Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. listopadu 2023 16:42
Čas čtení 1:14
Tereza Šnajdrová

Instagram Wrapped 2023: Je to scam, nebo ne?

Instagram Wrapped 2023: Je to scam, nebo ne?
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI INSTAGRAM ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Instagram Wrapped by ti měl ukázat, kolik lidí si udělalo screenshot tvých příspěvků nebo s kým jsi na instagramu nejvíce komunikoval*a.

Jednou z největších událostí roku na sociálních sítích je vydání Spotify Wrapped. Populární platforma sloužící k poslechu hudby svým uživatelům a uživatelkám každý rok přináší zábavné statistiky o tom, kolik času v uplynulém roce strávili na Spotify, které umělce a umělkyně nejčastěji poslouchali a kolik nových žánrů objevili. Něco podobného by nyní mělo být i na instagramu, avšak s tím rozdílem, že statistiky přinese třetí strana. Je to bezpečné, nebo ti hrozí únik dat?

Doporučeno
Nicki Minaj promluvila o své závislosti. Kdyby byla muž, něco takového by se jí nestalo Nicki Minaj promluvila o své závislosti. Kdyby byla muž, něco takového by se jí nestalo 10. listopadu 2023 11:03

Aby ses mohl*a podívat na své statistiky z instagramu, musíš si stáhnout aplikaci Wrapped, která je v současné době k dispozici pouze v App Storu. Wrapped tvrdí, že provede hloubkovou analýzu všech tvých dat, která si však nejprve musí z instagramu stáhnout. Údajně se pak dozvíš, kolik lidí si vyscreenshotovalo tvoje příspěvky, kolik lidí si tě zablokovalo nebo to, s kým jsi na sociální síti nejvíce komunikoval*a.

Wrapped může ukazovat smyšlená data

Mnozí lidé jsou k aplikaci Wrapped velmi skeptičtí. Ti, kteří si ji stáhli a vyzkoušeli, si všimli, že jim appka pokaždé ukazuje jiná data. „Jsem si na 90 % jistý, že data jsou nepřesná,“ napsal jeden z uživatelů. „Právě jsem si to stáhl a pokaždé, když jsem se podíval na statistiky, mi ukazovaly něco jiného. Nejdrastičtější byl počet lidí, kteří mě údajně zablokovali. Aplikace mi nejdříve ukazovala jednu osobu a po pěti minutách dvanáct lidí. Nevěř tomu!“ dodal.
 
Mnozí se navíc obávají, že aplikace by mohla zneužívat jejich osobních dat. Vývojářstvo appky tvrdí následující: „Pro lepší zážitek při používání naší služby můžeme požadovat, abyste nám poskytli určité osobní údaje. Údaje, které požadujeme, budeme uchovávat a používat je, jak je popsáno v těchto zásadách ochrany osobních údajů.“
 
V oněch zásadách je však uvedeno, že informace, které aplikace shromažďuje a používá k identifikaci, chrání, ale nemůže zajistit „absolutní bezpečnost“. Wrapped si tak raději nestahuj. Nikdy nevíš, kam by se tvoje osobní údaje mohly dostat a kdo by jich mohl zneužít.

Domů
Sdílet
Diskuse