorbu 227 designérek a designérů. Kromě výstav jsou na místě i přednášky, panelové diskuze, workshopy, 16 módních přehlídek a další program.

Výstavy se letos konají na třech hlavních lokacích, a to ve Veletržním paláci Národní galerie v Holešovicích, v míčovně Pražského hradu a také v Uměleckoprůmyslovém muzeu. 

Doporučeno
Gilmorky pokřivily můj vztah k jídlu i můj body image. Možná se to týká i tebe Gilmorky pokřivily můj vztah k jídlu i můj body image. Možná se to týká i tebe 5. října 2023 6:00

Zlatý český ručičky

25. ročník festivalu Designblok.
25. ročník festivalu Designblok. Zdroj: Lucie Kotvalová


„Srdcem letošního Designbloku je Veletržní palác. Zde je k vidění největší koncentrace vystavujících designérů, škol a výrobců, kteří do svých instalací vložili velkou kreativitu a úsilí. Zájem o vystavování na Designbloku byl letos velký, a tak návštěvníci*návštěvnice uvidí přísný kurátorský výběr, skutečné crème de la crème evropského designu. Mě osobně nejvíc těší velký počet českých vystavujících, kteří se mohou směle rovnat světovým značkám, jež se na Designbloku prezentují,“ řekla novinářům ředitelka festivalu Jana Zielinski.


Právě ve Veletržním paláci se odehrává největší a nejrušnější část festivalu. Vystavuje tu přes 120 designérek a designérů. V roztomilých pokojíčcích i ve velké hale je tak k vidění množství rozličných instalací firem i jednotlivců, kteří vyrábí vše od produktového designu přes knihy až po módu a šperky. 

25. ročník festivalu Designblok.25. ročník festivalu Designblok.25. ročník festivalu Designblok.25. ročník festivalu Designblok.
Zobrazit galerii
(23)

Vesmírná pouť

Designblok.
Designblok. Zdroj: Lucie Kotvalová


Hlavní chloubou letošního ročníku je ale expozice na Pražském hradě. V prostorech Královské zahrady a míčovny vznikly dvě působivé instalace Designblok Cosmos a Made by Fire, které budou přístupné až do půlky října. 


Projekt Designblok Cosmos se v zahradě ukrývá ve speciálním objektu architekta Jana Plecháče a svým vzhledem má navodit vesmírnou atmosféru. Uvnitř kontejneru potaženého stříbrnou fólií se nachází zrcadlová instalace doplněná výrobky českých sklářů a vše je dotvořeno audiovizuálními efekty od studia Lunchmeat a hudbou skladatele Aida Kida. 


Celá působivá instalace mate všechny smysly a ve změti zrcadel, která stísněný prostor vizuálně povznesla na úroveň páté dimenze z filmu Interstellar, je lehké se ztratit. Po konci Designbloku navíc dílo zamíří reprezentovat Česko i do zahraničí a jeho první zastávka bude milánský Design Week. 

Designblok.Designblok.Designblok.Designblok.
Zobrazit galerii
(4)

Křehké tradice

25. ročník festivalu Designblok.
25. ročník festivalu Designblok. Zdroj: Lucie Kotvalová


V míčovně se pak nachází odborníky oceňovaná výstava Made by Fire, která vznikla za spolupráce s Moravskou galerií v Brně a debutovala letos v Miláně. Expozice vzdává hold tradičnímu českému sklářskému řemeslu a disponuje bezmála 100 exponáty od 40 designérů. 

Doporučeno
„Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku „Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku 24. dubna 2024 17:00

Kromě ukázek práce ale výstava připomíná i historii českého sklářství a výroby porcelánu a upozorňuje na to, jak křehký je celý tento byznys, jelikož i přes velkou tradici řemeslo vymírá.

Designblok.Designblok.Designblok.Designblok.
Zobrazit galerii
(9)


Festivalové pasy se stále dají zakoupit jak na místě, tak i na webu festivalu. Takže jestli ještě nemáš víkendové plány, určitě vyraz a potěš své estetické cítění. 

Refesher tipy: 

Za nás rozhodně doporučujeme navštívit jak Designblok Cosmos, tak Made by Fire na Pražském hradě. Obě výstavy jsou mimořádně vizuálně působivé a zasazené do krásných prostorů, které architektonicky vytvářeli Jan Plecháč a Maxim Velčovský. Oba autory si ale nenech uniknout ani ve Veletržním paláci. Plecháč, coby kreativní ředitel značky Moser, představuje na Designbloku kolekci všech svých váz a také tu vystavuje instalaci Up, která reprezentuje celé studio. Velčovský zase o několik pater nad ním představuje kolekci váz Objev. Krásnou instalaci předvedla i značka Rückl se svou kolekcí váz rozestavěných v tmavém prostoru a růžemi rozvěšenými kolem. 
Domů
Sdílet
Diskuse