Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. října 2023 11:00
Čas čtení 4:13
Ema Stanovská

Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů

Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů
ZDRAVÍ ALKOHOL
Uložit Uložené

Proč máme nutkání pít stále víc, i když cítíme, že nám alkohol nedělá dobře? V jaké fázi cyklu se žena opije rychleji? Jak ovlivňuje alkohol imunitu? Krok za krokem vysvětlujeme, jaké procesy spouští alkohol ve tvém těle a mozku.

Sklenka červeného vína před spaním mi neuškodí, vždyť je zdravý a alespoň rychleji usnu. Tomuto mýtu i dnes slepě věří spousta lidí. Vědci ho letos definitivně vyvrátili v přehledové studii, která analyzovala výsledky 107 výzkumů.

Zjistili, že ani pití malého množství alkoholu ti neprodlouží život –⁠ ať už je to víno, nebo cokoli jiného. Právě naopak, už jeden drink denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Co se potom stane, když ho budeš pít každý den?

Pro přístup k prémiovému obsahu se nezapomeň stát členem klubu Refresher+.

Proč tě hned „praští do hlavy“

Když se napiješ piva nebo do sebe obrátíš panáka „tvrdého“, ​​obsah samozřejmě putuje do žaludku, který ale alkohol odmítne trávit. Vstřebá z něj asi jen 20 procent a zbývajících 80 procent doputuje do tenkého střeva, odkud směřuje přímo do krevního oběhu. V této fázi se alkohol dostane do všech částí těla včetně mozku. Nejprve ovlivní mozek, poté ledviny, plíce a játra.

alkohol
Zdroj: Pexels

Když se alkohol dostane do krevního oběhu, rozšíří se ti cévy a zrychlí se průtok krve ve tvém těle. Právě tomu můžeš „vděčit“ za červeň v obličeji a pocit tepla. Mírně klesne i tvůj krevní tlak. Tato fáze je ošidná, protože máš sice pocit, že ses zahřál*a, toto teplo ale uniká ze tvého těla rychlostí blesku a tvá tělesná teplota ve skutečnosti klesne. Mysli na to, až se budeš za dva měsíce „ohřívat“ punčem na vánočních trzích.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Mozek na tvůj „relaxační drink“ zareaguje okamžitě. Mozková centra, která řídí tvé myšlení, chování a rozhodování, si udělají doslova párty a přesvědčí tě, že jsi zábavnější, odvážnější a chytřejší, než si o sobě myslíš. To je důvod, proč se ti ve stavu opilosti zdá, že vylézt na strom nebo napsat svému/své ex je vlastně super nápad.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 146075 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč při pití „opíjíš“ i své spermie a zda je pivo úhlavním nepřítelem testosteronu.
  • Proč máš chuť pít stále víc, i když víš, že ti alkohol nedělá dobře.
  • Proč máš větší chuť k jídlu.
  • V jaké fázi cyklu se žena opije rychleji.
  • Jak vzniká alkoholická gastritida a pálení žáhy.
  • Co říkají odborníci k pití během nachlazení.
Domů
Sdílet
Diskuse