Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. listopadu 2023 15:00
Čas čtení 3:13
Adéla Ježková

Píšeš bakalářku, diplomku nebo seminárku? Tyto AI nástroje ti pomůžou stát se hvězdou

Píšeš bakalářku, diplomku nebo seminárku? Tyto AI nástroje ti pomůžou stát se hvězdou
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt
REFRESHER ŠKOLA A STUDIUM UMĚLÁ INTELIGENCE VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Čeká tě letos odevzdání bakalářky, diplomky nebo jiné závěrečné práce? Ničeho se neboj, s těmito online nástroji ti to půjde jako po másle.

Znají to asi všichni studenti a studentky. Deadline závěrečné práce se blíží, ale ty jsi ještě ani nezačal*a s rešerší. Jsi rád*a, že vůbec znáš téma práce. Naštěstí je tu ale umělá inteligence (AI), inovativní technologie, která zefektivňuje studijní procesy a mění způsob, jakým pracujeme s akademickým obsahem.

Přinášíme ti výběr těch nejlepších online nástrojů, se kterými se bude tvá závěrečná práce psát jedna báseň.

Odevzdej: Nejedná se o plagiát?

Stránka Odevzdej se ti bude hodit v úplném finiši. Jedná se totiž o systém pro odhalování plagiátů v seminárních nebo jiných pracích. Je to opravdu jednoduché a ani se nikam nemusíš registrovat. Prostě nahraješ svůj soubor a počkáš pár dní. 

Na e-mail ti pak přijde vyhodnocení o podobnosti tvé práce s jinými texty. „V zaslaném e-mailu obdržíte buď informaci, že nebyl nalezen podobný dokument k danému souboru, nebo procento podobnosti a odkaz (URL) na nalezené shodné pasáže,“ popisuje tým Odevzdej s tím, že zobrazení shodných pasáží je zpoplatněno. 

Soubor se ze systému smaže po pěti dnech, tudíž kontrolu prováděj s dostatečným předstihem. Může se totiž stát, že systém využívá i tvá škola – a v takovém případě by odhalila podobnost s již nahraným textem.

Scholarcy: Konec dlouhým textům

Scholarcy je online nástroj, díky kterému už nebudeš muset číst sáhodlouhé texty. Umělá inteligence ti je totiž shrne do strukturovaného a snadno stravitelného formátu. Z článku, práce či kapitoly knihy ti Scholarcy vytáhne klíčová slova, abstrakt, synopsi, stěžejní témata a shrnutí.

Doporučeno
Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku 27. dubna 2024 8:00

„Před několika lety, když jsem dělal doktorát, jsem nejvíc potřeboval rychlý přehled všech dokumentů, které jsem si uložil do počítače, aby mi pomohl zjistit, které z nich jsou pro mou práci nejdůležitější. Nedokázal jsem se vyrovnat s tím, že bych si je přečetl všechny, ale abstrakt nebo úvod mi nedaly dost podkladů,“ vysvětluje svůj záměr zakladatel nástroje Phil Gooch.

Nakonec musel udělat to, co dělá většina výzkumníků a výzkumnic – přečíst toho co nejvíc a dělat si poznámky k dokumentům, ke kterým se potřeboval vrátit. „Hodně jsem toho, co jsem četl, zapomněl, a když jsem se k nim vrátil, moje poznámky nebyly vždy tak užitečné. Znamenalo to znovu číst, což bylo bolestivé!“ dodává.

Spolu se svým týmem proto v roce 2018 vyvinul Scholarcy. Jeho posláním je pomoci zjednodušit výzkum a učení milionům studentů, studentek a výzkumníků, výzkumnic po celém světě. Technologie rozkouskovává rozsáhlé výzkumy – automaticky ti poskytne kontext, více pohledů a typů shrnutí.

Tip mimo AI 💡
Internet Archive: Literatura všeho druhu za free
Sháníš konkrétní knihu, ale v knihovně je zrovna vypůjčená na x měsíců dopředu a kupovat se ti ji nechce? Naštěstí je tu Internet Archive – nezisková knihovna milionů bezplatných knih, filmů, softwaru, hudby, webových stránek a dalšího obsahu. Zadarmo se zaregistruješ a posléze si můžeš půjčovat online obsah, jak je jen libo. Najdeš tu i takové knížky, které se už dávno neprodávají a je velice těžké je sehnat.

Quillbot: Chceš znít chytře?

Nástroj Quillbot jednoduše přepíše tvůj text tak, aby zněl chytře. Nemůžeš přijít na vhodné synonymum, neustále se ti opakují stejná slova nebo ještě nemluvíš plynulou akademičtinou? Pak je Quillbot tou správnou volbou pro tebe.

Doporučeno
Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní 26. dubna 2024 8:30

Jednoduše zadej svůj text do vstupního pole a umělá inteligence vytvoří nejlepší parafrázi. Kliknutím na libovolné slovo v parafrázi pak uvidíš seznam navrhovaných synonym. Systém zatím nefunguje v češtině, ale i tak může být velmi dobrým pomocníkem. Přirozeně totiž budeš zlepšovat své dovednosti psaní a osvojovat si lepší návyky. 

Perplexity: Zeptej se na cokoli

Dalším velmi užitečným AI nástrojem pro studentstvo je Perplexity. Jedná se o chytřejšího sourozence ChatGPT a Googlu. Zeptáš se ho na cokoli a v rámci několika vteřin ti vyhodí odpověď. Oproti ChatGPT ti ale ukáže i zdroje, ze kterých ve svých odpovědích čerpá, a nabídne vhodné obrázky k tématu.

„Už se vám někdy stalo, že jste se zahrabali do záložek prohlížeče a snažili se najít tu jedinou odpověď nebo shrnutí, které by vše objasnilo? Perplexity je vaše řešení – harmonická kombinace ChatGPT a Googlu navržená tak, aby okamžitě posloužila vaší zvědavosti,“ popisují vývojáři. 

Kromě zodpovězení i těch nejzáludnějších otázek zvládne Perplexity také přehledné shrnutí jakéhokoli článku nebo webové stránky a porozumění kontextu.

Perplexity ti tak dokáže sepsat celou ozdrojovanou esej. Ale to by se dalo považovat za plagiátorství, nástroj tak používej s rozvahou. Anebo pak využij nástroj Undetectable AI, který změní text generovaný umělou inteligencí na obsah, který zní „lidsky“. Slibuje, že dokáže obejít i ty nejpokročilejší detektory umělé inteligence na trhu.

DeepL: Bezchybný překlad v rámci vteřin

Jelikož naprostá většina AI nástrojů zatím ještě nepodporuje češtinu, bude se ti jistě hodit překladač DeepL. Zapomeň na Google Translate, DeepL je mnohem přesnější a píše dostatečně „lidsky“.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 25. dubna 2024 7:00

Kromě toho, že můžeš psát a nástroj ti to bude automaticky překládat, si můžeš nechat přeložit také celé soubory ve formátu PDF, Word a PowerPoint. Nebo můžeš kliknout na mikrofon a spustit překlad řeči. DeepL byl spuštěn v roce 2017 a aktuálně nabízí překlady ze 31 světových jazyků. Každý den nástroj využijí miliony uživatelů a uživatelek.

Domů
Sdílet
Diskuse