Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2023 6:00
Čas čtení 3:50
Lucie Kotvalová

Toto jsou nejzajímavější rozhledny a vyhlídky v Česku. Koukni se na svět s nadhledem

Toto jsou nejzajímavější rozhledny a vyhlídky v Česku. Koukni se na svět s nadhledem
Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com / se svolením
REFRESHER ČESKO CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Přinášíme tipy na krásné a unikátní vyhlídky (výběr je sice subjektivní, ale vyhlídky objektivně krásné).

Venku jsou sice na říjen netradičně vysoké teploty (z čehož mnozí oprávněně radost nemají), ale jak se říká: když ti dá život citróny, udělej citronádu. Chyť proto příležitost za pačesy (to se také říká, ne?) a vydej se na dobrodružství.

Doporučujeme tyto unikátní a fascinující rozhledny a vyhlídky – na podzim z nich navíc uvidíš nádherně zabarvenou krajinu.

Doporučeno
OBRAZEM: Letošní Designblok tě vystřelí do vesmíru. Tyhle instalace si rozhodně nenech ujít OBRAZEM: Letošní Designblok tě vystřelí do vesmíru. Tyhle instalace si rozhodně nenech ujít 5. října 2023 16:42

Rozhledna Kobylí

Nachází se v blízkosti města Břeclav na jižní Moravě. Stojí na Kobylím vrchu, kterému, jak stojí na webu rozhledny, místní říkají Homole. Rozhledna nás zaujala svým neobvyklým tvarem – má podobu neuzavřeného kruhu, díky čemuž je možné kochat se výhledem do všech světových stran.

Ojedinělá rozhledna ti umožní spatřit malebné vinice obcí Kobylí, Vrbice a Čejkovice. „Rozprostře se před vámi velmi rozmanitý výhled. Pálava s Děvínem a Děvičkami, Chřiby s hradem Buchlovem, Ždánický les, Bílé Karpaty. Vidět jsou Strážkovské vrchy, Malé Karpaty i Velká Fatra,“ přibližují stránky rozhledny.

Mimochodem, kruhový tvar nebyl zvolen náhodou. Má reprezentovat přírodní cyklus i „neustálý rozvoj obce Kobylí“.

A jak se tam dostaneš? Vydej se Naučnou stezkou Kobylí. Vyrazit můžeš z obce Kobylí a následně půjdeš mezi vinohrady. A neboj se nic, po cestě tě provede několik informačních tabulí. Na vrchol stezky se pak podle stránek „pohodlně dostanou starší i hendikepovaní lidé a maminky s kočárky“. Schody jsou zde totiž nahrazeny nakloněnou rovinou.

Tak hurá na výlet.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jižní Morava (@southmoravia)

Vyhlídka Špička

Tahle nádherná vyhlídka se nachází na Malém Špičáku nad Tanvaldem. Vyhlídková plošina, kam se dostaneš po žebříku, ti poskytne výhled na Tanvald a okolní hory. Liberecké architektonické studio Mjölk nebere lidský zásah do přírody na lehkou váhu. Jak uvádí na svém webu: „Staví se na pozadí hustých lesů, mlhy, mraků a kopců. Pracujete s měřítkem mravenců, ale i celých krajin a jediný opravdový a trvalý kontext je hvězdné nebe.“

Právě zkoumání staveb ve volné krajině je jedno z důležitých témat tohoto libereckého studia.

Vyhlídka tě zaujme svou formou. „Má tři tenké ocelové nohy a lesklý břich, ve kterém se zrcadlí žula, stromy, lidé a nebe. Zrcadlený obraz na zakřiveném povrchu je deformovaný, barvy a odlesky se kroutí a mísí. Zážitek z pohledu na stavbu tak nikdy není stejný,“ popisují poněkud lyricky tvůrci.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Na místě vyhlídky dříve začínala Tanvaldská bobová dráha, přičemž ve svahu Malého Špičáku je stále možné zpozorovat její pozůstatky. „Svým způsobem je Špička tedy i poctou regionálním hrdinům v upnutých kombinézách, kteří se na nablýskaných bobech neohroženě řítili do prudkých zatáček v touze useknout ze svého času každou další sekundu,“ uvádí studio na stránkách.

Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk.Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk.Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk.Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk.
Zobrazit galerii
(7)

Hlídka na Stráži

Od stejných tvůrců – architektonického studia Mjölk – je pak i další z unikátních projektů. Takzvaná Hlídka na Stráži je uskupení čtyř fascinujících staveb, které najdeš na hřebenu kopce Stráž u Rokytnice nad Jizerou.

„Hlídku“ tvoří čtyři separované vyhlídky – Liška, Medvěd, Ovce a Horník –, které najdeš blízko u sebe. Během procházky tak můžeš vyhlížet do zamlžené krajiny rovnou ze všech čtyř. Tito hlídači dohromady reprezentují čtyři vesnice, které se „v dávných časech spojily v město Rokytnice“, jak uvádí architekti na svém webu.

A kudy se tam dostat? Můžeš vyrazit pěšky nebo na kole ze samotného města Rokytnice. Z Dolní Rokytnice se můžeš vydat po žluté turistické značce, z Horní Rokytnice můžeš vyrazit po zeleně značeném poznávacím okruhu a z Františkova po žluté poznávací stezce Dřevosochání.

Pokud k Lišce, Medvědovi, Ovci a Horníkovi plánuješ vyrazit z větší dálky, tady se můžeš dozvědět, kde na místě ideálně zaparkovat.

Jednotlivé vyhlídky si prohlédni v galerii.

Tohle je Liška.Taky Liška.Tohle je Medvěd.Tohle zas Ovce.
Zobrazit galerii
(8)

Rozhledna Salaš

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse