Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Toto jsou nejzajímavější rozhledny a vyhlídky v Česku. Koukni se na svět s nadhledem

Bylo nebylo... Tato rozhledna vznikla díky touze jednoho soukromého investora postavit na svém pozemku na kopci nad vesnicí Salaš rozhlednu ve tvaru dvou do sebe zakleslých „šťastných sedmiček“. Od původního návrhu se ale muselo poodstoupit, takže sedmičky do sebe nejsou zaklesnuté. Větší z nich tedy nakonec obepíná menší podpůrnou sedmičku a každá z nich má jednu vyhlídkovou plošinu ve výškách 15 a 20 metrů.

Doporučeno
„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? 16. května 2024 8:00

Přístup k rozhledně je pro pěší po částečně zpevněných cestách z horního konce vesnice Salaš. Sedmička je dobré číslo, to ví každý, proto „výhled do krajiny umožňuje i posezení na lavičkách, které jsou, jak jinak – ve tvaru sedmičky“ (jak se můžeš dočíst na stránkách rozhledny).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dobrodrůža outdoorový rodinky (@smecka_na_cestach)

Rozhledna Máminka

Máminka, dřevěná rozhledna ve tvaru trianglu, stojí od roku 2015 na vrcholku Krušné hory ve Středočeském kraji. Bývá označována za nejoblíbenější rozhlednu na Berounsku, proto ji při podzimním výletování doporučujeme nevynechat.

Vyhlídka má celkovou výšku 33 metrů a je zasazena na vrcholovém paloučku Krušné hory v nadmořské výšce 606 m. Ze 21 metrů se můžeš kochat výhledem do okolí. Jak stojí v následujícím instagramovém příspěvku: až na Šumavu nebo na Ještěd!

A kudy se tam dostat? „Při výjezdu z Hudlic, směrem na Kublov, projedete mladou alejí jménem Tátovka. Symbolicky se tedy dostanete ‚Tátovkou k Mámince‘,“ radí stránky rozhledny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Turistická destinace Berounsko (@berounsko)

Rozhledna Velká Deštná

Tato rozhledna se nachází, jak asi poznáš z názvu, na nejvyšším vrcholu Orlických hor – Velké Deštné (1115 m n. m.). Její autoři, architekti Lukáš Svoboda a Tomáš Jurák, se při tvorbě inspirovali „charakteristickými klimatickými podmínkami“ místní oblasti: deštěm a větrem. A je to ocel, ze které je nosná konstrukce vytvořena a má zajistit dlouhou životnost stavby pod vlivem přírodních živlů.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu KVÍZ: Jak dobře znáš české hrady a zámky? Prověř si své znalosti v našem kvízu 15. května 2024 8:33

„Tříramenné schodiště stoupá mezi polotransparentními stěnami až do předposledního podlaží. Odtud na vrcholovou plošinu vede úzké točité schodiště coby poslední moment napětí před vrcholem. Pak se již návštěvníkům otevře ničím nerušený panoramatický výhled do široké krajiny,“ popisuje Archiweb.

Pokud na místo zavítáš, můžeš tak z devatenácti metrů nahlédnout na Rychnovsko, polské Stolové a Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd.

Stavba, která byla dokončena v roce 2019, získala v roce 2020 Cenu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR za inspirativní řešení dominanty v přírodním prostředí. I toto místo tak podle nás stojí za to vidět na vlastní oči.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse