Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Samsung.
28. listopadu 2023 14:30
Čas čtení 4:03
Sponzorovaný obsah

Jak zvládat multitasking? 3 studenti testovali, jestli jim tablet usnadní stíhání školy a práce

Jak zvládat multitasking? 3 studenti testovali, jestli jim tablet usnadní stíhání školy a práce
Zdroj: Refresher
TECH TABLET SAMSUNG TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

Výsledek tě možná překvapí.

Víš, jak zní zaklínadlo všech studentů? Multitasking. Stíhat chodit do školy, do práce, a ještě se naučit na zkoušky vyžaduje spoustu času. A každý student ocení cokoliv, co mu náročné dny zpříjemní či zjednoduší. 

Takovou pomůckou může být například tablet. Ale vyplatí se do něj investovat? Abychom ti nedoporučovali něco, co nemáme vyzkoušené, otestovali jsme, do jaké míry může tablet opravdu usnadnit studentovi den. Naši tři kolegové – Talent Sourcer Stázka, Content Creator Patrik a Brand Engagement Executive Teri jsou zároveň studenty vysokých škol. Stázka studuje školu se sportovním zaměřením, takže si potřebuje vzít tablet například k bazénu nebo na kurz tejpování. Patrik studuje online a vyhovuje mu, když může sledovat přednášku a zároveň si psát poznámky. A Teri navštěvuje školu osobně. Musí stíhat zapisovat vše, co vyučující říká. Každý z nich tak má trochu jiné potřeby. Všichni tři dostali od Samsungu tablet Galaxy Tab S9 FE a tři týdny ho důkladně zkoušeli v různých situacích.

Testovaný tablet

Samsung Galaxy Tab S9 FE je zařízení vhodné pro studenty, podnikatele, tvůrce obsahu, hráče nebo třeba kreativce. Má displej s úhlopříčkou 10,9 palce (u Tab S9 FE+ je úhlopříčka 12,4 palce) a automatickou obnovovací frekvencí až 90 Hz. Získal certifikát IP68, který zaručuje zvýšenou odolnost. Zajímavou funkcí je například technologie Vision Booster, která na přímém slunci optimalizuje barvy a kontrast.

Samsung, tablet, Galaxy Tab S9 FE
Zdroj: Samsung
nakupuj samsung galaxy tab s9 fe

Na co se tablet hodí studentům?

Jakožto studenti kolegové nejvíce ocenili způsob, jakým funguje psaní poznámek. Vyhovovalo jim používání pera S Pen, pomocí kterého si zapisovali do aplikace, kde se jejich písmo převedlo do digitální podoby. Zároveň si mohli rovnou zakreslovat grafy a pomocné obrázky. „Psaní a kreslení v poznámkách je výborné, všechny tooly dávají smysl, dá se vybrat jakýkoliv psací nástroj, barva i sheet. Je to skvěle propracované a user-friendly. Taky můžu vpisovat tužkou do fotek a dokumentů, což mi hodně pomáhá při paleografii,“ hodnotí Teri. „Na poznámky je must have S Pen, se kterým se mi píše hodně dobře,“ přidává radu Patrik. 

Další funkcí, kterou vyzdvihovali, je možnost multitaskingu. „Skvělé je, že můžu pracovat ve více oknech najednou a můžu tam mít například otevřenou prezentaci k výkladu a zároveň psát poznámky nebo hledat na internetu,“ říká Teri. „Multitasking při sledování videí o tejpování, kdy jsem si mohla rovnou zakreslovat – to bylo top,“ doplňuje Stázka.

Líbila se jim i funkce DeX, která po připojení klávesnice a myši v podstatě přemění tablet v notebook. Prostředí se změní na systém oken, podobně jako to znáš z počítače. „Když jsem potřebovala psát rychle, tak jsem ho jen otočila, připojila klávesnici, přepojila obrazovku na DeX a psala jako na počítači,“ vysvětluje Stázka.

Samsung tablet
Zdroj: Refresher

Využití tabletu při volnočasových aktivitách

Tablet samozřejmě nepoužívali jen ve škole, ale také ve volném čase. Jak ho hodnotí?

Stázka

  • Sledování seriálů: super zvuk (hodně nahlas, docela řve).
  • Klávesnice a psaní S Penem: super přirozené, je to fakt jako psát po papíru.
  • Aplikace pro poznámky: super, rychle po ruce pro rychlý tok myšlenek.
  • Rozdvojení oken: To jsem používala docela dost, měla jsem otevřené video nebo článek a rovnou jsem si mohla zapisovat do druhého okna, aniž bych musela mezi okny přepínat.
  • Když jsem potřebovala kouknout do tabletu při hodině plavání, tak jsem se nebála, protože je voděodolný. Brala jsem si ho i do koupelny a měla ho vedle hrnce s párou, když jsem u vaření koukala na seriál. 

Patrik

  • Hodně sleduju seriály nebo filmy v kuchyni během vaření. Všechno jsem dobře slyšel, protože má kvalitní zvuk.
  • S Pen je pro mě celkově game changer, je to skvělé a hodně si s tím vyhraju.

Teri

  • Sledování seriálů: super zvuk i obraz.
  • Aplikace Canva: Základní grafiky například pro instagramové posty a stories se mi s S Penem tvořily snáz a bylo to pro mě i zábavnější.
  • Sledování filmu ve vaně proběhlo beze strachu o poničení, fungoval super.

Má tablet své nedostatky?

Zeptali jsme se také na to, co kolegům na tabletu chybělo nebo jim při používání vadilo. Všichni byli zvyklí převážně na používání notebooků, Patrik má předchozí zkušenosti s tabletem od konkurenční značky. Jak to dopadlo?

Stázka

„Než jsem si zvykla na používání klávesnice, tak mi to trochu trvalo. Minus, které jsem pocítila, bylo, že diktování textu nefunguje v češtině, pouze v angličtině. A taky že klávesnice neznala jméno Anastázie. Dopracovali jsme se k Anestezie nebo Anastasie (smích).“

Patrik

„Jsem zvyklý používat jiný tablet, těžko se mi zvykalo na odlišný systém.“

Teri

„Jediné, co mi nefungovalo (ale nevím, jestli to není jen nějaká moje chyba), je, že mi nešlo v aplikaci Excel psát tužkou a musela jsem přejít na klávesnici.“

Samsung tablet
Zdroj: Refresher

Takže tablet, nebo notebook?

To je, oč tu běží. Nosit pětikilový notebook celý den na rameni není nic příjemného. Proto je důležité při výběru zvážit nejen technické parametry, ale například i váhu, kde vítězí tablety. Na druhou stranu, notebook může uživatelům nabídnout širší možnosti využití. Naše trojka měla příležitost vyzkoušet oboje. Tady jsou jejich výsledná stanoviska.

Stázka

„Jsem odrostlá na notebooku a je to můj best friend číslo jedna, takže je to pro mě těžký výběr. Do školy ale za mě jedině s tabletem pro jeho lehkost a fakt, že se vejde kamkoliv – notebook je větší a těžší. Do práce a pro psaní seminárky nebo diplomky bych stále volila notebook pro jeho širší obrazovku a větší klávesnici. Mně to notebook nenahradí, ale pokud hledáte tablet a chcete si z něj udělat narychlo notebook jen občas, tak go for it.“

Patrik

„Myslím si, že pokud někdo hledá nový notebook na psaní poznámek a podobně, tak tablet je určitě hodně velký konkurent. Je lépe přenosný a hodně intuitivní. Pro běžné činnosti ve škole bych určitě dal přednost tabletu před notebookem.“

Teri

„Pro moje potřeby do školy nahradil notebook, zejména protože je lehčí a přenosnější, jinak se notebooku naprosto vyrovná.“

Shrnutí

Na základě testování našich kolegů jsme vyhodnotili, že je tablet opravdu skvělou pomůckou, která ti může zpříjemnit práci, studium i volný čas. Možná celkem překvapivě se pro běžné činnosti vyrovná notebooku a díky malé velikosti je příjemnější alternativou při častém přenášení. Takže pokud přemýšlíš, že si ho pořídíš, můžeme ti doporučit námi testovaný Samsung Galaxy Tab S9 FE. Na co všechno se ti může hodit, už koneckonců víš.

Domů
Sdílet
Diskuse